• Посилання скопійовано

ФОП - «єдинник» працює у різних регіонах. Куди сплачувати податки та подавати звітність?

ФОП (платник ІІ групи ЄП) зареєстрований у м. Чернігові та веде там торгівлю. Підприємець планує відкрити торгову точку в м. Київ. Чи потрібно реєструватися за неосновним місцем діяльності? Які форми потрібно подати та у які терміни? Яку застосовувати ставку ЄП? Куди сплачувати податки та подавати звітність при одночасному веденні діяльності за основним та неосновним місцем реєстрації?

Відповідно до 293.2 ПКУ фіксовані ставки єдиного податку встановлюються сільськими, селищними, міськими радами або радами об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, для фізичних осіб - підприємців, які здійснюють господарську діяльність, залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарний місяць - для ІІ групи платників єдиного податку  у межах до 20% розміру мінімальної заробітної плати.

Згідно з п. 293.7 ПКУ у разі здійснення платниками ЄП ІІ групи господарської діяльності на територіях більш як однієї сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, застосовується максимальний розмір ставки ЄП, встановлений ст. 293 ПКУ для такої групи платників ЄП. Зверніть увагу, що застосовується максимальна ставка, яка встановлена ПКУ, а не максимальна ставка зі ставок, встановлених  міськими радами м. Києва та м. Чернігова.

Отже, у даному випадку ставка ЄП буде 20% від мінімальної зарплати – 20% *3723 грн = 744,60 грн.

Відповідно до п. 295.4 ПКУ сплата єдиного податку платниками І - ІІІ груп здійснюється за місцем податкової адреси. Це означає, що незалежно від кількості і розташування торгових точок ФОП сплачує єдиний податок за місцем своєї реєстрації (податкової адреси).

Звітність  також подається за основним місцем обліку. Але будуть певні особливості у випадку, якщо на новій торговій точці буде продаватися підакцизний товар та будуть працювати наймані працівники. У цьому випадку акцизний податок та ПДФО із зарплати найманих працівників буде сплачуватись за неосновним місцем обліку. Відповідно, і декларація з акцизного податку теж подаватиметься до неосновного місяця обліку.

Щодо форми №1ДФ, то у листі від 02.08.2016 р. №17354/10/26-15-13-01-12 ДФС у м. Києві зазначає, що якщо відокремлений підрозділ (у даному випадку - це торгова точка в м. Києві) не уповноважений нараховувати, утримувати і сплачувати (перераховувати) ПДФО до бюджету, то податковий розрахунок у вигляді окремого витягу за такий підрозділ (форма №1ДФ) подає роботодавець до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням та надсилає копію такого розрахунку до контролюючого органу за місцезнаходженням такого неуповноваженого відокремленого підрозділу у порядку, встановленому п. 49.3 ПКУ. Але при цьому податківці говорять, що «окремого порядку подання копій податкового розрахунку за ф. №1ДФ даним Порядком не встановлено».

Інші зарплатні платежі і відповідна звітність (військовий збір, ЄСВ) сплачуються та подаються за основним місцем обліку. Інші податки також справляються за основним місцем обліку.

У ситуації, що описана у запитанні, потрібно зареєструватися за несновним місцем обліку. Для цього слід подати форму №20-ОПП за основним місцем обліку, у якій проставити позначку у графі 11. На підставі такої позначки в графі 11 форми №20-ОПП здійснюється взяття на облік платника податків за неосновним місцем обліку в контролюючому органі за місцезнаходженням об’єкта оподаткування.

Більш докладно про заповнення та подання форми №20-ОПП читайте тут>>

Зокрема, у даному випадку до форми №20-ОПП слід буде внести інформацію про торгову точку, що відкривається у м. Києві. Тип об'єкта оподаткування визначається за довідником, з якого треба вибрати тип саме тієї торгової точки, яка буде відкрита у м. Києві.

Повідомлення за формою № 20-ОПП подається протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків (п. 8.4 Порядку № 1588).

 ***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Безвідсоткова поворотна фінансова допомога: оподаткування при її поверненні фізособі
    Працівник підприємства надає безвідсоткову поворотну фінансову допомогу приватному підприємству. Кошти зараховано 10.04.2024 р. Договір діє до 10.05.2025 р. Повернення може бути достроковим. Підприємство-отримувач є платником податку на прибуток. Які нюанси оподаткування?
    24.04.2024393
  • Податок на доходи нерезидента з транспортно-експедиторських послуг
    ТОВ виплачує доходи експедитору - нерезиденту за договором транспортної експедиції. В акті наданих послуг окремо зазначені послуги з морського, тентового перевезення, розвантаження, оформлення документів тощо, які експедитор оплачує третім залученим особам, і окремо вартість послуг експедиторського обслуговування. Чи оподатковуються такі доходи за актом податком на доходи нерезидентів?
    24.04.202417
  • Нецільова благодійна допомога фізособі грошима: правила оподаткування
    Чи є обмеження щодо суми надання нецільової благодійної допомоги працівнику та не працівнику підприємства і як вона оподатковується? Чи є збільшення фінансового результату до оподаткування на цю допомогу?
    19.04.202456
  • Що буде з податками у ФОПа-таксиста, який уклав договір про використання платформи Bolt?
    ФОП – платник єдиного податку ІІІ групи, без ПДВ, укладає договір щодо перевезень з Bolt-нерезидентом. Кошти від пасажирів надходять на рахунок Bolt - нерезидента. Потім ФОП отримує від цього нереидента оплату за послуги з перевезення, але на валютний рахунок. Чи виникає податкове зобов’язання з ПДВ у ФОПа?
    19.04.202435
  • Чи є пільга з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    ТОВ має основний вид діяльності за кодом 23.70 «Різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю». Уклало договір на переробку давальницької сировини, за яким отримує від замовника блоки з каменю і використовуючи власні приміщення, станки, електроенергію, робочу силу тощо виготовляє пам’ятники, плитку тощо. Чи має ТОВ пільгу з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    16.04.202419