• Посилання скопійовано

Що робити, якщо імпортували товар за 1200 євро, а повернули постачальнику за 1600 євро?

Підприємство придбало товар у нерезидента за 1200 євро. Товар не задовольнив покупця, тому постачальник погодився на повернення товару і коштів, а також компенсувати транспортні витрати. На митниці оформили повернення в режимі експорту, але за імпортним контрактом. Інвойс постачальнику і вартість товару згідно з МД - 1800 євро: 1200 євро + 600 євро вартість транспортних послуг. Як відобразити це в бухобліку: як повернення чи як реалізацію? Чи застосовується ставка ПДВ 0% на всю суму 1800 євро, при тому, що оформлена МД типу ЕК 10, а вказано імпортний контракт?

Право покупця на повернення продавцю товару неналежної якості, асортименту і т.п. передбачено нормами глави 54 ЦКУ «Купівля-продаж». Аналогічні правила повинні діяти і у разі укладання договорів купівлі-продажу з нерезидентами. В цьому випадку сторони договору погодилися на те, що покупець повертає продавцю товар, а продавець повертає кошти, сплачені за товар, а також компенсує покупцю транспортні витрати.

Відповідно до ст. 4 Закону про бухоблік, одним з принципів є превалювання сутності над формою - операції обліковуються відповідно до їх сутності, а не лише виходячи з юридичної форми. Тому дивимося на суть операції:

  • Покупець повертає товар постачальнику;
  • Постачальник компенсує транспортні витрати покупцю.

Хоча можливий і інший підхід до сутності операції – якщо підприємство таки сформувало інвойс за збільшеною ціною товару, тобто включило транспортні витрати в ціну товару, це вже можна розглядати як продаж товару з націнкою (хоча й тому ж контрагенту, у якого цей товар був придбаний). Можливо, з цієї причини митниця й оформила таку операцію як експорт (остаточне вивезення товару), а не як реекспорт (повернення раніше імпортованого товару).

Однозначного рішення ми тут не вбачаємо, хоча схиляємося до зворотного продажу товару за збільшеною ціною – саме тому, що на цю ціну був виставлений інвойс і оформлена експортна митна декларація. Вартість товару змінилася, а це значить, що й операцію з його повернення тепер слід розглядати як окрему від придбання цього товару.

З точки зору оподаткування тут будуть дві окремі операції:

  • Ввезення товару в митному режимі імпорту за ціною 1200 євро;
  • Вивезення товару в митному режимі експорту за ціною 1600 євро. При цьому вивезений товар не ідентифікується з тим товаром, що був раніше ввезений, тому що ціна вже інша.

При ввезенні товару підприємство сплатило імпортний ПДВ з вартості товару 1200 євро  і має право на включення його до податкового кредиту у місяці ввезення. При вивезенні цього товару за іншою ціною 1600 євро підприємство має право на застосування нульової ставки ПДВ на всю вартість товару, зазначену в інвойсі та в митній декларації – див. пп. 189.17 ПКУ.

У загальному підсумку буде нульовий результат щодо ПДВ: сплата імпортного ПДВ на митниці, включення цієї ж суми до податкового кредиту, і нульова ставка при вивезенні товару.

Щодо імпортного контракту в експортній митній декларації: на нашу думку, якщо вже оформлена митна декларація типу ЕК 10 (остаточне вивезення), то вона і визначає вид операції. Зрештою, у контракт можна вносити будь-які зміни щодо повернення або навіть і зворотного продажу товару. Оскільки сума операції незначна, вона не підлягає валютному нагляду з боку банку і тому контроль контракту не проводиться.

***

Отже, резюмуємо:

  • В бухобліку відображається придбання товару за ціною 1200 євро та його реалізація за ціною 1600 євро. При цьому прибуток становить 400 євро, який і виконує роль компенсації транспортних витрат, хоча формально він такою компенсацією не є, а є різницею між ціною купівлі та ціною продажу товару;
  • При ввезенні товару сплачено імпортний ПДВ на суму 1200 євро та є право на податковий кредит з ПДВ;
  • При вивезенні товару застосовується нульова ставка ПДВ до всієї вартості товарів, зазначеної в митній декларації – 1600 євро;
  • З метою оподаткування прибутку застосвуються правила бухобліку цих операцій, за якими прибуток становить 400 євро;
  • На нашу думку, контракт не впливає на митне оформлення та оподаткування зазначених операцій.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ЗЕД»

  • Помилка у митній вартості товару та аркуш коригування до МД
    Підприємство розмитнило передоплачений товар, вартість якого була 41705 євро. При розмитненні товара була допущена помилка в МД у митній вартості, яку зазначили в сумі 41500 євро. Фактично був отриманий весь товар на суму 41705 євро. Тепер митниця буде оформляти аркуш коригування і донараховувати мито і ПДВ на 205 євро. Як це відобразити в обліку?
    08.10.202436
  • Експорт виставкових зразків готової продукції за ціною нижчою від собівартості
    Підприємство на загальній системі оподаткування, платник ПДВ, виробник меблів. Воно бере участь у виставці меблів за кордоном. Для тимчасового вивезення меблів на виставку скористалися послугою Карнет. Під час виставки знайшли покупця на виставкові меблі. Позаяк меблі під час виставки частково втратили свій вигляд, чи можна продати їх за собівартістю або ціною нижчою від собівартості? Якщо так, то які особливості такого продажу?
    27.09.202446
  • Податок з доходів нерезидента, який надає посередницькі послуги резиденту
    Підприємство – резидент України уклало договір з резидентом Польщі - E100 International Trade (є довідка резидента). Підприємство сплачує авансові платежі – компенсація дорожнього збору, переправи поромом та винагорода. Протягом місяця резидент витрачає ці кошти, а за результатами місяця нерезидент надає акт, зазначаючи фактичні витрати. Як оподаткувати ці виплати?
    27.09.202431
  • Що робити, якщо імпортували товар за 1200 євро, а повернули постачальнику за 1600 євро?
    Підприємство придбало товар у нерезидента за 1200 євро. Товар не задовольнив покупця, тому постачальник погодився на повернення товару і коштів, а також компенсувати транспортні витрати. На митниці оформили повернення в режимі експорту, але за імпортним контрактом. Інвойс постачальнику і вартість товару згідно з МД - 1800 євро: 1200 євро + 600 євро вартість транспортних послуг. Як відобразити це в бухобліку: як повернення чи як реалізацію? Чи застосовується ставка ПДВ 0% на всю суму 1800 євро, при тому, що оформлена МД типу ЕК 10, а вказано імпортний контракт?
    18.07.202450
  • Імпорт послуг інжинірингу: що з оподаткуванням?
    Підприємство – резидент України, на загальній системі оподаткування, сплатив нерезиденту (юрособа, Польща) за послуги інжинірингу (розробка конструкторської документації). Які особливості оподаткування?
    03.06.202470

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь