• Посилання скопійовано

Дивіденди нерезиденту з Кіпру: за якою ставкою утримати податок на репатріацію?

Кінцевий бенефіціар-власник українського підприємства А, кіпрська фірма Б володіє 100 % статутного капіталу фірми А. В 2019 році підприємство Б за 2018 рік виплатило дивіденди та оподаткувало в розмірі 5 %. (Підприємство Б надало довідку резидента). У Україні виплата дивідендів оподатковується в розмірі 15%. Чи правомірне оподаткування виплачених дивідендів в розмірі 5%? Та якими законодавчими актами, окрім довідки нерезидента необхідно керуватись?

Український СГ, який виплачує дохід нерезиденту-юрособі (за винятком постійних представництв), зобов'язаний утримати з нарахованої суми податок з доходів нерезидента, що перелічені у пп. 141.4.1 ПКУ, у пп. «б» якого згадуються дивіденди, які сплачуються резидентом.

За загальним правилом, більшість доходів оподатковуються в порядку і за ставкою 15% їх суми та за їх рахунок, якщо інше не передбачено положеннями міжнародних договорів України з країнами резиденції осіб, на користь яких здійснюються виплати, що набрали чинності. Це прямо передбачено у пп.141.4.2 ПКУ.

Теж саме нагадували податківці в IПК від 20.05.2019 р. №2247/6/99-99-15-02-02-15/IПК - чинні міжнародні договори, згода на обов'язковість яких надана ВРУ і якими регулюються питання оподаткування, є частиною податкового законодавства України. Якщо міжнародним договором встановлено інші правила, ніж ті, що передбачені ПКУ, застосовуються правила міжнародного договору. Відповідно до ст. 3 ПКУ, чинні міжнародні договори, згода на обов'язковість яких надана ВРУ і якими регулюються питання оподаткування, є частиною податкового законодавства України. У п. 3.2 ПКУ сказано, що пріоритет мають правила міжнародного договору.

Тож фактично в ПКУ працюють дві норми – пп.141.4.2 та п.3.2 ПКУ, які говорять про врахування умов Конвенцій про уникнення подвійного оподаткування із відповідною країною нерезидента.

Також відмітимо, що аби скористатися умовами Конвенцій щодо оподаткування, то в обов’язковому порядку також слід дотримуватися норм ст. 103 ПКУ, зокрема, отримання довідки від нерезидента, яка підтверджує його статут резидента певної країни, із якою Україна має договір про уникнення подвійного оподаткування.

Детальніше про нерезидентські доходи ми писали тут https://online.dtkt.ua/Book/%C2%AB%D0%94%D0%9A%C2%BB%20%E2%84%9623-24-2019.epub/navPoint-26

Яким чином оподатковують дивіденди при їх виплаті нерезиденту з Кіпру, слід проаналізувати ст.10 та ст.21 Конвенції з Кіпром.

Так, відповідно до ст.10 Конвенції з Кіпром дивіденди, що сплачуються компанією, яка є резидентом Договірної Держави  (мова про Україну), резиденту іншої Договірної Держави (мова про Кіпр), можуть оподатковуватись у цій іншій Державі (мова про Кіпр).

Втім, такі дивіденди можуть також оподатковуватись у Договірній Державі, резидентом якої є компанія, що сплачує дивіденди, і відповідно до законодавства цієї Держави (мова про Україну), АЛЕ якщо особа - фактичний власник дивідендів є резидентом іншої Договірної Держави, податок, що стягується таким чином, не повинен перевищувати:

a) 5 відсотків від загальної суми дивідендів, якщо фактичний власник володіє не менш ніж 20 відсотками капіталу компанії, що сплачує дивіденди, АБО інвестував в придбання акцій чи інших прав компанії еквіваленті не менше 100000 євро;

b) 15 відсотків від загальної суми дивідендів у всіх інших випадках.

Втім положення щодо оподаткування дивідендів за пільговими ставками не застосовуватимуться в Україні, якщо фактичний власник таких доходів є резидентом Кіпру, але здійснює свою діяльність в Україні через постійне представництво і холдинг, щодо якого сплачуються дивіденди. У цьому випадку цей вид прибутку вважається прибутком, одержаним через постійне представництво.

