• Посилання скопійовано

Приймати пальне на відповідальне зберігання можуть тільки платники акцизу з акцизними складами

ФОП та ТОВ укладають договір відповідального зберігання пального. ТОВ зберігає пальне і має ліцензію на зберігання пального для власних потреб, але не зареєстроване платником акцизного подтаку та не має зареєстрованих акцизних складів. Чи може таке ТОВ приймати пальне на відповідальне зберігання? Що з акцизним податком?

Договір відповідального зберігання

Цивільні відносини щодо зберігання ТМЦ урегульовані главою 66 ЦКУ «Зберігання». Зберігання пального додатково регулюється нормами §2 «Зберігання на товарному складі» глави 66 ЦКУ.

Зі суті договору зберігання випливають такі наслідки:

1) право власності на річ залишається у поклажодавця і до зберігача не переходить. З цієї причини операція з відповідального зберігання не є реалізацією товарів з метою оподаткування ПДВ і тому не є об'єктом оподаткування ПДВ;

2) сама ж послуга з відповідального зберігання є об'єктом оподаткування ПДВ. У зберігача виникають податкові зобов'язання з ПДВ незалежно від того, чи така послуга платна, чи ні;

3) відбувається фізичний перехід речі від поклажодавця до зберігача. У разі коли така річ — пальне (підакцизний товар), це спричиняє наслідки з акцизного податку.

 

Акцизний податок 

Зберігач пального під час приймання та видачі пального зі зберігання поклажодавцю здійснює операції з реалізації пального, які оподатковуються акцизним податком. А саме, поклажодавець при передачі пального з акцизного складу/акцизного складу пересувного на акцизний склад зберігача для зберігання, а також зберігач при видачі пального зі зберігання поклажодавцю здійснюють операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального. Ці операції є реалізацією пального — пп. 14.1.212 ПКУ.

Далі, згідно з пп. 212.1.15 ПКУ платником пального акцизу є особа, яка реалізує пальне. Тому особа, що реалізує (передає) пальне іншій особі, має бути зареєстрованим платником пального акцизу.

Зокрема, це стосується власника пального, який бажає передати пальне на зберігання. У ЗІР, категорія  114.11.01, питання: «Чи необхідно СГ, який придбав пальне для власного споживання чи промислової переробки та планує, з метою його зберігання, відвантажувати таке пальне на акцизний склад, розпорядником якого є інший СГ, реєструватись платником акцизного податку з реалізації пального?», податківці пишуть, що так, необхідно, не пізніше ніж за три робочі дні до початку здійснення такого відвантаження.

Зберігач також повинен зареєструватися платником акцизного податку з реалізації пального, а ще йому треба зареєструвати свої акцизні склади. Зокрема, Офіс ВПП ДФС в IПК від 06.06.2019 р. №2580/IПК/28-10-27-01-11 зазначає, що СГ, який надає іншим особам послуги зі зберігання, навантаження-розвантаження пального (крім скрапленого газу природного, бензолу, метанолу), повинен створити акцизний склад незалежно від того, хто є власником цього пального.

Отримання пального на зберігання/зі зберігання підтверджується реєстрацією в ЄРАН другого примірника АН:

  • зберігачем — під час отримання пального на зберігання. Таку АН складає особа, яка передає пальне на зберігання;
  • власником — при поверненні пального зі зберігання. Таку АН складає зберігач.

Суб’єкт господарювання, що отримав ліцензію на право зберігання пального виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки, не може надавати послуги зі зберігання пального іншим особам, оскільки зберігання такого пального вже не є потребами власного споживання чи промислової переробки пального.

До суб'єктів господарювання застосовуються фінансові санкції при наданні послуг із зберігання пального іншим суб'єктам господарювання та/або реалізації пального іншим особам на підставі ліцензії на право зберігання пального, отриманої на підставі заяви виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки відповідно до ст. 15 Закону №481/95-ВР – в сумі 500 тис. гривень. Такий штраф визначений ст. 17 Закону №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального».

