• Посилання скопійовано

Ліквідація «мертвого залишку» пального при продажу АЗС

ТОВ планує продавати власні АЗС і повністю припинити діяльність з наступною ліквідацією товариства. На даний момент підприємство торгує пальним на основі ліцензії на роздрібну торгівлю пальним. При передачі майна покупцю, а саме резервуарів, деяка кількість пального (мертвий залишок) все ж таки залишається. Які акцизні накладні потрібно для цього скласти?

Про закриття АЗС та продаж резервуарів з «мертвим залишком» ми писали тут.

Зокрема, щоб уникнути проблем з ліцензією, а також «сумнівного» порядку реєстрації АН на покупця вважаємо, що продавцю краще позбутись таких «мертвих» залишків (зокрема, замовивши відповідну послуги з очистки резервуарів) і списати таке пальне зі свого балансу (склавши АН на таке списання, а не на покупця) і передавши покупцю АЗС без залишків пального (попередньо анулювавши реєстрацію АС).

У такому випадку необхідності придбавати ліцензію на оптову торгівлю пальним не виникне (як і не виникне проблем з реєстрацією АН на списання залишків пального та анулюванням реєстрації АС).

АН на обсяги втрат пального у межах та/або понад встановлені норми втрат  складається та реєструється в одному примірнику: 

  • код операції для АН в одному примірнику – 2 (втрати пального у межах норм або понад норми)
  • умови оподаткування – 0;
  • напрям використання – 0.

Втім, згідно п. 5 розділу ІІ Порядку №729, код операції для складання в одному примірнику «2» може зазначатися в акцизних накладних з будь-якою умовою оподаткування та будь-яким напрямом використання.

Таку АН можна складати на кожну операцію списання пального – по кожному резервуару, а можна зробити одну зведену АН по всіх резервуарах. Як звичайна, так і зведена АН реєструється у день її складання, але не пізніше здійснення операції з реалізації пального з акцизного складу. Перевага зведеної АН буде лише в тому, що її можна скласти один раз на весь обсяг пального.

У лівій частині АН зазначають реквізити АС/АСП, з якого списується втрачене пальне, а відповідні реквізити щодо АС/АСП правої частини АН не заповнюють. У рядку «Особа – отримувач пального» зазначається «Неплатник» та вноситься умовний код «1000000000».

Звертаємо увагу, що умову оподаткування «1» в АН на списання втраченого пального торговці пальним зазначати не можуть. Ця умова призначена тільки для виробників пального, які вивозять пальне за межі митної території України  - див. п. 10 розділу ІІ Порядку №729.

Втрачене пальне в межах встановлених норм втрат пального не оподатковується акцизним податком. У випадку, якщо таке пальне є мертвим залишком, який перевищує норми втрат, списання пального понад встановлені норми тягне за собою сплату акцизного податку, адже п. «б» п. 216.3 ПКУ застосовується лише у разі втрати підакцизних товарів (продукції) у межах нормативів втрат, які затверджуються в порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України.

***

Також читайте:

  • про затвердження норм втрат пального - тут;
  • про роздрібний продаж пального на АЗС (як складати акцизні накладні, в тому числі і на втрати пального) - тут

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»