• Посилання скопійовано

Оподаткування при наданні рекламних послуг Google

Підприємство - резидент України надає компанії Google рекламні послуги (експорт послуг, оплата в доларах США). Які податкові наслідки для платника податку на прибуток і ПДВ та платника ЄП?

ПДВ

Об’єктом оподаткування є в тому числі операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ (пп. «б» п. 185.1 ПКУ).

Місцем постачання рекламних послуг є місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання (пп. «б» п. 186.3 ПКУ).

В розглядуваній ситуації отримувач є нерезидентом, а відтак місце постачання послуг знаходиться за межами митної території України. Тому операції з надання таких послуг не оподатковуються ПДВ.

 

Податок на прибуток

Доходи від наданих послуг, які відображені в бухгалтерському обліку, збільшують фінрезультат до оподаткування, а витрати, понесені у зв’язку з наданням таких послуг, зменшують цей фінрезультат.

Згідно з пп. 134.1.1 ПКУ такий фінрезультат є основою для визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток.

Якщо платник податку на прибуток для визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток коригує фінрезультат до оподаткування на податкові різниці, в даній ситуації може бути застосована податкова різниця за пп. 140.5.5-1 ПКУ – збільшення фінрезультату до оподаткування на суму 30% вартості реалізованих послуг. Але тільки за умови, що послуги надані на користь нерезидентів:

  • які зареєстровані у державах, включених до Переліку № 1045, чи
  • організаційно-правова форма яких включена до Переліку № 480, які не сплачують податок на прибуток (корпоративний податок), у тому числі податок з доходів, отриманих за межами держави реєстрації таких нерезидентів, та/або не є податковими резидентами держави, в якій вони зареєстровані як юридичні особи.

На сайті Google зазначено, що від імені Google може виступати одна з таких юридичних осіб:

  • Google LLC
  • Google Ireland
  • Google Advertising (Shanghai) Company Limited
  • Google Asia Pacific Pte. Ltd.

А на іншій сторінці сайту Google зазначено, що більшість послуг надається Google LLC (американська компанія, діяльність якої регулюється законами США), або Google Ireland Limited (компанія, зареєстрована в Ірландії, яка веде діяльність згідно з законами цієї країни).

Наприклад, якщо мова йде про Google LLC (компанію США), то США немає у Переліку № 1045, але організаційно-правова форма LLC, яка використовується у компаніях США, включена до Переліку № 480. Це означає, що при наданні послуг Google LLC різницю за пп. 140.5.5-1 ПКУ застосовувати потрібно, але тільки якщо ця компанія не сплачує податок на прибуток або не є податковим резидентом держави, в якій зареєстрована (в США). Якщо ця компанія сплачує податок на прибуток, то різницю за пп. 140.5.5-1 ПКУ не застосовують.

Про особливості застосування цієї податкової різниці та як підтвердити факт сплати податку на прибуток ми писали, приміром, тут, тут, тут.

 

ЄП

Доходом платника ЄП є будь-який дохід, отриманий в грошовій формі, а також матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пунктом 292.3 ПКУ (пп. 2 п. 292.1 ПКУ).

Дохід, виражений в іноземній валюті, перераховується у гривнях за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим НБУ на дату отримання такого доходу (п. 292.5 ПКУ).

Таким чином, сума отриманого доходу від надання рекламних послуг, включається до складу оподатковуваного доходу платника ЄП на дату отримання такого доходу на рахунок. Отриманий в іноземній валюті дохід перераховується в гривні за курсом НБУ на дату його отримання.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Загальні положення»