• Посилання скопійовано

Допомога на поховання дитини: як оформити?

Працівниця народила і дитина наступного дня померла, їй видали свідоцтво про смерть. Як оформити допомогу на поховання?

Види виплат, що відносяться до основної, додаткової зарплати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат визначено Інструкцією №5.

Матеріальна допомога разового характеру, яку надають окремим працівникам у зв'язку із сімейними обставинами (на оплату лікування, оздоровлення дітей, поховання) не належить до фонду оплати праці (пп. 3.31 Інструкції №5).

Сума матеріальної допомоги, виплачена працівниці на поховання члена сім'ї, відносяться до інших виплат, що не належать до фонду оплати праці та не підлягають нарахуванню єдиного внеску (пп. 3.32 Інструкції №5).

Крім того, зазначена допомога належить до виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок. 

Отже, на суму матеріальної допомоги разового характеру, виплаченої роботодавцем працівниці підприємства, не потрібно нараховувати ЄСВ та відображати у Додатку 1 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ.

Відповідність матеріальної допомоги pазового характеру необхідно підтверджувати заявою від працівника з доданням копії свідоцтва про смерть дитини та наказом, яким зазначено суму надання такої матеріальної допомоги.

Відповідно до пп. 170.7.3 ПКУ розмір неоподатковуваної ПДФО матеріальної допомоги, яка може бути надана роботодавцем працівниці на поховання дитини, у 2024 роцістановить 4240,00 грн. В Додатку 4ДФ єдиної звітності така неоподатковувана ПДФО допомога відображається за ознакою доходу «169».

У разі надання роботодавцем суми більшої за неоподатковувану, то сума перевищення допомоги над розміром 4240,00 грн підлягатиме оподаткуванню ПДФО 18% та військовим збором 1,5% і у  Додатку 4ДФ єдиної звітності сума перевищення відображається другим рядком за ознакою доходу «127». 

На жаль, норма визначена пп. «б» пп. 165.1.22 ПКУ щодо виплати допомоги на поховання у подвійному неоподатковуваному розмірі не поширюється на членів сім’ї, навіть першого ступеня спорідненості.

Однак, якщо на підприємстві є профспілка, то працівниця (як член профспілки) може звернутися з заявою на отримання матеріальної допомоги. Профспілка, в свою чергу, керуючись пп. «б» пп. 165.1.22 ПКУ має право виплатити працівниці допомогу на поховання дитини (члену сім’ї профспілки). При цьому сума допомоги не підлягатиме оподаткування незалежно від її розміру.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Код ЄДРПОУ та печатка в наказах керівника підприємства
    Чи обов'язково у всіх наказах керівника підприємства вказувати код ЄДРПОУ підприємства? Чи достатньо того, що код ЄДРПОУ міститься на печатці підприємства, що стоїть на наказі? Якщо код ЄДРПОУ раніше не вказували у наказах, чи можна його дописати від руки?
    27.06.2024239
  • Цільове фінансування на придбання автомобіля для благодійної організації
    Благодійна організація хоче купити автомобіль для своїх потреб. З цією метою донор – юрособа перерахує кошти на рахунок БО. Які потрібні документи від БО для здійснення платежу та яке повинне бути призначення платежу для того, щоб БО могла використати всі 100% коштів на купівлю авто? Який буде бухоблік у сторін та яке оподаткування у донора?
    26.06.202420
  • Допомога на поховання дитини: як оформити?
    Працівниця народила і дитина наступного дня померла, їй видали свідоцтво про смерть. Як оформити допомогу на поховання?
    21.06.202425
  • Чи можна сплатити фізособі-нерезиденту за послуги, якщо вона не має РНОКПП?
    ТОВ отримало консалтингові послуги від ФО-нерезидента, який не має РНОКПП. Сума – 3000 євро, що менше 400 тис. грн. Як провести оплату за такі послуги та звітувати за відсутності РНОКПП у ФО-нерезидента? Чи можливо здійснити оплату через рахунки ТОВ у платіжних системах Revolut або Payoneer? Чи можливо здійснювати оплату від ТОВ для фізособи або ФОП (резидента з РНОКПП) на рахунок у платіжних системах Revolut або Payoneer?
    20.06.202424
  • Чи може благодійна організація безоплатно надати ТОВ портативні зарядні станції?
    Благодійна організація (БО) отримала 10.02.2023 р. гуманітарну допомогу (портативні зарядні станції) від нерезидента, також є декларація про перелік товарів, що визнаються гуманітарною допомогою. Неприбуткова організація в реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги не зареєстрована. Гуманітарна допомога була разовою. Портативні станції передані безоплатно військовим частинам ЗСУ в 2023 р. та в 2024 р. Чи може БО надати безоплатно портативні станції, які залишились, ТОВ на загальній системі оподаткування або залишити собі?
    20.06.202434