• Посилання скопійовано

Оформлення транспортних документів при надходженні товару на склад покупця

Продавець (резидент) реалізовує імпортний товар покупцю в Україні. Товар транспортується з-за кордону одразу на склад покупця на відповідальне зберігання. Передача товару видатковою накладною покупцю відбувається через деякий час, після поставки всього товару, зберігання може бути кілька місяців. Покупець просить ТТН, проте на момент передачі товар уже на складі покупця, але у власності продавця. Чи достатньо копії CMR? Також покупець просить в графі 24 CMR вказати дату видаткової накладної, а не дату доставки товару на склад

Відповідно до п. 11.1 Правил № 363, основним документом на перевезення вантажів є товарно-транспортна накладна, форму якої наведено в додатку 7 до цих Правил. Товарно-транспортну накладну суб’єкт господарювання може оформлювати без дотримання форми, наведеної в додатку 7 до цих Правил, за умови наявності в ній інформації про назву документа, дату і місце його складання, найменування (прізвище, ім’я, по батькові) Перевізника та/або експедитора, замовника, вантажовідправника, вантажоодержувача, найменування та кількість вантажу, його основні характеристики та ознаки, які дають можливість однозначно ідентифікувати цей вантаж, автомобіль (марка, модель, тип, реєстраційний номер), причіп/напівпричіп (марка, модель, тип, реєстраційний номер), пункти навантаження та розвантаження із зазначенням повної адреси, посади, прізвища та підписів відповідальних осіб вантажовідправника, вантажоодержувача, водія та/або експедитора. Тобто ТТН – це документ, який підтверджує перевезення товару, а не його реалізацію.

Оскільки товар доставляється одразу на склад покупця і в момент реалізації товару не відбувається його перевезення, то для оформлення ТТН немає підстав.

Транспортна накладна CMR - транспортний документ, найбільш широко використовуваний при міжнародних вантажних перевезеннях автомобільним транспортом. Транспортна накладна CMR виписується для підтвердження укладення договору перевезення, який визначає відповідальність відправника, перевізника та одержувача товару. Підтверджує, що вантаж в момент прийняття знаходився в належному стані, в цілій упаковці, маркування і число місць відповідає зазначеним у накладній.

Графа 24 – Отримання вантажу (Дата, підпис, штамп отримувача). Заповнення цієї графи є єдиним підтвердженням, що вантаж доставлений у конкретне місце, у певну дату і жодних претензій до виконаної роботи транспортної компанії немає. Вантажоодержувач заповнює цю графу при одержанні вантажу і тим самим знімає з водія відповідальність за вантаж. Тому графу 24 не можна заповнювати потім, після дати одержання товару на складі.

На нашу думку, оскільки покупець не є учасником відносин щодо перевезення товару, а отримує його прямо на своєму складі, то йому не потрібний оригінал CMR. Копія CMR може слугувати для нього джерелом інформації про перевезення товару. Також немає підстав і для складання ТТН від продавця до покупця.

Для підтвердження реальності операцій з надходження товару на склад, його зберігання і передання права власності на товар можна застосовувати таку схему документообігу:

1. Покупець отримує товар на свій склад, ставить підпис в графі 24 CMR про отримання вантажу. Перед тим, як поставити підпис, одержувач повинен перевірити вантаж. Після того, як вантажоодержувач поставив підпис, буде неможливо пред'явити претензії щодо вантажу.

2. Зберігання товару слід оформити договором на відповідальне зберігання та актами приймання-передачі товару на зберігання і зі зберігання. Акт приймання-передачі товару на зберігання підписують покупець і власник товару (продавець) на дату приймання товару, яка відповідає даті в графі 24 CMR.

3. Після доставки всієї партії товару сторони підписують зворотній акт повернення товару зі зберігання від покупця до продавця і видаткову накладну на продаж товару покупцю. ТТН при цьому  не складається, оскільки товар не перевозиться.

Як варіант, можна розглянути можливість продажу товару покупцю не з відтермінуванням до формування всієї партії, а по мірі надходження кожної частини товару. Тоді дати у графі 24 CMR  та у видатковій накладній будуть співпадати.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Чи заборонено відраховувати кошти профспілкам на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу під час воєнного стану?
    Чи заборонено протягом дії воєнного стану проводити відрахування первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу в розмірах, передбачених колективним договором та угодами, у добровільному порядку за наявності у роботодавців такої можливості з віднесенням на витрати діяльності підприємства?
    19.04.202419
  • Чи може неприбуткова організація надати благодійну допомогу ЗСУ?
    В статуті неприбуткової оргазації передбачено наукові розробки, дослідження та інше у галузі права, а надання благодійної допомоги не передбачено. Чи може така організація придбати товар для подальшої безоплатної (благодійної) передачі ЗСУ? Як звітувати за такою операцією?
    17.04.202438
  • З немонетарної заборгованість переводиться в монетарну і назад: що з курсом?
    У 2021 р. резидент отримав авансову оплату за товар від нерезидента. В січні 2022 р. підписано додаткову угоду щодо повернення передплати. Заборгованість переведено до складу монетарної. Після введення валютних обмежень на період воєнного стану оплата не була проведена. Підприємство визначало курсові різниці на дату балансу. У 2024 р. вирішено все ж здійснити відвантаження. Як визначити курс, за яким монетарна заборгованість переводиться до складу немонетарної?
    15.04.202435
  • Порушення при ввезенні гуманітарної допомоги
    Громадська організація імпортувала гуманітарну допомогу - легковий авто для передачі ЗСУ і кабель для ремонту дронів. Але авто передане учаснику бойових дій, який працює волонтером в ГО, а кабель використовується самою ГО для ремонту дронів, а не переданий ЗСУ. Чи є порушення?
    10.04.202435
  • Перевезення вантажів: ТТН обов’язок чи право?
    Хто має виписувати ТТН при перевезенні вантажним автомобільним транспортом: перевізник чи вантажовідправник? Чи достатньо вантажоодержувачу для підтвердження факту перевезення товаро-матеріальних цінностей належно оформленого перевізником (юридичною особою чи ФОП) акту надання транспортно-експедиційних послуг ?
    26.03.2024133