• Посилання скопійовано

Наслідки використання ФОП – «єдинником» власного майна в госпдіяльності

Чи повинен ФОП – платник ЄП ІІІ групи та неплатник ПДВ підтверджувати факт придбання рухомого майна (основних засобів)? Чи може ФОП використовувати будь-яке власне майно у підприємницькій діяльності?

Для ФОП, які перебувають на ІІІ групі, розрахунок ЄП здійснюється виходячи із сум отриманого доходу. Такий дохід визначається згідно із ст. 292 ПКУ. При цьому витрати такого ФОП не зменшують об’єкт оподаткування.

Тобто факт придбання рухомого чи нерухомого майна ФОПом не зменшує базу оподаткування та не впливає на розрахунок єдиного податку.

Більш того, у Книзі обліку доходів платник ЄП ІІІ групи зі ставкою 5% не відображає витрат (див. Порядок ведення книги обліку доходів для платників єдиного податку першої, другої та третьої груп, які не є платниками ПДВ, затверджений наказом Мінфіну №579).

І згідно зі ст. 320 ЦКУ фізособа — підприємець має право використовувати своє майно у господарській діяльності (крім випадків, встановлених законом).

Але якщо майно, яке належить ФОП, використовується ним у у межах підприємницької діяльності, то повинні бути документи, які підтверджують його придбання.

Якщо у підприємця не буде цих документів, податківці можуть стверджувати, що ФОП отримав таке майно безоплатно. А безоплатно отримане майно є складовою оподаткованого ЄП доходу (п. 292.3 ПКУ).

Звичайно, підприємець може посперечатися, спираючись на те, що ані ПКУ, ані Порядок №579 не вимагають від нього ведення обліку витрат, а отже, і наявності документів, які підтверджують такі витрати. А ще спираючись на те, що безоплатно отриманими вважаються товари (роботи, послуги), надані платнику єдиного податку згідно з письмовими договорами дарування та іншими письмовими договорами, укладеними згідно із законодавством, за якими не передбачено грошової або іншої компенсації вартості таких товарів (робіт, послуг) чи їх повернення, а також товари, передані платнику єдиного податку на відповідальне зберігання і використані таким платником єдиного податку. Отже, якщо немає таких договорів та доказів їх укладання, то про оподаткований дохід говорити не можна.

Можливо, податківці з цим погодяться, якщо ж ні, тоді прийдеться відстоювати свої права у суді. Але і суду доведеться надати докази того, що це майно було саме придбаним, а не отриманим безоплатно.

Ще слід звернути увагу, що  у разі, якщо у ФОП є наймані працівники, які будуть використовувати власне майно підприємця в його господарській діяльності,  то варто скласти відповідний наказ/розпорядження, у якому зафіксувати цей факт (тобто вказати, яке саме майно та як саме воно буде використовуватися).

***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Оплата операції фізособі: податкові наслідки
    Підприємство хоче оплатити медичну операцію фізичній особі, яка не є її працівником. Які податкові наслідки у підприємства та фізичної особи? Як оформити оплату?
    02.05.20245
  • Особливості плати за землю за пп. 284.4 ПКУ
    Підприємство займається діяльністю за кодом КВЕД 08.11. Має держакт на право постійного користування земельною ділянкою площею 25,0856 га з цільовим призначенням - для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємствами, що пов'язані з користуванням надрами. Але в спецдозволі на користування надрами зазначено тільки 16,2 га з ймовірними покладами корисних копалин. Як застосовувати пп. 284.4 ПКУ?
    02.05.20249
  • Як оформити та оподаткувати безповоротну фіндопомогу фізособі?
    Як документально оформити надання від ТОВ безповоротної фінансової допомоги фізособі - працівнику або непрацівнику ТОВ? Чи обов’язково зазначати підставу надання фіндопомоги, якщо зі всієї суми будуть сплачуються податки?
    02.05.202410
  • Придбали майновий комплекс, а землю не оформили: хто сплачує земельний податок?
    Підприємство придбало нежитловий майновий комплекс (виробничі, адміністративні, господарські будівлі). Оформлення земельної ділянки під будівлями не було проведено. Підприємство проводить дії по укладанню договору оренди земельної ділянки з місцевою територіальною громадою. Ці приміщення здаються в оренду. Чи є у підприємства підстави сплачувати земельний податок?
    01.05.202417
  • Хто сплачує податок на нежитлову нерухомість, якщо її передано в оренду?
    Фізична особа – власник нежитлового приміщення (склад для зберігання зерна) передала його в оренду ТОВ. ТОВ використовує його за цільовим призначенням. Хто в даному випадку є платником податку на нерухомість?
    30.04.202428