• Посилання скопійовано

Тестування працівників на COVID-19 за кошти роботодавця: як оподатковувати?

Які саме документи потрібно оформити згідно з пп. 165.1.19 ПКУ, щоб не утримувати ПДФО з працівників підприємства при проведенні тестування на COVID-19 за рахунок роботодавця. За яких умов таке тестування може оподатковуватися?

Підставою для проведення тестування працівників на COVID-19 за рахунок роботодавця є наказ керівника підприємства. У наказі зазначається, що проводиться тестування працівників на COVID-19, а також у самому наказі або в додатку до нього слід навести перелік працівників, які підлягають тестуванню, осіб, відповідальних за його проведення, терміни тестування.

Оскільки працівники повинні дати згоду на таке тестування, перед складанням такого наказу можна отримати відповідні заяви  від працівників. Якщо працівників багато, на нашу думку, достатньо ознайомити їх з наказом під підпис. Кожен бажаючий має залишити напис: «Не заперечую» або «Бажаю пройти тестування». Звісно, тестування на COVID-19 за рахунок роботодавця пройдуть лише ті працівники, які виявили таке бажання, роботодавець не має права примушувати працівників проходити тестування.

 

ПДФО

Згідно з пп. 165.1.19 ПКУ, не є об'єктом оподаткування ПДФО кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на лікування та медичне обслуговування платника податку або члена сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення, дитини, яка перебуває під опікою або піклуванням платника податку, за умови документального підтвердження витрат, пов’язаних із наданням зазначеної допомоги (у разі надання коштів), крім витрат, що компенсуються виплатами з фонду загальнообов'язкового державного соціального медичного страхування.

Тестування працівників на COVID-19 належить до медичного обслуговування. Медичне обслуговування - це діяльність закладів охорони здоров’я та фізичних осіб - підприємців, які зареєстровані та одержали відповідну ліцензію в установленому законом порядку, у сфері охорони здоров’я, що не обов’язково обмежується медичною допомогою, але безпосередньо пов’язана з її наданням (ст. 3 Основ законодавства України про охорону здоров'я).

Там же визначено, що заклад охорони здоров'я - юридична особа будь-якої форми власності та організаційно-правової форми або її відокремлений підрозділ, що забезпечує медичне обслуговування населення на основі відповідної ліцензії та професійної діяльності медичних (фармацевтичних) працівників. На нашу думку, під це визначення підпадають також і приватні лабораторії, які виконують тестування на COVID-19, а відтак тестування на COVID-19 у таких лабораторіях теж є медичним обслуговуванням.

Звісно, щоб довести виконання всіх умов, зазначених у пп. 165.1.19 ПКУ, одного наказу керівника недостатньо.

У разі, якщо підприємство самостійно оплачує вартість тестування працівників, то підтвердними документами можуть бути договір із закладом охорони здоров'я про проведення тестування (наявність договору не обов’язкова, проте бажана), первинні документи, що підтверджують оплату та надання послуг із тестування – банківська виписка, акт наданих послуг від медичного закладу або лабораторії – а ось ці документи вже мають бути обов’язково.

У разі, коли підприємство відшкодовує працівникам їхні витрати на тестування, потрібно ще мати підтвердні документи від працівників, що вони пройшли платне тестування на COVID-19. Це може бути рахунок з медичної лабораторії разом з документами про його оплату (чек РРО тощо). Вимагати від працівників результати проведеного тестування роботодавець не має права – див. ст. 39-1 Основ законодавства України про охорону здоров'я.

Неоподатковувану вартість медичного обслуговування (а саме – тестування) роботодавець відображає у ф. №1ДФ з ознакою доходу «143».

 

Військовий збір

Оскільки вартість тестування не є об'єктом оподаткування ПДФО за наявності відповідного документального підтвердження, то у разі виконання цієї вимоги така вартість не підлягає оподаткуванню і військовим збором.

