• Посилання скопійовано

ТОВ на ЄП за ставкою 5% може збільшити статутний капітал за рахунок нерозподіленого прибутку

Чи може ТОВ, платник єдиного податку за ставкою 5%, поповнити прибутком статутний капітал?

17.06.2018 р., набрав чинності Закон про ТОВ. Докладніше про це читайте тут>>

Відповідно до п. 3 глави VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про ТОВ протягом одного року з дня набрання чинності цим Законом положення статуту ТОВ, ТДВ, що не відповідають цьому Закону, є чинними в частині, що відповідає законодавству станом на день набрання чинності цим Законом. Цей пункт не застосовується після внесення змін до статуту ТОВ, ТДВ.

Положеннями ч. 1 ст. 13 Закону про ТОВ встановлено, що вкладом учасника товариства можуть бути гроші, цінні папери, інше майно, якщо інше не встановлено законом.

При цьому збільшення статутного капіталу товариства допускається лише після внесення всіма його учасниками своїх вкладів у повному обсязі. Збільшення статутного капіталу товариства, яке володіє часткою у власному статутному капіталі, не допускається (ч. 1 та ч. 2 ст. 16 Закону про ТОВ).

Слід зазначити, що положеннями ст. 17 Закону про ТОВ допускається збільшення статутного капіталу без додаткових вкладів.

А саме: учасники товариства можуть збільшити статутний капітал товариства без додаткових вкладів за рахунок нерозподіленого прибутку товариства.

У разі збільшення статутного капіталу за рахунок нерозподіленого прибутку товариства без залучення додаткових вкладів склад учасників товариства та співвідношення розмірів їхніх часток у статутному капіталі не змінюються.

Нагадаємо, що п. 3 НП(С)БО 1 прибуток визначено як суму, на яку доходи перевищують пов'язані з ними витрати. 

Якщо ТОВ подає Звіт про фінансові результати, то відповідно до пп. 2.8 розд. ІІІ П(С)БО 25 у статті «Чистий прибуток (збиток)» (2350) відображається чистий прибуток або чистий збиток.

Наявність та рух нерозподіленого прибутку відображаються на однойменному субрахунку 441.

Таким чином, ТОВ – платник єдиного податку за ставкою 5% може збільшити статутний капітал за рахунок нерозподіленого прибутку, якщо у нього відсутні обмеження, встановлені ст. 16 Закону про ТОВ.

***

Як збільшити статутний капітал за рахунок нерозподіленого прибутку читайте тут>> 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»