• Посилання скопійовано

Чи реєструватися платником акцизу, якщо обсяг отриманого пального перевищив 1 млн л на рік?

ТОВ надає послуги сейсморозвідки по всій території України, використовує багато автомобілів та спецтехніки. Витрати палива виключно для власних потреб більше 1 млн л на рік. Стаціонарних ємностей/місць зберігання палива немає. Заправка ТЗ проводиться там, де ведуться роботи з власних паливозаправників, в які доставляють паливо бензовози постачальників. ТОВ отримує ліцензії на зберігання пального для власних потреб на кожне місце, де тимчасово розміщується база, а також формує заявки на переміщення пального бензовозами, що не є акцизними складами пересувними. В паливозаправниках пальне не зберігається. Чи потрібно ТОВ реєструватися платником акцизного податку?

Відповідно до пп. 14.1.212 ПКУ, реалізація пального - будь-які операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального з переходом права власності на таке пальне чи без такого переходу, за плату (компенсацію) чи без такої плати на митній території України з акцизного складу/акцизного складу пересувного: до акцизного складу, до акцизного складу пересувного, для власного споживання чи промислової переробки, будь-яким іншим особам.

Не вважаються реалізацією пального операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України при використанні пального суб'єктами господарювання, які не є розпорядниками акцизного складу/акцизного складу пересувного, що передано (відпущено, відвантажено) платником акцизного податку таким суб'єктам господарювання виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки.

Тобто, суб’єкт господарювання, який використовує пальне виключно для потреб власного споживання та не зареєстрований як розпорядник акцизного складу не вважається особою, що реалізує пальне.

Своєю чергою, акцизний склад – це приміщення або територія на митній території України, де розпорядник акцизного складу провадить свою господарську діяльність шляхом вироблення, оброблення (перероблення), змішування, розливу, навантаження-розвантаження, зберігання, реалізації пального (пп.14.1.6 ПКУ).

Відповідно до наведеної ситуації заправка (навантаження-розвантаження) власних паливозаправників проводиться на території, де тимчасово розміщена база.

Ця територія не є акцизним складом, якщо одночасно виконуються такі умови:

  • загальна місткість розташованих ємностей для навантаження-розвантаження та зберігання пального не перевищує 200 кубічних метрів. У ТОВ немає стаціонарних ємностей і пальне в паливозаправниках не зберігається, тож ця умова виконується;
  • суб’єкт господарювання (крім платника єдиного податку четвертої групи) - власник або користувач такого приміщення або території отримує протягом календарного року пальне в обсягах, що не перевищують 1000 кубічних метрів (без урахування обсягу пального, отриманого через паливороздавальні колонки в місцях роздрібної торгівлі пальним, на які отримано відповідні ліцензії). Загальний річний обсяг отриманого пального, яке доставляється бензовозами постачальників, перевищує 1000 кубічних метрів, тому ця умова не виконується. Зауважимо, що при розрахунку обсягу пального беруться дані за весь календарний рік, а не за окремою територією (див. консультацію ДПС у ЗІР);
  • використовує пальне виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки і не здійснює операцій з реалізації та зберігання пального іншим особам. Пальне використовується тільки для власних потреб, ця умова виконується.

Оскільки наведені вище умови не виконуються одночасно, зокрема, не виконується умова щодо обсягу отримання палива протягом року, то у ТОВ після досягнення обсягу отримання пального 1 млн л за календарний рік з’являється акцизний склад, який необхідно зареєструвати. Перед реєстрацією акцизного складу  потрібно зареєструватися платником акцизного податку.

***

Додатково читайте: Чи є бензовоз місцем зберігання пального? Консультує ДПСУ 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»

  • Чи реєструватися платником акцизу, якщо обсяг отриманого пального перевищив 1 млн л на рік?
    ТОВ надає послуги сейсморозвідки по всій території України, використовує багато автомобілів та спецтехніки. Витрати палива виключно для власних потреб більше 1 млн л на рік. Стаціонарних ємностей/місць зберігання палива немає. Заправка ТЗ проводиться там, де ведуться роботи з власних паливозаправників, в які доставляють паливо бензовози постачальників. ТОВ отримує ліцензії на зберігання пального для власних потреб на кожне місце, де тимчасово розміщується база, а також формує заявки на переміщення пального бензовозами, що не є акцизними складами пересувними. В паливозаправниках пальне не зберігається. Чи потрібно ТОВ реєструватися платником акцизного податку?
    14.06.202443
  • Пальне є, а ліцензії – немає. Що робити?
    ТОВ має ліцензію на оптову торгівлю пальним без місць оптової торгівлі. ТОВ має залишки пального (МАФ) у балонах. Наявний зареєстрований акцизний склад, на якому присутні залишки, які відображаються щомісячно в акцизній декларації. Була здійснена помилкова реалізація зі складу, після чого податковою був накладений штраф 500 тис грн. Рішення оскаржено. Як позбутися залишків на акцизному складі, щоб не показати реалізацію та не діяти поза ліцензією, адже якщо списати залишок на власні потреби, це також буде реалізацією пального?
    29.05.202442
  • Приймати пальне на відповідальне зберігання можуть тільки платники акцизу з акцизними складами
    ФОП та ТОВ укладають договір відповідального зберігання пального. ТОВ зберігає пальне і має ліцензію на зберігання пального для власних потреб, але не зареєстроване платником акцизного подтаку та не має зареєстрованих акцизних складів. Чи може таке ТОВ приймати пальне на відповідальне зберігання? Що з акцизним податком?
    16.05.202432
  • Одночасне використання ємності для зберігання пального орендодавцем та орендарем: чи можливо?
    ТОВ придбало ємність (бочку) для зберігання пального та хоче передати в оренду її частину ФОПу. Ліцензія на зберігання пального у ТОВ є. Чи можна укласти договір оренди на частину ємності та спільно її використовувати? Чи потрібно ФОПу отримувати ліцензію на зберігання пального?
    14.05.202454
  • Відкрили міні-АЗС: отримуємо ліцензію на зберігання пального
    ТОВ є платником акцизного податку, має ліцензію на зберігання пального та є розпорядником акцизного складу. Пальне використовується виключно для власних потреб. Підприємство планує відкрити ще одну міні-АЗС, для заправки власного автотранспорту, за адресою, відмінною від адреси місця зберігання пального, зазначеного в наявній ліцензії. Також буде зареєстровано ще один акцизний склад. Чи необхідно внести зміни до чинної ліцензії, чи отримати нову? Чи обов’язково повинна бути вказана загальна місткість резервуарів в ліцензії на зберігання пального? Які документи подати для отримання ліцензії на зберігання пального та реєстрації ще одного акцизного складу?
    08.05.202432