• Посилання скопійовано

Повернення товару до перетину іноземного кордону: облік і оподаткування

Підприємство виготовляє продукцію та експортує за кордон. Після перетину кордону з Україною, на іноземному кордоні було присвоєно невірний код, через що у перетині іноземного кордону було відмовлено і товар повертається. Як відображати таку операцію в обліку та які податкові наслідки?

Експорт (остаточне вивезення) - це митний режим, відповідно до якого українські товари випускаються для вільного обігу за межами митної території України без зобов’язань щодо їх зворотного ввезення (ст. 82 МКУ).

Разом з цим, митний режим експорту може бути застосований до товарів, що призначені для вивезення за межі митної території України, та до товарів, що вже вивезені за межі цієї території та перебувають під митним контролем, за винятком товарів, заборонених до поміщення у цей митний режим відповідно до законодавства.

Митні органи не вимагають обов’язкового підтвердження прибуття товарів, що експортуються, у пункт призначення за межами митної території України.

Отже, якщо товари було вивезено за межі митної території України, з оформленням митної декларації, то такі товари вважаються експортованими (складається ПН на експорт) не залежно від того, що вони не перетнули кордон з іноземною державою і повертаються на територію України.

Повернення в цьому випадку відбувається у режимі реімпорту. За цим режимом товари, що були доставлені в Україну з–за кордону випускаються у вільний обіг на митній території України зі звільненням від сплати митних платежів та без застосування заходів нетарифного регулювання. Режим застосовується за умови, що вказані товари перед цим були вивезені або оформлені для вивезення за межі митної території України та таким чином повертаються в Україну.

Однак, у разі реімпорту постачальник все одно має сплатити ПДВ з таких товарів за ставкою 20% як і при імпорті.

 

ПДВ

Сума сплаченого ПДВ при ввезені таких товарів назад в України у режимі реімпорту відноситься до податкового кредиту платника податку.

При цьому, необхідно зважати на те, як надалі такі товари будуть використовуватись:

  • якщо повернуті товари надалі призначаються для їх реалізації на території України або ж такі товари надалі будуть постачатись нерезиденту з оформленням МД (зокрема, операція з експорту є об'єктом оподаткування ПДВ, хоч і за нульовою ставкою), то нараховувати ПЗ з ПДВ також не потрібно, оскільки вони є використаними в оподатковуваних операціях;
  • а ось якщо надалі такі товари будуть використані в неоподатковуваних операціях або не у господарській діяльності, то платник податку буде зобов’язаний нарахувати ПЗ з ПДВ за визнаним ПК та скласти ПН згідно з п. 198.5 ПКУ.

 

Податок на прибуток та бухгалтерський облік

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(с)БО або МФСЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Податкових різниць пов’язаних з реімпортом товарів не передбачено, а зважаючи на те, що постачання нерезиденту так і не відбулося, то вважаємо, що застосовувати «нерезидентські» коригування також не потрібно.

У бухобліку сума сплаченого ПДВ відображається записом Дт 377 Кт 311, а віднесення відповідної суми до ПК – Дт 641 Кт 377.

Якщо умовами договору передбачено перехід права власності на товар лише після перетинку міжнародного кордону і передачі нерезиденту, то операція з продажу в обліку не відображається такий товар під час перевезення може обліковуватись на додатковому субрахунку 288/товари у дорозі і відповідно його повернення на склад відображатиметься зворотнім записом Дт 281/товари на складі Кт 288/товари у дорозі.

Якщо ж право власності на товар передається нерезиденту на території України (наприклад нерезидент транспортує товар з України власним транспортом або найманим перевізником), то має бути відображено реалізацію такого товару з виникненням доходу і списанням вартості на собівартість, а після повернення оприбуткувати на склад за тією ж вартістю за якою його було списано (запис Дт 902 «Собівартість реалізованих товарів» Кт 281 «Товари на складі» методом «червоне сторно»). Повернення товару покупцем-нерезидентом відображається записом Дт 704 «Вирахування з доходу» Кт 362 «Розрахунки з іноземними покупцями».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Загальні положення»