• Посилання скопійовано

Оподаткування безоплатно отриманих робіт від нерезидента

Нерезидент безоплатно виконує для резидента України будівельні роботи на території України. Які особливості оподаткування операцій в рамках такого договору?

ПДВ

Об’єктом оподаткування ПДВ є в тому числі операції з постачання послуг, місце постачання яких знаходиться на митній території України (пп. «б» п. 185.1 ПКУ).

Для будівельних робіт місцем постачання є місцезнаходження нерухомого майна, у тому числі такого, яке будується.

ПДВ за ставкою 20% має нарахувати отримувач послуг (п. 208.2 ПКУ).

У разі отримання послуг від нерезидентів без їх оплати база оподаткування визначається, виходячи із звичайних цін на такі послуги без урахування ПДВ (п. 190.2 ПКУ).

З огляду на зміст пп. 14.1.71 ПКУ звичайною є ціна, визначена договором, яка має відповідати ринковій ціні. Таким чином, вартість безоплатно виконаних робіт можна визначити договором.

Вартість, виражену в іноземній валюті, перераховують у національну валюту за курсом НБУ, що діє на дату виникнення ПЗ. На цю дату отримувач послуг має скласти ПН і зареєструвати її в ЄРПН.

Згідно з п. 187.8 ПКУ датою виникнення ПЗ є дата, яка настала раніше – дата оплати чи складання документа, який підтверджує постачання послуг. Оскільки при безоплатному наданні послуг оплати немає, то ПЗ виникає на дату складання документа про постачання послуг.

На дату складання ПН і реєстрації в ЄРПН виникає і право на ПК (п. 208.2 ПКУ).

У декларації з ПДВ послуги від нерезидента, місце постачання яких розташоване на митній території України, відображають:

  • ПЗ - у рядку 6 декларації з ПДВ;
  • ПК - у рядку 13 декларації з ПДВ.

 

Бухоблік, податок на прибуток

Внаслідок здійснення будівельних робіт в підсумку отримується нерухомий об’єкт, який в обліку відноситься до складу ОЗ. Тому вартість безоплатно отриманих робіт відображається в бухобліку проводкою (див. п. 13, ряд. 19 додатку до Методрекомендацій № 561): Дт 100, 103 Кт 424 «Безоплатно одержані необоротні активи».

Після того, як об’єкт побудують, уведуть в експлуатацію і почнуть амортизувати (Дт 92 тощо Кт 131), пропорційно нарахованій амортизації визнаватимуть і дохід: Дт 424 Кт 745 «Дохід від безоплатно одержаних активів».

Якщо резидент є платником податку на прибуток, то в податковому обліку податку на прибуток амортизація зменшить фінрезультат до оподаткування, який є основою для визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток, а дохід збільшить такий фінрезультат (див. пп. 134.1.1 ПКУ).

Якщо резидент коригує фінрезультат до оподаткування на податкові різниці, він у загальному порядку застосує «амортизаційні» коригування, визначені ст. 138 ПКУ.

У разі безоплатного отримання робіт від нерезидента резидент платник податку на прибуток в принципі не застосовує коригування за пп. 140.5.4 ПКУ, тому що для розрахунку відповідної різниці потрібна договірна вартість робіт, якої у разі безоплатного постачання немає.

 

ЄП групи 3

Якщо резидент є платником цього податку, то вартість безоплатно отриманих робіт він включає до складу оподатковуваного доходу (п. 292.3 ПКУ).

 

Податок на репатріацію (п. 141.4 ПКУ)

Не утримується, тому що нерезиденту не виплачується дохід.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Загальні положення»