• Посилання скопійовано

Підприємець - «єдинник» перевищив обсяг доходу: які наслідки?

02.07.2018 р. фізособа-підприємець (платник ІІ групи ЄП) отримав виручку на рахунок покупця. Дохід підприємця склав 1503000 грн. Надходження у ФОПа безготівкові. Коли слід подавати заяву щодо переходу на ІІІ групу ЄП за ставкою 5%? З якого числа можна бути на ІІІ групі? Як звітувати? Яку суму ПДФО, ВЗ сплачувати? У які терміни?

Відповідно до пп. 2 п. 291.4 ПКУ до ІІ групи платників єдиного податку належать ФОП,  які здійснюють діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року вони відповідають сукупності таких критеріїв одночасно:

  • не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;
  • обсяг доходу не перевищує 1,5 млн грн.

Згідно з пп. 2 пп. 293.8 ПКУ, платники єдиного податку ІІ групи, які перевищили у податковому (звітному) періоді обсяг доходу 1,5 млн грн, у наступному податковому (звітному) кварталі за заявою переходять на застосування ставки єдиного податку ІІІ групи, або відмовляються від застосування спрощеної системи оподаткування і переходять на загальну систему оподаткування. Тобто в даному випадку платник єдиного податку може обрати один з варіантів:

  • або залишитися на єдиному податку та перейти на ІІІ групу;
  • або перейти на загальну систему оподаткування.

Заява про перехід на ІІІ групу або про відмову від спрощеної системи подається не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому допущено перевищення обсягу доходу.

До суми перевищення доходу над 1,5 млн грн (в даному випадку це 3000,00 грн) платники єдиного податку самостійно застосовують ставку єдиного податку 15%.

Відповідно до пп. 296.5.1 ПКУ платники єдиного податку ІІ групи подають до контролюючого органу податкову декларацію у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду у таких випадках:

  • у разі перевищення протягом року обсягу доходу, визначеного у п. 291.4 ПКУ;
  • у разі самостійного прийняття рішення про перехід на сплату єдиного податку ІІІ групи;
  • у разі відмови від застосування спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів (на загальну систему оподаткування).

У даному випадку такою підставою для переходу на квартальну звітність буде перевищення обсягу доходу. Подання податкової декларації у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду, звільняє платників єдиного податку від обов'язку подання податкової декларації у строк, встановлений для річного податкового (звітного) періоду – тобто подання квартальних декларацій звільняє від подання річної декларації.

У податковій декларації з єдиного податку окремо відображаються обсяг доходу, оподаткований за ставками ІІ групи, обсяг доходу, оподаткований за ставкою 15%, обсяг доходу, оподаткований за новою ставкою єдиного податку ІІІ групи, а також  авансові внески з єдиного податку, встановлені п. 295.1 ПКУ.

Єдиний податок, нарахований за перевищення обсягу доходу, сплачується протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації за податковий (звітний) квартал.

ПДФО та військовий збір з зазначених сум не сплачується, оскільки згідно з пп. 165.1.36 ПКУ дохід фізособи - підприємця, з якого сплачується єдиний податок згідно із спрощеною системою оподаткування  є доходом, який не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного ПДФО та військовим збором.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Чи є пільга з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    ТОВ має основний вид діяльності за кодом 23.70 «Різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю». Уклало договір на переробку давальницької сировини, за яким отримує від замовника блоки з каменю і використовуючи власні приміщення, станки, електроенергію, робочу силу тощо виготовляє пам’ятники, плитку тощо. Чи має ТОВ пільгу з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    Сьогодні 13:239
  • Коли сплачувати орендну плату за земельні ділянки комунальної та державної власності?
    Підприємство уклало з міською радою договір оренди земельної ділянки. Додаткову угоду до цього договору щодо застосування нової НГО земельної ділянки укладено та зареєстровано 29.02.2024 р. Розмір орендної плати було зменшено з 12000 грн до 10000 грн за місяць. Договором та додатковою угодою не визначено, з якого періоду застосовувати нову НГО. Який розмір орендної плати зазначити в декларації з плати за землю після зміни НГО?
    15.04.2024254
  • Чи нараховується пеня внаслідок зменшення плати за землю?
    ФОП має договір оренди землі комунальної власності на території активних бойових дій. Згідно з пп. 69.14 підр. 10 розд. ХХ ПКУ 14.03.2024 р. подано уточнюючий розрахунок за 2022 рік на зменшення орендної плати. До цього був податковий борг за 2022 р. Але датою подання уточнюючого розрахунку в ІКПП нарахована пеня. Чи правомірне нарахування пені?
    27.03.202428
  • Зміна цільового призначення земельної ділянки: що з земельним податком?
    Релігійна організація придбала земельну ділянку з кодом цільового призначення 02.07 (для іншої житлової забудови). В майбутньому планується на цій ділянці будувати храм. Якщо код цільового призначення буде змінено на 03.04 (для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій), чи може релігійна організація застосувати пільгу відповідно до пп. 283.1.8 ПКУ?
    14.03.202459
  • Залучення платних фахівців для проєкту благодійного фонду: оплата та оподаткування
    Благодійний фонд планує запустити проєкт для навчання дітей (творчу студію). Для проведення зайнять планується запрошувати фахівців на оплатній основі. Як оформити таку оплату?
    13.03.202429