• Посилання скопійовано

Як фізособі-підприємцю змінити ставку єдиного податку з 5% на 3%?

Які документи та коли потрібно подати ФОП, платнику ІІІ групи ЄП за ставкою 5%, щоб перейти на сплату ЄП 3% та ПДВ або на загальну систему оподаткування зі сплатою ПДВ?

Зміна ставки єдиного податку без відмови від спрощеної системи

Відповідно до пп. «б» пп. 4 п. 293.8 ПКУ ставка єдиного податку, визначена для ІІІ групи у розмірі 3%, може бути обрана платником єдиного податку цієї групи, який раніше обрав ставку єдиного податку в розмірі 5%. Добровільно ставку єдиного податку можна змінити шляхом:

  • подання заяви щодо зміни ставки єдиного податку не пізніше ніж за 15 к.д. до початку календарного кварталу, у якому буде застосовуватися нова ставка;
  • реєстрації такого платника єдиного податку платником ПДВ у порядку, встановленому розділом V ПКУ.

Порядок обрання або переходу на спрощену систему оподаткування, або відмови від спрощеної системи оподаткування визначено ст. 298 ПКУ.

Згідно з пп. 298.1.5 ПКУ за умови дотримання платником єдиного податку вимог, встановлених ПКУ для обраної ним групи, такий платник може самостійно перейти на сплату єдиного податку, встановленого для інших груп платників єдиного податку, шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу.

У заяві про застосування спрощеної системи оподаткування за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 20.12.2011 р. №1675, зазначаються такі відомості:

  • прізвище, ім'я, по батькові ФОП, реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний номер) або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання в установленому порядку відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків);
  •  дані документа, що підтверджує державну реєстрацію ФОП відповідно до закону;
  • податкова адреса суб'єкта господарювання;
  • місце провадження господарської діяльності;
  •  види господарської діяльності, обрані ФОП, згідно з КВЕД ДК 009:2005, у разі здійснення виробництва – також види товару (продукції), що нею виробляються;
  • зміна ставки, обрана суб'єктом господарювання;
  •  кількість осіб, які одночасно перебувають з ФОП у трудових відносинах;
  •  дата (період) обрання або переходу на спрощену систему оподаткування.

Заява подається суб'єктом господарювання до органу державної податкової служби особисто або поштою.

У разі зміни ставки єдиного податку відповідно до пп. «б» пп. 4 п. 293.8 ПКУ реєстраційна заява платником ПДВ подається не пізніше ніж за 15 к.д. до початку календарного кварталу, у якому застосовуватиметься ставка єдиного податку, що передбачає сплату ПДВ (абз. 2 п. 183.4 ПКУ).

Реєстрація таких ФОП платниками ПДВ діє з першого числа календарного кварталу, у якому застосовуватиметься ставка єдиного податку, що передбачає сплату ПДВ.

Заява за формою № 1-ПДВ (додаток 1 до Положення № 1130) про реєстрацію особи як платника ПДВ подається особисто такою фізособою до контролюючого органу за своїм місцем проживання (п. 183.7 ПКУ та п. 3.5 Положення №1130).

Також є можливість подати заяву в електронному вигляді з використанням електронного цифрового підпису.

У заяві зазначаються підстави для реєстрації особи як платника ПДВ, які наведені у додатку до цієї заяви.

 

Перехід на загальну систему оподаткування

Для відмови від спрощеної системи оподаткування з метою переходу на загальну систему ФОП не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу (року) подає до контролюючого органу заяву (пп. 298.2.1 ПКУ).

Платники єдиного податку можуть самостійно відмовитися від спрощеної системи оподаткування у зв'язку з переходом на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому подано заяву щодо відмови від спрощеної системи оподаткування у зв'язку з переходом на сплату інших податків і зборів.

Детальніше про спрощену систему: перелік підстав для відмови див. тут та тут>> 

Порядок добровільної реєстрації платником ПДВ при переході на загальну систему буде аналогічний тому, який розглянутий вище, для випадку зміни ставки єдиного податку. Відмінність лише в строках подання заяви за формою №1-ПДВ.

Відповідно до п. 183.3 ПКУ у разі добровільної реєстрації особи як платника ПДВ, реєстраційна заява подається згідно з п. 183.7 ПКУ не пізніше ніж за 20 календарних днів до початку податкового періоду, з якого такі особи вважатимуться платниками ПДВ та матимуть право на податковий кредит і складання податкових накладних.

Отже, ФОП має можливість сплачувати ПДВ як на спрощеній, так і на загальній системі оподаткування. Він може вільно обирати будь-який варіант.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Безвідсоткова поворотна фінансова допомога: оподаткування при її поверненні фізособі
    Працівник підприємства надає безвідсоткову поворотну фінансову допомогу приватному підприємству. Кошти зараховано 10.04.2024 р. Договір діє до 10.05.2025 р. Повернення може бути достроковим. Підприємство-отримувач є платником податку на прибуток. Які нюанси оподаткування?
    Сьогодні 14:5617
  • Податок на доходи нерезидента з транспортно-експедиторських послуг
    ТОВ виплачує доходи експедитору - нерезиденту за договором транспортної експедиції. В акті наданих послуг окремо зазначені послуги з морського, тентового перевезення, розвантаження, оформлення документів тощо, які експедитор оплачує третім залученим особам, і окремо вартість послуг експедиторського обслуговування. Чи оподатковуються такі доходи за актом податком на доходи нерезидентів?
    Сьогодні 11:278
  • Нецільова благодійна допомога фізособі грошима: правила оподаткування
    Чи є обмеження щодо суми надання нецільової благодійної допомоги працівнику та не працівнику підприємства і як вона оподатковується? Чи є збільшення фінансового результату до оподаткування на цю допомогу?
    19.04.202453
  • Що буде з податками у ФОПа-таксиста, який уклав договір про використання платформи Bolt?
    ФОП – платник єдиного податку ІІІ групи, без ПДВ, укладає договір щодо перевезень з Bolt-нерезидентом. Кошти від пасажирів надходять на рахунок Bolt - нерезидента. Потім ФОП отримує від цього нереидента оплату за послуги з перевезення, але на валютний рахунок. Чи виникає податкове зобов’язання з ПДВ у ФОПа?
    19.04.202433
  • Чи є пільга з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    ТОВ має основний вид діяльності за кодом 23.70 «Різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю». Уклало договір на переробку давальницької сировини, за яким отримує від замовника блоки з каменю і використовуючи власні приміщення, станки, електроенергію, робочу силу тощо виготовляє пам’ятники, плитку тощо. Чи має ТОВ пільгу з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    16.04.202419