• Посилання скопійовано

Відсутність чеку при заправці на АЗС за передоплатою: які наслідки?

Підприємство здійснює заправку авто на АЗС за передоплатою протягом місяця. Які податкові наслідки можуть бути при відсутності чеків на заправку на АЗС у працівників? Постачальник надає детальні акти звірок палива за кожною паливною карткою (працівнику)

Згідно з п. 1 ст. 9 Закону про бухоблік, підставою для бухобліку господарських операцій є первинні документи. Чеки заправки водіїв на АЗС можуть свідчити про факт передачі пального постачальником підприємству (заправка в бак авто). Зокрема, чек може свідчити, що конкретним працівником було заправлено певну кількість пального, яке в подальшому згідно з подорожнім листом було використано у господарській діяльності підприємства.

При цьому оскільки постачальник пального надає підприємству відомість з деталізацією заправок конкретних авто працівників за місяць (разом із видатковою накладною, що підтверджує факт відвантаження певної кількості пального протягом місяця), то вважаємо, що чеки з АЗС є необов’язковим документом. У даному випадку таким первинним документом може виступати відомість (деталізований акт), що надається постачальником пального.

Зокрема, самі податківці у листі від 23.09.16 № 21048/10/26-15-40-03-19 зазначали, що підтвердженням факту отримання пального можуть бути видаткові документи або чеки терміналів, що формуються безпосередньо в момент фактичного отримання пального з АЗС.

Таким чином, вважаємо, що жодних негативних податкових наслідків у підприємства при відсутності чеків заправки з АЗС не буде за умови наявності від постачальника деталізованої (за паливними картками (працівникам)) відомості щодо заправки, а також видаткової накладної на загальну ємність заправленого пального протягом місяця.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»

  • Чи реєструватися платником акцизу, якщо обсяг отриманого пального перевищив 1 млн л на рік?
    ТОВ надає послуги сейсморозвідки по всій території України, використовує багато автомобілів та спецтехніки. Витрати палива виключно для власних потреб більше 1 млн л на рік. Стаціонарних ємностей/місць зберігання палива немає. Заправка ТЗ проводиться там, де ведуться роботи з власних паливозаправників, в які доставляють паливо бензовози постачальників. ТОВ отримує ліцензії на зберігання пального для власних потреб на кожне місце, де тимчасово розміщується база, а також формує заявки на переміщення пального бензовозами, що не є акцизними складами пересувними. В паливозаправниках пальне не зберігається. Чи потрібно ТОВ реєструватися платником акцизного податку?
    14.06.202449
  • Пальне є, а ліцензії – немає. Що робити?
    ТОВ має ліцензію на оптову торгівлю пальним без місць оптової торгівлі. ТОВ має залишки пального (МАФ) у балонах. Наявний зареєстрований акцизний склад, на якому присутні залишки, які відображаються щомісячно в акцизній декларації. Була здійснена помилкова реалізація зі складу, після чого податковою був накладений штраф 500 тис грн. Рішення оскаржено. Як позбутися залишків на акцизному складі, щоб не показати реалізацію та не діяти поза ліцензією, адже якщо списати залишок на власні потреби, це також буде реалізацією пального?
    29.05.202451
  • Приймати пальне на відповідальне зберігання можуть тільки платники акцизу з акцизними складами
    ФОП та ТОВ укладають договір відповідального зберігання пального. ТОВ зберігає пальне і має ліцензію на зберігання пального для власних потреб, але не зареєстроване платником акцизного подтаку та не має зареєстрованих акцизних складів. Чи може таке ТОВ приймати пальне на відповідальне зберігання? Що з акцизним податком?
    16.05.202432
  • Одночасне використання ємності для зберігання пального орендодавцем та орендарем: чи можливо?
    ТОВ придбало ємність (бочку) для зберігання пального та хоче передати в оренду її частину ФОПу. Ліцензія на зберігання пального у ТОВ є. Чи можна укласти договір оренди на частину ємності та спільно її використовувати? Чи потрібно ФОПу отримувати ліцензію на зберігання пального?
    14.05.202460
  • Відкрили міні-АЗС: отримуємо ліцензію на зберігання пального
    ТОВ є платником акцизного податку, має ліцензію на зберігання пального та є розпорядником акцизного складу. Пальне використовується виключно для власних потреб. Підприємство планує відкрити ще одну міні-АЗС, для заправки власного автотранспорту, за адресою, відмінною від адреси місця зберігання пального, зазначеного в наявній ліцензії. Також буде зареєстровано ще один акцизний склад. Чи необхідно внести зміни до чинної ліцензії, чи отримати нову? Чи обов’язково повинна бути вказана загальна місткість резервуарів в ліцензії на зберігання пального? Які документи подати для отримання ліцензії на зберігання пального та реєстрації ще одного акцизного складу?
    08.05.202435