• Посилання скопійовано

Які є варіанти благодійної діяльності в Україні за рахунок коштів міжнародної місіонерської організації?

Фізособа-волонтер планує отримувати на постійній основі валюту від міжнародної місіонерської організації. Буде укладено договір. Фізособа буде витрачати ці кошти на благодійні цілі для постраждалих та осіб з інвалідністю. Перед донором буде звітність про витрачання коштів, планується 10% надходжень надавати фізособі як добровільні пожертвування для її родини. Чи може така особа зареєструватись волонтером, подавати декларацію про доходи, сплачувати податки з отриманих 10%? Чи є інші варіанти?

Реєстрація волонтерів в Україні передбачена Законом «Про благодійну діяльність та благодійні організації». А саме, відповідно до пп. 2-1 розділу VII Закону про благодійність, реєстр волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації формується і ведеться ДПС, та оприлюднюється на її офіційному веб-сайті. Порядок формування та ведення Реєстру волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації визначений Порядком №1089.

Звертаємо увагу, що це стосується тільки волонтерів АТО та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ, тобто благодійна діяльність такого волонтера повинна бути пов’язана тільки з АТО та/або здійсненням заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ.

Якщо сфера діяльності волонтера є іншою, він не підлягає реєстрації та не може застосовувати пільги щодо оподаткування, які існують тільки для тих волонтерів, які відповідають вимогам щодо реєстрації волонтерів АТО та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ.

Зокрема, відповідно до пп. 165.1.54 ПКУ звільняється від оподаткування ПДФО та військовим збором сума (вартість) благодійної допомоги, яка відповідає вимогам, встановленим цим підпунктом. Зокрема, звільнення діє для зареєстрованих волонтерів, які надають благодійну допомогу особам, зазначеним в пп. 165.1.54 ПКУ.

Отже, якщо благодійна діяльність в даному випадку не належить до сфери забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації (зокрема, якщо отримувачі допомоги – постраждалі, люди з інвалідністю не належать до тих осіб, які зазначені у пп. 165.1.54 ПКУ), така схема роботи для фізичної особи – волонтера не підійде.

Якщо планується надавати допомогу людям, які не зазначені в пп. 165.1.54 ПКУ, можна розглянути варіант реєстрації юридичної особи – благодійної організації, яка буде отримувати цільове фінансування у валюті від організації – нерезидента та витрачати його на встановлені цілі – благодійну допомогу фізичним особам тощо. При цьому засновники благодійної організації зможуть самостійно встановити види діяльності благодійної організації та категорії осіб, яким вони планують надавати допомогу. Благодійна організація має право на адміністративні витрати в межах 20% доходу цієї організації (включаючи цільове фінансування) у поточному році (ч. 3 ст. 16 Закону про благодійність). 

Благодійні організації підлягають реєстрації платниками ПДВ на загальних підставах, якщо вони будуть проводити оподатковувані ПДВ операції, а також операції, що звільнені від ПДВ (безоплатне надання або продаж товарів, послуг, безоплатне передання або продаж ОЗ тощо). Докладніше про це – тут та тут.

Якщо діяльність волонтера не вписується в рамки заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ  та умови пп. 165.1.54 ПКУ, то без створення благодійної організації таку роботу проводити не можна. Якщо валютні кошти буде отримувати фізична особа, яка не є волонтером антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ, вона не підлягає реєстрації волонтером і тому буде зобов’язана декларувати 100% отриманих коштів та сплачувати з них ПДФО та віськовий збір.

* * *

На сайті Дебету-Кредиту ми багато пишемо про благодійні організації, наприклад:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Чи заборонено відраховувати кошти профспілкам на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу під час воєнного стану?
    Чи заборонено протягом дії воєнного стану проводити відрахування первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу в розмірах, передбачених колективним договором та угодами, у добровільному порядку за наявності у роботодавців такої можливості з віднесенням на витрати діяльності підприємства?
    19.04.202418
  • Чи може неприбуткова організація надати благодійну допомогу ЗСУ?
    В статуті неприбуткової оргазації передбачено наукові розробки, дослідження та інше у галузі права, а надання благодійної допомоги не передбачено. Чи може така організація придбати товар для подальшої безоплатної (благодійної) передачі ЗСУ? Як звітувати за такою операцією?
    17.04.202437
  • З немонетарної заборгованість переводиться в монетарну і назад: що з курсом?
    У 2021 р. резидент отримав авансову оплату за товар від нерезидента. В січні 2022 р. підписано додаткову угоду щодо повернення передплати. Заборгованість переведено до складу монетарної. Після введення валютних обмежень на період воєнного стану оплата не була проведена. Підприємство визначало курсові різниці на дату балансу. У 2024 р. вирішено все ж здійснити відвантаження. Як визначити курс, за яким монетарна заборгованість переводиться до складу немонетарної?
    15.04.202434
  • Порушення при ввезенні гуманітарної допомоги
    Громадська організація імпортувала гуманітарну допомогу - легковий авто для передачі ЗСУ і кабель для ремонту дронів. Але авто передане учаснику бойових дій, який працює волонтером в ГО, а кабель використовується самою ГО для ремонту дронів, а не переданий ЗСУ. Чи є порушення?
    10.04.202435
  • Перевезення вантажів: ТТН обов’язок чи право?
    Хто має виписувати ТТН при перевезенні вантажним автомобільним транспортом: перевізник чи вантажовідправник? Чи достатньо вантажоодержувачу для підтвердження факту перевезення товаро-матеріальних цінностей належно оформленого перевізником (юридичною особою чи ФОП) акту надання транспортно-експедиційних послуг ?
    26.03.2024133