• Посилання скопійовано

Що робити з мертвими залишками пального в резервуарах на АЗС?

На АЗС в резервуарі є 1700 л бензину А-92, УКТ ЗЕД - 2710124194 – так званий «мертвий залишок», який вже не можна реалізувати через колонку. Бензин А-92 більше не планується закуповуватись та продаватись. Цей резервуар планується використовувати для реалізації бензину А-95 з іншим кодом УКТ ЗЕД. Як можна списати чи використати «мертвий залишок»? Чи можна змішувати різні марки бензину? Чи обов’язково проводити очистку резервуару? Які акцизні накладні треба скласти в такому випадку?

Питання щодо порядку та обов’язковості зачищення резервуарів на АЗС (зокрема, звільнення резервуарів від «мертвих залишків»), можливості змішування нафтопродуктів не входять до сфери бухобліку та оподаткування, тому тут ми можемо дати лише поради щодо обліку залишків нафтопродуктів, що утворилися від зачищення резервуарів та обліку нафтопродуктів, якщо резервуари не зачищалися.

Відповідно до пп. 17.3 Інструкції №281, втрати нафтопродуктів від зачищення резервуарів визначаються комісією, призначеною наказом керівника підприємства. Норми переведення нафтопродуктів до нижчої марки та норми безповоротних втрат нафтопродуктів від зачищення резервуарів мають розроблятись підприємством та затверджуватись його керівником.

Згідно з пп. 17.4 Інструкції №281 у разі, коли фактичні безповоротні втрати від зачищення резервуарів перевищує встановлені підприємством граничнодопустимі норми, документи щодо зачищення резервуарів передаються на розгляд постійно діючої комісії підприємства, яка встановлює причини розходжень, винних у цьому осіб і джерела відшкодування збитку, завданого підприємству.

Відповідно до пп. 17.6 Інструкції №281, вартість безповоротних втрат під час виконання планових робіт із зачищення резервуарів відносять на витрати в бухгалтерському обліку. Списання таких втрат нафтопродуктів здійснюється на підставі акта, підписаного членами комісії, призначеної наказом керівника підприємства, на підставі актів виконаних робіт, висновків випробувальної лабораторії та затверджених норм. Акт складається у двох примірниках, затверджується керівником підприємства і зберігається: один примірник - разом з витратними документами в бухгалтерській службі, а другий - на складі нафтопродуктів.

Також згідно з пп. 11.1 Інструкції №281, у разі змішування нафтопродуктів унаслідок зливання різних марок і видів (дизельне паливо залежно від масової частки сірки) нафтопродуктів до одного резервуара або на залишок іншого нафтопродукту без відповідного зачищення, керівник призначає комісію, яка встановлює причини змішування, кількість та якість змішаних нафтопродуктів, а також можливість відновлення їх якості або переведення до іншої марки.

Якщо резервуари буде зачищено, то «мертві залишки» слід списати на витрати. Якщо це роздрібна торгівля нафтопродуктами на АЗС, то на нашу думку, це будуть витрати на збут – Дт 93 Кт 281. Одночасно цей залишок пального списується з обліку в СЕА РП – для цього потрібно скласти та зареєструвати акцизну накладну з кодом операції «2» - пальне, втрачене у межах та/або понад встановлені норми втрат; зіпсоване, знищене, в тому числі внаслідок аварії, пожежі, повені, інших форс-мажорних обставин чи з іншої причини, пов’язаної з природним результатом, а також внаслідок випаровування у процесі виробництва, обробки, переробки, зберігання чи транспортування (пп. 214.7, пп. 216.3 ПКУ).

Якщо резервуари не будуть зачищатися і залишок бензину А-92 буде фізично змішаний із новими партіями бензину А-95, то тут можливі два варіанти:

  • Не списувати в обліку залишок А92, а залишити його в резервуарі. Тоді в цьому резервуарі будуть одночасно обліковуватися два види бензину – постійний незнижувальний залишок А92 та поточний залишок А95. Але на практиці ясно, що це не так, що бензин А-92 фізично змішається з новим бензином А-95 та буде поступово реалізований у складі цієї суміші;
  • Провести в обліку змішування бензинів А-92 та А-95. Для цього в бухобліку потрібно змінити номенклатуру на рахунку 281: Дт 281 бензин А-95 Кт 281 бензин А-92. Вартість нового залишку бензину А-95 буде така ж, якою була вартість залишку бензину А-92. В подальшому ця партія бензину буде списана у звичайному порядку, а в цьому резервуарі утвориться вже новий «мертвий залишок» бензину А-95. В СЕА РП теж потрібно змінити марку бензину та код УКТ ЗЕД шляхом подання заявки на коригування залишку пального в цьому резервуарі.

Відповідно до пп. 1 розділу VI Порядку №729, заявка на поповнення (коригування) залишку пального складається, якщо в результаті зміни фізико-хімічних показників пального збільшується обсяг пального за певним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, в тому числі під час одночасного зменшення обсягів пального за іншим кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД. Якщо ставка акцизного податку для обох бензинів однакова, то така заявка буде з нульовою загальною сумою акцизного податку.

Висновки:

  • У разі зачищення резервуару від «мертвого залишку» бензину А-92 потрібно списати цей бензин в обліку та зареєструвати акцизну накладну з кодом операції «2»;
  • Якщо резервуар не буде зачищатися, то в бухобліку потрібно змінити номенклатуру товару в цьому резервуарі та подати заявку на коригування залишку пального, у якій зменшити обсяг бензину А-92 і додати відповідний обсяг бензину А-95.

***

Також читайте на цю тему тут та тут>>

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»