• Посилання скопійовано

Ліквідація «мертвого залишку» пального при продажу АЗС

ТОВ планує продавати власні АЗС і повністю припинити діяльність з наступною ліквідацією товариства. На даний момент підприємство торгує пальним на основі ліцензії на роздрібну торгівлю пальним. При передачі майна покупцю, а саме резервуарів, деяка кількість пального (мертвий залишок) все ж таки залишається. Які акцизні накладні потрібно для цього скласти?

Про закриття АЗС та продаж резервуарів з «мертвим залишком» ми писали тут.

Зокрема, щоб уникнути проблем з ліцензією, а також «сумнівного» порядку реєстрації АН на покупця вважаємо, що продавцю краще позбутись таких «мертвих» залишків (зокрема, замовивши відповідну послуги з очистки резервуарів) і списати таке пальне зі свого балансу (склавши АН на таке списання, а не на покупця) і передавши покупцю АЗС без залишків пального (попередньо анулювавши реєстрацію АС).

У такому випадку необхідності придбавати ліцензію на оптову торгівлю пальним не виникне (як і не виникне проблем з реєстрацією АН на списання залишків пального та анулюванням реєстрації АС).

АН на обсяги втрат пального у межах та/або понад встановлені норми втрат  складається та реєструється в одному примірнику: 

  • код операції для АН в одному примірнику – 2 (втрати пального у межах норм або понад норми)
  • умови оподаткування – 0;
  • напрям використання – 0.

Втім, згідно п. 5 розділу ІІ Порядку №729, код операції для складання в одному примірнику «2» може зазначатися в акцизних накладних з будь-якою умовою оподаткування та будь-яким напрямом використання.

Таку АН можна складати на кожну операцію списання пального – по кожному резервуару, а можна зробити одну зведену АН по всіх резервуарах. Як звичайна, так і зведена АН реєструється у день її складання, але не пізніше здійснення операції з реалізації пального з акцизного складу. Перевага зведеної АН буде лише в тому, що її можна скласти один раз на весь обсяг пального.

У лівій частині АН зазначають реквізити АС/АСП, з якого списується втрачене пальне, а відповідні реквізити щодо АС/АСП правої частини АН не заповнюють. У рядку «Особа – отримувач пального» зазначається «Неплатник» та вноситься умовний код «1000000000».

Звертаємо увагу, що умову оподаткування «1» в АН на списання втраченого пального торговці пальним зазначати не можуть. Ця умова призначена тільки для виробників пального, які вивозять пальне за межі митної території України  - див. п. 10 розділу ІІ Порядку №729.

Втрачене пальне в межах встановлених норм втрат пального не оподатковується акцизним податком. У випадку, якщо таке пальне є мертвим залишком, який перевищує норми втрат, списання пального понад встановлені норми тягне за собою сплату акцизного податку, адже п. «б» п. 216.3 ПКУ застосовується лише у разі втрати підакцизних товарів (продукції) у межах нормативів втрат, які затверджуються в порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України.

***

Також читайте:

  • про затвердження норм втрат пального - тут;
  • про роздрібний продаж пального на АЗС (як складати акцизні накладні, в тому числі і на втрати пального) - тут

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»

  • Чи можна пальне для генератора використати для заправки авто?
    Підприємство придбало та зберігає дизельне паливо для роботи генератора. Пальне зберігається у каністрах 5 л. без ліцензії на зберігання. Чи можна у період простою генератора заправляти цим пальним авто, у зв'язку з тим, що генератор не використовується, а пальне має обмежений строк зберігання?
    05.04.2024785
  • Що потрібно для того, щоб імпортувати гексан та продавати його оптом?
    Підприємство має намір займатися торгівлею продуктом під назвою «Гексан». Як обчислюється акциз при імпорті, а потім при продажі гексану? Чи потрібна ліцензія на торгівлю таким продуктом?
    01.04.202415
  • Ліцензія та акциз при продажу електроліту і акумуляторної кислоти
    Підприємство планує торгувати електролітом (код УКТ ЗЕД 8507 10 20) і акумуляторною кислотою (код 3806 10 00). Чи потрібно ставати платником акцизного податку? Чи потрібно оформляти ліцензію?
    29.03.202413
  • Чи може виробник алкоголю продати напої підприємству для використання під час свята?
    Підприємство – виробник алкогольних напоїв, який має ліцензію на виробництво та не має ліцензії на роздрібний продаж, планує продати партію алкогольних напоїв іншому підприємству, для використання під час святкових заходів для працівників. Це останнє підприємство також не має ліцензії на роздрібний продаж алкогольних напоїв. Чи може підприємство - виробник продати алкогольні напої підприємству, яке не має ліцензії на роздрібний продаж?
    08.03.202458
  • Чи виникає акцизний податок на пальне при продажу автомобіля з повним баком?
    Підприємство продає вроздріб нові автомобілі. За стандартами компанії перед продажем необхідно провести передпродажню підготовку товару, яка включає повний бак палива (це чітко прописано в стандартах, в разі невиконання – позбавлення права дилерства). При перевірці ДПС наполягає, що при постачанні авто з повним баком йде "умовний" продаж палива, тому необхідно реєструватись платником акцизу та отримувати ліцензію, вважають за потрібне накласти штраф за продаж палива без ліцензії. Чи правильно це?
    22.02.2024506