• Посилання скопійовано

Як сформувати ціну на продукцію, якщо вона доставляється та встановлються на території покупця?

ТОВ є виробником металевих дверей і хоче взяти участь в тендері. Документацією передбачено, що закупівля згідно з накладною, без актів надання послуг на монтаж та демонтаж, в ціну товару включено демонтаж та монтаж металевих дверей. Чи можливо включити до вартості товару демонтаж та монтаж металевих дверей, надати замовнику лише накладну без акту надання послуги і зареєструвати податкову накладну лише на двері металеві?

Собівартість реалізованої продукції – в даному випадку це металеві двері – визначається за правилами НП(С)БО 16.

Зокрема, згідно з пп. 11 НП(С)БО 16  до виробничої   собівартості  продукції включаються:

  • прямі матеріальні витрати;
  • прямі витрати на оплату праці;
  • інші прямі витрати;
  • змінні     загальновиробничі    та    постійні    розподілені загальновиробничі  витрати.

Далі ці витрати деталізовані у пп. 12 – 15 НП(С)БО 16. З цих пунктів бачимо, що це витрати виключно на виготовлення металевих дверей як готової продукції, яка передається з виробництва на склад. Іншими словами, запис в бухобліку Дт 26 Кт 23 виконується в той момент, коли завершено виробництво певних одиниць готової продукції і вони передані з цеху на склад.

Специфіка такої продукції, як металеві двері, полягає в тому, що вони потребують монтажу в тому місці, де вони будуть використовуватися, і можливо, демонтажу попередніх дверей. Монтаж та демонтаж можуть виконуватися за рахунок продавця або покупець це робить самостійно, і це питання регулюється виключно договором між продавцем і покупцем. Також виключно сторони договору вирішують, чи буде монтаж/демонтаж дверей надаватися окремою послугою, чи ні. В даному випадку сторони вирішили, що монтаж/демонтаж не надається окремою послугою, а також договором передбачено, що це здійснюється за рахунок продавця.

Продавець вправі продавати свою продукцію різним покупцям на різних умовах, а також він може на власний розсуд надавати покупцям окремі послуги з монтажу дверей або включати вартість цього монтажу в ціну продукції.

Для продавця монтаж готової продукції на території покупця та надання супутніх послуг (демонтаж тощо) – це витрати на збут – див. п. 19 НП(С)БО 16: витрати на  транспортування готової продукції,  транспортно-експедиційні  та  інші  послуги, пов'язані  з  транспортуванням  продукції  відповідно до умов договору поставки, а також витрати на монтаж і демонтаж можна віднести до інших витрат,  пов'язаних зі збутом продукції.

Таким чином, витрати продавця на виробництво і монтаж дверей складаються з двох частин:

  • власне собівартість дверей, яка включає всі витрати, понесені на їх виробництво і транспортування на склад готової продукції продавця;
  • витрати на транспортування дверей до місця монтажу на території покупця та на сам монтаж – це вже не собівартість продукції, а операційні витрати звітного періоду – витрати на збут.

Метою підприємства, яке утворене у формі ТОВ, є отримання прибутку від його діяльності. Це означає, що ціна продажу готової продукції повинна перевищувати витрати, понесені на її виробництво та операційні витрати звітного періоду. Іншими словами, коефіцієнт рентабельності операційного прибутку повинен бути позитивним:

К = Операційний фінрезультат / Чиста виручка

Операційний фінрезультат відображається у рядку 2190 або 2195 Звіту про фінансові результати (Форма №2, додаток 1 до НП(С)БО 1).

Для досягнення цієї мети ТОВ вправі самостійно формувати ціну на кожну одиницю готової продукції з урахуванням особливостей її реалізації, з таким розрахунком, щоб ця ціна перевищувала її собівартість та покривала операційні витрати звітного періоду. Наприклад, двері за умови їх продажу зі складу продавця можуть продаватися дешевше, ніж такі ж двері, але вже встановлені на території покупця – тому що на монтаж потрібні додаткові витрати.

***

Висновки:

  1. Продавець несе витрати на виробництво дверей, які формують їх собівартість в момент передачі на склад готової продукції;
  2. Витрати на монтаж дверей на території покупця та на супутні послуги належать до операційних витрат звітного періоду – витрат на збут;
  3. Сторони договору виключно на власний розсуд обирають умови постачання продукції. В даному випадку продавець бере на себе обов’язок доставити двері до території покупця і встановити їх, при цьому монтаж дверей не виділяється як окрема послуга.
  4. З врахуванням попереднього висновку, продавець вправі сформувати ціну на продукцію з врахуванням витрат на її монтаж, щоб досягти мети своєї діяльності – отримання прибутку.
  5. Якщо монтаж дверей окремою послугою не надається, то в даному випадку відбувається тільки продаж продукції на умовах її поставки і монтажу на території покупця.
  6. Продавець складає накладну та податкову накладну тільки на продукцію без виділення послуг монтажу, за ціною, яка включає вартість самих дверей та їх монтажу на території покупця.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Чи заборонено відраховувати кошти профспілкам на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу під час воєнного стану?
    Чи заборонено протягом дії воєнного стану проводити відрахування первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу в розмірах, передбачених колективним договором та угодами, у добровільному порядку за наявності у роботодавців такої можливості з віднесенням на витрати діяльності підприємства?
    19.04.202418
  • Чи може неприбуткова організація надати благодійну допомогу ЗСУ?
    В статуті неприбуткової оргазації передбачено наукові розробки, дослідження та інше у галузі права, а надання благодійної допомоги не передбачено. Чи може така організація придбати товар для подальшої безоплатної (благодійної) передачі ЗСУ? Як звітувати за такою операцією?
    17.04.202437
  • З немонетарної заборгованість переводиться в монетарну і назад: що з курсом?
    У 2021 р. резидент отримав авансову оплату за товар від нерезидента. В січні 2022 р. підписано додаткову угоду щодо повернення передплати. Заборгованість переведено до складу монетарної. Після введення валютних обмежень на період воєнного стану оплата не була проведена. Підприємство визначало курсові різниці на дату балансу. У 2024 р. вирішено все ж здійснити відвантаження. Як визначити курс, за яким монетарна заборгованість переводиться до складу немонетарної?
    15.04.202435
  • Порушення при ввезенні гуманітарної допомоги
    Громадська організація імпортувала гуманітарну допомогу - легковий авто для передачі ЗСУ і кабель для ремонту дронів. Але авто передане учаснику бойових дій, який працює волонтером в ГО, а кабель використовується самою ГО для ремонту дронів, а не переданий ЗСУ. Чи є порушення?
    10.04.202435
  • Перевезення вантажів: ТТН обов’язок чи право?
    Хто має виписувати ТТН при перевезенні вантажним автомобільним транспортом: перевізник чи вантажовідправник? Чи достатньо вантажоодержувачу для підтвердження факту перевезення товаро-матеріальних цінностей належно оформленого перевізником (юридичною особою чи ФОП) акту надання транспортно-експедиційних послуг ?
    26.03.2024133