• Посилання скопійовано

Надання благодійною організацією благодійної допомоги військовим та іншим БО

БО планує надавати допомогу військовим та іншим БО. Чи є обмеження надання такої допомоги? Чи можна надавати допомогу на підставі листа отримувача? Чи можна надавати неоподатковувану допомогу військовим?

Чи є обмеження надання благодійної допомоги

Нормативними документами такого обмеження не встановлено. 

Такі обмеження можуть встановлюватися внутрішніми документами благодійної організації (далі – БО), наприклад, статутом, благодійними програмами тощо.

Поряд з цим при наданні благодійної допомоги фізособам (в тому числі військовим) до певного граничного розміру така благодійна допомога не оподатковується, а вище такого розміру – оподатковується. Тож слід мати це на увазі.

 

Чи можна надавати допомогу на підставі листа отримувача

Так, можна.

Лист буде однією з форм договору пожертви (благодійної допомоги). Детальніше про документи, які мають бути у БО, ми писали тут.

 

Чи можна надавати неоподатковувану допомогу військовим

Відповідна пільга встановлена п. «в» пп. 165.1.54 і пп. 170.7.8 ПКУ.

Причому в п. «в» пп. 165.1.54 наведені особи, яким може надаватися благодійна допомога, а в пп. 170.7.8 ПКУ наведено розмір неоподатковуваний розмір допомоги і цілі, на які вона може надаватися.

Детальніше про цю пільгу можна почитати туттут.

Дивимося також відповідь ДПС на питання в ЗІР (103.15): «Який документ підтверджує статус учасника бойових дій військовослужбовця ЗСУ, Національної гвардії України, інших утворених відповідно до законів формувань у разі виплати (наданні) благодійної допомоги згідно з нормами підпунктів «а» та «в» п.п. 165.1.54 п. 165.1 ст. 165 ПКУ?».

ДПС відповідає, що таким документом є Посвідчення учасника бойових дій.

Обґрунтовує свою думку наступним.

Правовий статус учасника бойових дій, члена сім’ї загиблого (померлого) визначається Законом України від 22 жовтня 1993 року № 3551-ХІІ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», ст. 18 якого передбачено, що зазначеним особам видаються посвідчення.

Зразки посвідчень, бланк-вкладки до посвідчень, описи нагрудних знаків та Положення про порядок видачі посвідчень і нагрудних знаків ветеранам війни, затверджені Постановою КМУ від 12.05.1994 р. № 302.

Посвідчення є документом, що підтверджує статус ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) Захисників чи Захисниць України, на основі якого надаються відповідні пільги і компенсації (п. 2 Положення).

Порядок надання та позбавлення статусу учасника бойових дій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення чи у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, затверджений Постановою КМУ від 20.08.2014 р. № 413.

Але з наведеного також випливає, що якщо у військовослужбовця немає такого посвідчення, надавати йому неоподатковувану благодійну допомогу за п. «в» пп. 165.1.54 і пп. 170.7.8 ПКУ немає підстав.

В такому разі можна надати неоподатковувану нецільову благодійну допомогу за пп. 170.7.3 ПКУ, в розмірі протягом 2024 року до 4240 грн. А допомога, яка перевищує цей розмір, повинна оподатковуватися як додаткове благо, згідно з пп. 164.2.17 ПКУ, ПДФО (18%) і ВЗ (1,5%).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Загальні положення»