• Посилання скопійовано

Дохід «єдиноподатника»: як визначити?

Як визначається дохід «єдиноподатника»? Що не включається до складу доходу? Які є нюанси заповнення книг?

Відповідно до п. 294.1 ПКУ, податковим (звітним) періодом для платників єдиного податку 1-ї, 2-ї та 4-ї груп є календарний рік, а «єдиноподатники» 3-ї групи звітують поквартально.

Доходом підприємця-«єдиноподатника» є дохід (виручка) за такий звітний період, отриманий у грошовій формі (готівковій/безготівковій), матеріальній та нематеріальній формах (ч. 1 ст. 292 ПКУ). До доходу платника ЄП — фізособи не включаються пасивні доходи (див. відповідь на наступне запитання), а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності. Проте це зовсім не означає, що такі доходи не оподатковуються: до таких доходів застосовується загальний порядок оподаткування ПДФО як для фізосіб.

Крім того, до складу доходу включається і вартість безкоштовно отриманих протягом звітного періоду товарів, робіт, послуг на підставі письмових договорів дарування або інших письмових договорів, що не передбачають грошової або іншої компенсації (п. 292.3 ПКУ). Будьте уважні: товари, передані «єдиноподатнику» на відповідальне зберігання, але використані ним у його госпдіяльності, також відносяться до категорії безкоштовно отриманих товарів. Звісно, якщо «єдинник» за ці товари не заплатив (або не зобов'язаний заплатити).

Платники ЄП на 3-й групі, які є платниками ПДВ, до доходу за звітний період включають суму кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності (п. 292.3 ПКУ).

У разі роботи за посередницькими договорами (доручення, комісії, транспортного експедирування) або за агентськими договорами доходом «єдиноподатника» є сума отриманої винагороди повіреного, агента (п. 292.4 ПКУ).

Пам'ятайте, що «єдиноподатники»-підприємці застосовують касовий метод підрахунку доходу, а це означає, що в розрахунок береться не тільки оплата за вже фактично поставлені (відвантажені) товари, роботи, послуги, а й аванси та передоплати. Так, норми п. 292.6 ПКУ визначають датою отримання доходу платника єдиного податку дату надходження коштів платнику ЄП у грошовій (готівковій або безготівковій) формі та дату підписання платником ЄП акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг). Оскільки до складу доходів «єдиноподатника» 3-ї групи — платника ПДВ включається і прострочена кредиторська заборгованість (ч. 3 п. 292.3 ПКУ), то датою отримання такого доходу є дата списання в обліку кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності.

Для «єдиноподатника»-юрособи датою отримання доходу є також момент надходження коштів, зокрема дата передоплати (авансу). У разі переходу із загальної системи на ЄП датою отримання доходу є дата відвантаження товарів (виконання робіт, надання послуг), за які отримана попередня оплата (аванс) у період сплати інших податків і зборів (абз. 2 п. 292.6 ПКУ).

Для платників ЄП — юросіб окремо встановлено правила визначення доходу при продажу основних засобів (п. 292.2 ПКУ).

Вичерпний перелік того, що не відноситься до складу доходів платника ЄП, наведено в п. 292.10п. 292.11 ПКУ. Так, до складу доходів «єдиноподатника» не відносяться суми фіндопомоги, наданої на поворотній основі, отриманої та поверненої протягом 12 календарних місяців з дня її отримання, а також повернення коштів внаслідок повернення товару, розірвання договору чи за листом-заявою про повернення коштів.

Проте п. 292.15 ПКУ зазначає, що при визначенні обсягу доходу, що дає право суб'єкту господарювання зареєструватися платником ЄП або перебувати на спрощеній системі оподаткування в наступному податковому періоді, не включається дохід, отриманий як компенсація (відшкодування) за рішенням суду за будь-які попередні (звітні) періоди. Зауважте, що цей пункт не звільняє від оподаткування отриманих сум єдиним податком, а тільки застосовується для визначення права перебувати на спрощеній системі!

Хоча, наприклад, ДПСУ у листі від 07.09.2012 р. №1553/0/61-12/15-2216є, №2728/0/71-12/15-2217є зауважує (на наш погляд, неслушно), що якщо юридична особа — платник ЄП отримує суму коштів у результаті задоволення претензії у порядку, встановленому законом, як компенсація прямих витрат або збитків, понесених у результаті порушення прав та інтересів, то вона не включає зазначену суму до складу доходу платника ЄП. На наш погляд, п. 292.15 ПКУ (і це чітко в ньому зазначено) застосовується не з метою оподаткування єдиним податком певних доходів, а з метою визначення права перебування на спрощеній системі оподаткування.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»