Оподаткування акцизом операцій з приймання-передачі пального на відповідальне зберігання залежить від контексту кожної операції. Зокрема, якщо ФОП та ТОВ зареєструються платниками акцизу і зможуть отримувати та складати акцизні накладні, найпоширенішим буде такий сценарій:

  1. ФОП як платник акцизу придбаває пальне і отримує акцизну накладну від постачальників на придбаний обсяг пального;
  2. ФОП передає це пальне на зберігання ТОВ і складає акцизну накладну в межах обсягу, отриманого ним від постачальника;
  3. ТОВ приймає пальне на зберігання і отримує акцизну накладну від ФОП;
  4. ТОВ повертає ФОПу пальне зі зберігання і складає акцизну накладну за рахунок того обсягу, який воно раніше отримало від ФОП.

***

Додатково читайте:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»

  • Чи реєструватися платником акцизу, якщо обсяг отриманого пального перевищив 1 млн л на рік?
    ТОВ надає послуги сейсморозвідки по всій території України, використовує багато автомобілів та спецтехніки. Витрати палива виключно для власних потреб більше 1 млн л на рік. Стаціонарних ємностей/місць зберігання палива немає. Заправка ТЗ проводиться там, де ведуться роботи з власних паливозаправників, в які доставляють паливо бензовози постачальників. ТОВ отримує ліцензії на зберігання пального для власних потреб на кожне місце, де тимчасово розміщується база, а також формує заявки на переміщення пального бензовозами, що не є акцизними складами пересувними. В паливозаправниках пальне не зберігається. Чи потрібно ТОВ реєструватися платником акцизного податку?
    14.06.202444
  • Пальне є, а ліцензії – немає. Що робити?
    ТОВ має ліцензію на оптову торгівлю пальним без місць оптової торгівлі. ТОВ має залишки пального (МАФ) у балонах. Наявний зареєстрований акцизний склад, на якому присутні залишки, які відображаються щомісячно в акцизній декларації. Була здійснена помилкова реалізація зі складу, після чого податковою був накладений штраф 500 тис грн. Рішення оскаржено. Як позбутися залишків на акцизному складі, щоб не показати реалізацію та не діяти поза ліцензією, адже якщо списати залишок на власні потреби, це також буде реалізацією пального?
    29.05.202443
  • Приймати пальне на відповідальне зберігання можуть тільки платники акцизу з акцизними складами
    ФОП та ТОВ укладають договір відповідального зберігання пального. ТОВ зберігає пальне і має ліцензію на зберігання пального для власних потреб, але не зареєстроване платником акцизного подтаку та не має зареєстрованих акцизних складів. Чи може таке ТОВ приймати пальне на відповідальне зберігання? Що з акцизним податком?
    16.05.202432
  • Одночасне використання ємності для зберігання пального орендодавцем та орендарем: чи можливо?
    ТОВ придбало ємність (бочку) для зберігання пального та хоче передати в оренду її частину ФОПу. Ліцензія на зберігання пального у ТОВ є. Чи можна укласти договір оренди на частину ємності та спільно її використовувати? Чи потрібно ФОПу отримувати ліцензію на зберігання пального?
    14.05.202456
  • Відкрили міні-АЗС: отримуємо ліцензію на зберігання пального
    ТОВ є платником акцизного податку, має ліцензію на зберігання пального та є розпорядником акцизного складу. Пальне використовується виключно для власних потреб. Підприємство планує відкрити ще одну міні-АЗС, для заправки власного автотранспорту, за адресою, відмінною від адреси місця зберігання пального, зазначеного в наявній ліцензії. Також буде зареєстровано ще один акцизний склад. Чи необхідно внести зміни до чинної ліцензії, чи отримати нову? Чи обов’язково повинна бути вказана загальна місткість резервуарів в ліцензії на зберігання пального? Які документи подати для отримання ліцензії на зберігання пального та реєстрації ще одного акцизного складу?
    08.05.202432