Фахівці ДФС вважають, що при використанні в Угодах про уникнення подвійного оподаткування таких словосполучень як «можуть оподатковуватись в іншій Договірній державі» не слід сприймати як право вибору. За наявності такого формулювання дохід необхідно оподатковувати саме в Україні. Втім, ще слід врахувати, чи немає жодних застережень у його пунктах або статтях (зокрема, в статтях, які стосуються уникнення подвійного оподаткування). Про це ми згадували тут.

Так, відповідно до ч.1 ст.21 Конвенції з Кіпром країна, резидентом якої є особа, що одержує дивіденди, (Кіпр) дозволить вирахувати з податку на дохід цього резидента суму, що дорівнює сумі податку на дохід, сплаченій в іншій державі (Україні).

Тобто це підтверджує, що податок із доходу нерезидента Кіпру у вигляді дивідендів має утримувати саме резидент України. А ось яку ставку застосовувати 15% як передбачено у ПКУ чи 5% як передбачено у Конвенції залежить від дотримання умов ст.10 Конвенції, про які ми вказали вище.

Про це й говорять самі податківці – див. ІПК від 16.04.2019 р. № 1609/ІПК/28-10-27-01-11.

Так, вони зазначають, що сплачуються (нараховуються) резидентом нерезиденту, який є резидентом Кіпру, можуть оподатковуватись у Кіпрі. Однак такі дивіденди оподатковуються також в Україні відповідно до пп. 141.4.1 п. 141.4 ст. 141 Кодексу та п. 2 ст. 10 Конвенції (15 %).

Водночас резидент (мова про СГ з України), має право на самостійне застосування пониженої ставки податку (5%), передбаченої пп. "а" п. 2 ст. 10 Конвенції у разі виконання вимог Конвенції, а саме:

особа, яка отримує дивіденди (як акціонер), є бенефіціарним (фактичним отримувачем (власником) дивідендів, тобто особою, яка має право на отримання таких дивідендів;

отримувач дивідендів - акціонер є резидентом Кіпру, про що надано документ, який відповідає вимогам ст. 103 ПКУ і підтверджує податкову резиденцію цієї особи у відповідні минулі періоди, за які товариством були нараховані дивіденди;

якщо резидент Кіпру (фактичний власник) володіє не менш ніж 20 відсотками капіталу компанії, що сплачує дивіденди, АБО інвестував в придбання акцій чи інших прав компанії еквівалент не менше 100000 євро.

Також раніше податківці в ІПК від 25.05.2017 р. № 362/6/99-99-15-02-02-15/ІПК зазначили, що резидент Республіки Кіпр на момент виплати дивідендів володіє 100 % статутного капіталу резидента України, то при виплаті таких доходів застосовується положення ст. 10 Конвенції щодо застосування зниженої ставки для оподаткування, за умови, що нерезидент є бенефіціарним (фактичним) отримувачем такого доходу та статус його резидентства підтверджено довідкою, іншими документами, якщо це передбачено міжнародним договором.

Податківці в ІПК від 25.05.2017 р. № 362/6/99-99-15-02-02-15/ІПК зазначили, що статут суб’єкта господарювання не може визначати бенефіціарного (фактичного) отримувача (власника) доходу для застосування зниженої ставки оподаткування дивідендів. Додатково потрібно ще довести, що отримувач дивідендів не є посередником між українським підприємством та материнською компанією, створеним з метою отримання переваг в оподаткуванні, а сам є такою кінцевою  материнською компанією, яка фактично отримує доходи від дивідендів.

Зауважимо, що з 26.11.2019 року набере чинності Закон №243 щодо ратифікації Протоколу про внесення змін до Конвенції із Кіпром. Зміни стосуються й оподаткування дивідендів. Детальніше про це говорили податківці на сайті Вісника ДПС – див тут http://www.visnuk.com.ua/uk/news/100014996-ratifikovano-zmini-do-ugodi-pro-uniknennya-podviynogo-opodatkuvannya-mizh-ukrayinoyu-ta-kiprom

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»