• Посилання скопійовано

Підприємство розпочинає виробляти пиво. На якому етапі виникають зобов’язання з акцизу?

На якому етапі у підприємства, що розпочинає виробництво пива, виникає зобов’язання з акцизного податку: на етапі його виробництва чи оптового продажу?

Відповідно до п. 216.1 ПКУ датою виникнення податкових зобов'язань щодо підакцизних товарів (продукції), вироблених на митній території України, є дата їх реалізації особою, яка їх виробляє, незалежно від цілей і напрямів подальшого використання таких товарів (продукції), крім випадків, зазначених у ст. 225 та 229 ПКУ.

Підстави, на яких податкове зобов'язання щодо втраченого підакцизного товару (продукції) не виникає, зазначені в п. 216.3 ПКУ. А саме, якщо:

  • платник податку документально зафіксував ці втрати та надав контролюючим органам необхідні докази того, що відповідний підакцизний товар (продукцію) втрачено внаслідок аварії, пожежі, повені чи інших форс-мажорних обставин і його використання на митній території України є неможливим;
  • підакцизний товар (продукцію) втрачено внаслідок випаровування в процесі виробництва, обробки, переробки, зберігання чи транспортування такого товару (продукції) чи з іншої причини, пов'язаної з природним результатом. Ця вимога застосовується у разі втрати підакцизних товарів (продукції) у межах нормативів втрат, які затверджуються в порядку, що визначається Кабміном.

Суми податку, що підлягають сплаті з підакцизних товарів (продукції), вироблених на митній території України, визначаються платником податку самостійно, виходячи з об'єктів, бази оподаткування та ставок цього податку, що діють на дату виникнення податкових зобов'язань (п. 217.1 ПКУ).

Таким чином, в даній ситуації зобов’язання з акцизного податку виникає на дату оптового продажу виробленого пива. При цьому застосовується ставка 2,78 грн за 1 літр пива відповідно до пп. 215.3.1 ПКУ. На дату продажу кожної партії пива податкове зобов’язання з акцизу за цією партією розраховується як результат множення кількості проданого пива в літрах на ставку 2,78 грн/літр.

***

Читайте також:

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»