• Посилання скопійовано

Як виправити неправильні залишки пального на акцизних складах пересувних?

Як відкоригувати залишки по акцизних складах пересувних в СЕА РП, якщо в попередні роки було списано некоректні суми в літрах? При цьому в кілограмах все було списано вірно, тому в СЕА РП присутні залишки з нульовим значенням кілограм і ненульовим значенням літрів

Відповідно до п. 31 Порядку №408 облік пального у СЕА РП  ведеться в літрах, приведених до температури 15°C. При цьому обсяги відпущеного в місцях роздрібної торгівлі пального, на які отримано ліцензію на право роздрібної торгівлі пальним, для цілей цього Порядку вважаються обсягами пального в літрах, приведених до температури 15°C. Такі одиниці обліку для пального мають використовуватися в первинних бухгалтерських документах, акцизних накладних/розрахунках коригування до акцизних накладних, декларації з акцизного податку.

Облікова різниця, передбачена п. 47 – 51 Порядку №408, також розраховується в літрах.

Тобто в СЕА РП одиниця ваги – кілограм для цілей обліку обсягів пального не використовується і має довідковий характер. Але при цьому не можна скласти акцизну накладну, в якій один з показників (літри або кілограми) має нульове значення.

В даному випадку підприємство має в СЕА РП некоректні ненульові залишки пального в літрах, приведених до 15°C, тоді як нульові залишки в кілограмах є правильними.

Щоб виправити ці помилки, потрібно відкоригувати ті акцизні накладні, у яких були зазначені помилкові обсяги пального в літрах. Якщо показник в кілограмах вірний, а в літрах – помилковий, то в цьому випадку використовується код виду коригування 4 «Коригування показників акцизної накладної у зв’язку з помилковим зазначенням обсягу пального в кілограмах та літрах, приведених до температури 15 °C».

Відповідно до п. 18 розділу IV Порядку №729, для здійснення коригування обсягу реалізованого пального (код виду коригування «4») платник заповнює розрахунок коригування акцизної накладної, в якому:

  • у першому рядку таблиці в повному обсязі сторнує помилково зазначений в акцизній накладній обсяг пального;
  • у наступному рядку таблиці зазначається правильний обсяг пального.

У розрахунку коригування з кодом виду коригування «4» платник:

  • у графі 1 зазначає порядковий номер рядка;
  • до граф 2, 3 першого та наступного рядків таблиці з акцизної накладної переносить дані щодо коду товару згідно з УКТ ЗЕД, його опису;
  • до граф 4, 5 першого рядка таблиці вносить із відповідним знаком (-) помилковий обсяг пального, зазначений в акцизній накладній, при цьому модуль числового значення обсягів має збігатися з обсягом реалізованого пального, зазначеного в акцизній накладній (з урахуванням показників акцизної накладної форми «П» та розрахунків коригування до такої накладної, зареєстрованих в Єдиному реєстрі акцизних накладних);
  • до граф 4, 5 наступного рядка таблиці вносить правильний показник обсягу реалізованого пального з відповідним знаком (+) або нульове значення обсягу пального. Нульове значення обсягу пального може бути внесено тільки в розрахунку коригування до акцизної накладної з кодом операції для складання в одному примірнику «3» або «6», складеному при поверненні всього обсягу пального, зазначеного в такій акцизній накладній суб’єктом господарювання неплатником, або отримувачем, який не є суб’єктом господарювання.

Такий розрахунок коригування приводить у відповідність дані щодо обсягу реалізованого пального в системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового даним фактично здійсненої операції з реалізації пального.

Нагадаємо, що розрахунок коригування до АН має бути зареєстрованим в ЄРАН після реєстрації АН, показники якої коригуються, та у межах 1095 днів з дати здійснення операції з реалізації пального, яка відбулась починаючи з 1 липня 2019 року (п. 1 розділу IV Порядку №729).

Приклад. За акцизною накладною з пересувного акцизного складу помилково було списано 1000 кг та 1000 літрів бензину, а потрібно було списати 1000 кг та 1350 л бензину. Внаслідок цього на пересувному акцизному складі сформувався помилковий залишок 350 л та правильний нульовий залишок в кг. Виправлення цієї помилки здійснюється за допомогою РК до цієї АН з кодом виду коригування «4» у такому порядку: 

Порядковий номер

Код товару згідно з УКТ ЗЕД/ умовний код -для скрапленого газу (10 знаків)

Опис товару згідно з УКТ ЗЕД

Обсяг реалізованого пального

у кг, (+ ,–)

у літрах, приведених до температури 15 °C, (+ ,–)

1

2

3

4

5

1

2710123100

Бензини моторні

-1000

-1000

2

2710123100

Бензини моторні

+1000

+1350

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»