• Посилання скопійовано

Ребрендинг рекламного та холодильного обладнання, яке надається в оренду іншим особам

Підприємство – виробник кондитерської продукції, має ліцензовану торгову марку та логотип. Продукція продається ФОПам, яким надавались в оренду вивіски та холодильне обладнання з цим логотипом. Тепер підприємство хоче змінити логотип та торгову марку. Що робити з обладнанням, яке зі старим логотипом? Вивіски на 112 рахунку, метод амортизації - 100%. Чи можна здавати в оренду нові вивіски без логотипу, зі словами «Торти» або «Кав’ярня» та як це вплине на витрати підприємства? Як це оформити?

Відповідно до ст. 492 ЦКУ торговельною маркою може бути будь-яке позначення або будь-яка комбінація позначень, які придатні для вирізнення товарів (послуг), що виробляються (надаються) однією особою, від товарів (послуг), що виробляються (надаються) іншими особами. Такими позначеннями можуть бути, зокрема, слова, літери, цифри, зображувальні елементи, комбінації кольорів. Цінність торгової марки визначається тим, наскільки їй довіряє споживач, іменним упізнаванням, якістю, в якій споживач упевнений, сильними марочними асоціаціями та іншими активами. Використання зареєстрованої торгової марки та логотипу є виключно добровільним і не обмежене законодавством. Відповідно, та особа, яка використовує торгову марку і логотип, може прийняти рішення про заміну їх на нові. Це рішення потягне за собою і відповідні господарські операції щодо заміни вивісок та оформлення обладнання.

Якщо вивіски зі старим логотипом не можна використовувати далі (тобто не можна замінити старий логотип на вивісці на новий логотип зі збереженням функцій вивіски), такі вивіски слід списати. За умовами запитання ці вивіски обліковуються як МНМА на 112 рахунку і були замортизовані у місяці введення в експлуатацію на 100%. Тому при списанні вивісок слід зробити проведення Дт 132 Кт 112 на всю замортизовану вартість. Оскільки вивіски повністю замортизовані та не є основними засобами для цілей ПКУ, то ПДВ за п. 189.9 ПКУ не нараховується. Все це справедливо для будь-яких МНМА, яких спіткає така ж доля.

Виключно за рішенням підприємства можуть бути придбані нові вивіски, на них нанесено написи без бренду («Торти», «Кав’ярня» тощо) або нові логотипи, і ці вивіски також можуть надаватися в оренду так само, як і попередні зі старим логотипом. 

Наявність написів та логотипів не впливає на порядок оформлення та обліку господарських операцій з вивісками: вони надаються в оренду на підставі договору з орендарем, факт передачі вивіски орендарю фіксується актом приймання-передачі, і щомісячно оформлюються акти оренди вивісок. Щоправда, норми ЦКУ не вимагають оформляти щомісячні акти оренди, це «винахід» виключно податківців. Ми розглядали цю проблематику тут.

Якщо є холодильне обладнання, на якому розміщено старий логотип, то як правило, брендування такого обладнання є зворотнім, тобто можна видалити або зафарбувати чи заклеїти старий логотип і нанести новий. В такому разі для обладнання нічого не змінюється – воно може надаватися в оренду так само, як і раніше, з логотипом чи без нього. Оформлення орендних операцій буде таке саме, як ми навели вище для вивісок.

Але якщо через зміну логотипу і торгової марки обладнання, яке належить до основних засобів, більше не може використовуватись далі, то потрібно буде вирішити, що з ним робити – продати, використати для інших цілей, ліквідувати. Залежно від цього і будуть здійснюватись відповідні господарські операції з відповідним оформленням та обліком.

Будь-які витрати, що будуть понесені у зв’язку зі зміною торгової марки і логотипу, списуються до складу витрат на збут – на рахунок 93.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Критерії контрольованих операцій
    Підприємство викупило у іноземної компанії 99,8% СК українського ТОВ (850 тис. грн), викупило у іноземних компаній акції українського ПрАТ, які становили 48,7% СК ПрАТ (278 тис.грн), уклало договір щодо переведення на підприємство боргу іншого ТОВ перед нерезидентом за кредитними договорами на загальну суму 934,5 млн грн. Підприємство не є учасником МГК. Чи є ці операції контрольованими?
    03.07.202438
  • Ребрендинг рекламного та холодильного обладнання, яке надається в оренду іншим особам
    Підприємство – виробник кондитерської продукції, має ліцензовану торгову марку та логотип. Продукція продається ФОПам, яким надавались в оренду вивіски та холодильне обладнання з цим логотипом. Тепер підприємство хоче змінити логотип та торгову марку. Що робити з обладнанням, яке зі старим логотипом? Вивіски на 112 рахунку, метод амортизації - 100%. Чи можна здавати в оренду нові вивіски без логотипу, зі словами «Торти» або «Кав’ярня» та як це вплине на витрати підприємства? Як це оформити?
    01.07.20249
  • Код ЄДРПОУ та печатка в наказах керівника підприємства
    Чи обов'язково у всіх наказах керівника підприємства вказувати код ЄДРПОУ підприємства? Чи достатньо того, що код ЄДРПОУ міститься на печатці підприємства, що стоїть на наказі? Якщо код ЄДРПОУ раніше не вказували у наказах, чи можна його дописати від руки?
    27.06.20241 200
  • Цільове фінансування на придбання автомобіля для благодійної організації
    Благодійна організація хоче купити автомобіль для своїх потреб. З цією метою донор – юрособа перерахує кошти на рахунок БО. Які потрібні документи від БО для здійснення платежу та яке повинне бути призначення платежу для того, щоб БО могла використати всі 100% коштів на купівлю авто? Який буде бухоблік у сторін та яке оподаткування у донора?
    26.06.202429
  • Допомога на поховання дитини: як оформити?
    Працівниця народила і дитина наступного дня померла, їй видали свідоцтво про смерть. Як оформити допомогу на поховання?
    21.06.202426