• Посилання скопійовано

Придбання ТМЦ через інтернет за кордоном за допомогою корпоративної картки

Чи можна придбати ТМЦ за кордоном з сайту і розрахуватися корпоративною карткою? Які документи потрібні, щоб оформити авансовий звіт?

Із запитання розуміємо, що якщо працівник придбавав ТМЦ для підприємства через інтернет за кордоном за допомогою корпоративної картки, то скоріше за все він перебував у закордонному відрядженні. Розглянемо таке придбання детальніше. 

 

Чи можна придбати ТМЦ за кордоном з сайту і розрахуватися корпоративною карткою? 

Згідно з п. 32-1 Положення №2, суб'єкти господарювання – резиденти (юридичні особи та фізичні особи – підприємці) мають право здійснювати розрахунки за зовнішньоекономічним договором (контрактом, угодою, іншим документом, що застосовується в міжнародній практиці та може вважатися договором) з експорту (імпорту) товарів за допомогою електронного платіжного засобу, якщо операція за одним таким договором в один операційний день не перевищуватиме незначний розмір.

Незначний розмір валютної операції (далі - незначний розмір) - розмір валютної операції (в еквіваленті за офіційним курсом гривні до іноземних валют, установленим Національним банком України на дату здійснення операції), який є меншим за розмір, передбачений ст. 20 Закону №361 (п. 2 Положення №2).

Величина незначного розміру, яка встановлена ст. 20 Закону №361, зараз становить  400 тисяч гривень на момент проведення фінансової операції.

Тобто працівник може придбавати для підприємства товари за кордоном (за допомогою Інтернету), якщо вартість придбаних ТМЦ за один раз не перевищуватиме 400 тис. грн. При цьому порушення порядку ЗЕД-розрахунків не буде.

 

Які документи потрібні, щоб оформити авансовий звіт?

Згідно з пп. «б» пп. 170.9.3 ПКУ держатель картки, перебуваючи у відрядженні, може використовувати її при здійсненні безготівкових розрахунків, зокрема для придбання ТМЦ для підприємства.

Тобто працівник, застосувавши платіжну картку для проведення розрахунків у безготівковій формі, має подати звіт (авансовий звіт) про використання виданих на відрядження коштів у строк, який не перевищує 10 банківських днів. У разі наявності поважних причин роботодавець (самозайнята особа) може продовжити цей строк до 20 банківських днів (до з'ясування питання в разі виявлення розбіжностей між відповідними звітними документами). До авансового звіту працівник має додати підтвердні документи (квитанцію, яка формується при сплаті коштів та/або копія банківської виписки з рахунку, на дату списання коштів з корпоративної картки).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Чи може неприбуткова організація надати благодійну допомогу ЗСУ?
    В статуті неприбуткової оргазації передбачено наукові розробки, дослідження та інше у галузі права, а надання благодійної допомоги не передбачено. Чи може така організація придбати товар для подальшої безоплатної (благодійної) передачі ЗСУ? Як звітувати за такою операцією?
    17.04.202423
  • З немонетарної заборгованість переводиться в монетарну і назад: що з курсом?
    У 2021 р. резидент отримав авансову оплату за товар від нерезидента. В січні 2022 р. підписано додаткову угоду щодо повернення передплати. Заборгованість переведено до складу монетарної. Після введення валютних обмежень на період воєнного стану оплата не була проведена. Підприємство визначало курсові різниці на дату балансу. У 2024 р. вирішено все ж здійснити відвантаження. Як визначити курс, за яким монетарна заборгованість переводиться до складу немонетарної?
    15.04.202420
  • Порушення при ввезенні гуманітарної допомоги
    Громадська організація імпортувала гуманітарну допомогу - легковий авто для передачі ЗСУ і кабель для ремонту дронів. Але авто передане учаснику бойових дій, який працює волонтером в ГО, а кабель використовується самою ГО для ремонту дронів, а не переданий ЗСУ. Чи є порушення?
    10.04.202423
  • Перевезення вантажів: ТТН обов’язок чи право?
    Хто має виписувати ТТН при перевезенні вантажним автомобільним транспортом: перевізник чи вантажовідправник? Чи достатньо вантажоодержувачу для підтвердження факту перевезення товаро-матеріальних цінностей належно оформленого перевізником (юридичною особою чи ФОП) акту надання транспортно-експедиційних послуг ?
    26.03.2024127
  • З якою періодичністю складати подорожній лист?
    Водії виїжджають за заявкою і після виконання замовлення можуть отримати наступну. Маршрут та дату повернення визначити складно. За якою формою складати подорожній лист? Чи можна скласти один подорожній лист на весь період поїздки (місяць та більше), чи під кожну заявку?
    22.03.20241 111