• Посилання скопійовано

Акциз у доходах та витратах ФОПа на загальній системі

Як відображається сума акцизного податку в складі доходу підприємця при продажу алкогольних напоїв та в витратах підприємця при закупівлі алкоголю для его продажу при розрахунку оподаткованого доходу? Як включається сума ПДВ в витрати підприємця при закупівлі товару у неплатника ПДВ?

Акцизний податок в доходах і витратах ФОП

Підпунктом 177.3.1 ПКУ визначено, що не включаються до доходу ФОП суми акцизного податку з реалізованих суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів. 

Разом з цим, до витрат не включаються суми акцизного податку, сплаченого ФОП у зв’язку із проведенням господарської діяльності (див. пп. 177.4.3 ПКУ).

Разом з цим, згідго з пп. 177.3 ПКУ для ФОП, зареєстрованого як платник ПДВ, не включаються до витрат і доходу суми ПДВ, що входять до ціни придбаних або проданих товарів (робіт, послуг).

 

Приклад  

  • ФОП придбав (отримав і оплатив) алкогольні напої за 600 грн, в т.ч. ПДВ.
  • Цього самого дня алкогольні напої продані за 1200 грн, окрім того акцизний податок 48 грн, ПДВ - 192 грн.
  • До складу доходу поточного дня включається сума доходу без урахування ПДВ і акцизного податку — 960 грн (1200 — 48 — 192).
  • До складу витрат цього самого дня включається сума придбаних товарів без ПДВ — 500 грн (600 — 100).
  • Чистий оподатковуваний дохід цього дня — 460 грн (960 — 500).

Вище ми зазначили, що акцизний податок не включається до складу витрат ФОП. Тут мається на увазі сума акцизного податку 48 грн, яка буде сплачена ФОП до бюджету. Саме ця сплачена сума 48 грн не включатиметься до витрат ФОП.

 

Акцизний податок в обліку ФОП

Згідно з пп. 177.10 ПКУ, ФОП зобов’язані вести облік доходів і витрат та мати підтверджуючі документи щодо походження товару. Облік доходів і витрат може вестися в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через електронний кабінет.

Типова форма, за якою здійснюється облік доходів і витрат ФОП та Порядок ведення типової форми, за якою здійснюється облік доходів і витрат ФОП, затверджені наказом Мінфіну від 13.05.2021 р. № 261

Типова форма не передбачає відображення ФОП доходу, який не включається до загального оподатковуваного доходу такої ФОП. 

Таким чином, суми акцизного податку з реалізованих ФОП на загальній системі оподаткування роздрібної торгівлі підакцизних товарів не включаються до його доходу та витрат та не відображаються в Типовій формі.

Такий самий висновок робить ДПС, відповідаючи на питання в ЗІР (104.08): "Чи відображаються ФОП на загальній системі оподаткування суми акцизного податку з реалізованих в роздрібній торгівлі підакцизних товарів в обліку доходів і витрат за Типовою формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 13.05.2021 р. №261?".

Таким чином, за даними наведеного вище прикладу в Типовій формі буде відображено дохід 960 грн і витрати - 500 грн.

 

Як включається сума ПДВ у витрати підприємця при закупівлі товару у неплатника ПДВ?

Якщо ФОП закуповує товар у неплатника ПДВ, то в ціні придбаного товару немає ПДВ. А тому і не стоїть питання, як відображати у витратах ПДВ, адже ПДВ немає.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»