 

Єдиний соцвнесок

Вартість тестування працівників як медичної послуги не є об'єктом для нарахування ЄСВ. Адже такий вид доходу не зазначено у ст. 7 Закону про ЄСВ. Також підтвердженням того, що тестування на COVID-19  не є об'єктом нарахування ЄСВ, є п. 3.27 та 3.30 розд. I Iнструкції №5 та п. 10 та 13 розд. II Переліку 1170.

Утім, для уникнення непорозумінь під час перевірок варто у внутрішніх розпорядчих документах роботодавця зазначити, що вартість тестування не належить до фонду оплати праці підприємства.

Якщо вищеописані  умови не виконати, зокрема, якщо немає наказу керівника та/або підтвердних документів, то вартість тестування на COVID-19 оподатковується ПДФО та військовим збором на загальних підставах як додаткове благо. Як його оподаткувати – читайте тут, а про додаткове благо та ЄСВ – тут.

 

Бухгалтерський облік

Згідно зі ст. 1 Закону про охорону праці, лікувально-профілактичні заходи є частиною охорони праці працівників у процесі їхньої трудової діяльності. Отже, витрати на тестування працівників на  COVID-19 під час пандемії цілком можна розглядати як витрати на охорону праці.

Щоправда, за п. 15.8 П(С)БО 16 витрати на охорону праці належать до загальновиробничих витрат. Але ж не всі підприємства є виробничими, та й тестування може проводитися не тільки для виробничого та загальновиробничого персоналу.

На думку автора, в такому випадку витрати на тестування відображаються:

  • виробничого та загальновиробничого персоналу — на рахунку 91 «Загальновиробничі витрати»;
  • адміністративного персоналу — на рахунку 92 «Адміністративні витрати»;
  • відділів реалізації та збуту — на рахунку 93 «Витрати на збут» тощо.

Визнаються такі витрати за загальними правилами П(С)БО 16. Тобто аванс (передоплата) за послуги з тестування до витрат ще не потрапляє. Визнання витрат на тестування відбувається на підставі акта або іншого первинного документа від медичного закладу про проведене тестування.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Чи є пільга з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    ТОВ має основний вид діяльності за кодом 23.70 «Різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю». Уклало договір на переробку давальницької сировини, за яким отримує від замовника блоки з каменю і використовуючи власні приміщення, станки, електроенергію, робочу силу тощо виготовляє пам’ятники, плитку тощо. Чи має ТОВ пільгу з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    16.04.202417
  • Коли сплачувати орендну плату за земельні ділянки комунальної та державної власності?
    Підприємство уклало з міською радою договір оренди земельної ділянки. Додаткову угоду до цього договору щодо застосування нової НГО земельної ділянки укладено та зареєстровано 29.02.2024 р. Розмір орендної плати було зменшено з 12000 грн до 10000 грн за місяць. Договором та додатковою угодою не визначено, з якого періоду застосовувати нову НГО. Який розмір орендної плати зазначити в декларації з плати за землю після зміни НГО?
    15.04.2024298
  • Чи нараховується пеня внаслідок зменшення плати за землю?
    ФОП має договір оренди землі комунальної власності на території активних бойових дій. Згідно з пп. 69.14 підр. 10 розд. ХХ ПКУ 14.03.2024 р. подано уточнюючий розрахунок за 2022 рік на зменшення орендної плати. До цього був податковий борг за 2022 р. Але датою подання уточнюючого розрахунку в ІКПП нарахована пеня. Чи правомірне нарахування пені?
    27.03.202429
  • Зміна цільового призначення земельної ділянки: що з земельним податком?
    Релігійна організація придбала земельну ділянку з кодом цільового призначення 02.07 (для іншої житлової забудови). В майбутньому планується на цій ділянці будувати храм. Якщо код цільового призначення буде змінено на 03.04 (для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій), чи може релігійна організація застосувати пільгу відповідно до пп. 283.1.8 ПКУ?
    14.03.202460
  • Залучення платних фахівців для проєкту благодійного фонду: оплата та оподаткування
    Благодійний фонд планує запустити проєкт для навчання дітей (творчу студію). Для проведення зайнять планується запрошувати фахівців на оплатній основі. Як оформити таку оплату?
    13.03.202430