• Посилання скопійовано

Чи розповсюджується дія Постанови КМУ №224 на косметичні антисептики?

Підприємство - виробник косметичних антисептичних засобів для рук з кодом УКТ ЗЕД 3304 та вмістом ізопропилового спирту 60-80% (таким чином виконується вимога Приміток про відповідність назві товару та основного компоненту). Чи розповсюджується дія Постанови КМУ №224 - відсутність оподаткування ПДВ 20% - на ці косметичні антисептики?

На початку зазначимо, що ані ст. 197, ані підрозділ 2 розділу ХХ ПКУ не передбачають звільнення від ПДВ операцій з постачання косметичних антисептичних засобів для рук.

Відповідно до п. 71 підрозділу 2 розд. ХХ ПКУ від оподаткування ПДВ тимчасово звільняються операції з ввезення на митну територію України товарів (у т. ч. лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено Кабміном, та операції з їх постачання на митній території України. 

Крім того, до таких операцій не застосовуються положення пп. 198.5 та ст. 199 ПКУ.

Норми п. 71 підрозділу 2 розд. ХХ ПКУ в редакції Закону №540 застосовуються до операцій, здійснених починаючи з 17.03.2020 р. 

Перелік товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, які звільняються від сплати ввізного мита та операції з ввезення яких на митну територію України та/або операції з постачання яких на митній території України звільняються від оподаткування податком на додану вартість, затверджено постановою Кабміну № 224.

 

Пільга і антисептичні засоби

В цьому Переліку назви «косметичні антисептичні засоби для рук» ми не знаходимо. А якщо подивитися на коди УКТ ЗЕД, які наведено в цьому Переліку? На жаль, і такого коду, як 3304, в цьому Переліку не зазначено. То що ж, пільги немає? 

З відсутністю потрібного коду УКТ ЗЕД ще можна було б боротися. Відповідно до Постанови №224 коди згідно з УКТ ЗЕД наводяться у цьому Переліку довідково. Проте основною підставою для звільнення від оподаткування ПДВ та від сплати ввізного мита товарів, що ввозяться на митну територію України, є відповідність таких товарів назві товару (медичного виробу, основного компонента), міжнародному непатентованому найменуванню (назві) лікарського засобу, які зазначені в переліку. 

Відповідності назві, як бачимо, немає. Хоча в Переліку №224 є дещо схоже на те, що зазначено у запитанні: засіб на спиртовій основі для протирання рук (Alcohol based hand rub). Передбачається, що це розчин, що містить ізопропіловий спирт із вмістом 60-80% об’єму. 

Проте і назва, і код УКТ ЗЕД у такого засобу інші, ніж зазначені в запитанні. Отже, права на пільгу у підприємства за таких умов немає. 

 

Пільга і дезінфекційні засоби

Для цілей Переліку №224 термін «дезінфекційні засоби» використовується у значенні, наведеному в Законі №1645.

Статтею 34 Закону №1645 визначено, що дезінфекційні засоби – це хімічні речовини, біологічні чинники та засоби медичного призначення, що застосовуються для проведення дезінфекційних заходів, підлягають гігієнічній регламентації та державній реєстрації в порядку, встановленому законодавством.

Виробництво, зберігання, транспортування, застосування та реалізація дезінфекційних засобів здійснюються з дотриманням вимог відповідних нормативно-правових актів.

Застосування дезінфекційних засобів, не зареєстрованих у встановленому порядку в Україні, а також тих, у процесі виготовлення, транспортування чи зберігання яких було порушено вимоги технологічних регламентів та інших нормативно-правових актів, забороняється.

Порядок державної реєстрації (перереєстрації) дезінфекційних засобів затверджено постановою Кабміну № 908п. 4 якого встановлено, що державну реєстрацію (перереєстрацію) засобів проводить МОЗ на підставі поданих документів, зазначених у п. 5 Порядку №908, або позитивного висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи, що виданий до моменту набрання чинності порядками дослідження специфічної активності, безпечності, якості (ефективності) засобів та їх випробування на практиці.

До Переліку №224 (в редакції до внесення змін Постановою №271) включено, у т. ч. розділ "Дезінфекційні засоби і антисептики" з переліком найменувань (назв товару (основного компоненту)) відповідних засобів. Постановою №271 було викладено в новій редакції лише назву такого розділу ("Дезінфекційні засоби, антисептики та обладнання для проведення дезінфекції, що необхідні для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2"), при цьому сам перелік назв товару (основного компоненту), що міститься у такому розділі, залишено без змін.

Щодо порядку застосування режиму звільнення від оподаткування ПДВ ДПС в ІПК від 21.05.2020 р. №2142/6/99-00-07-03-02-06/ІПК повідомляє, що  лише у разі, якщо товар відповідає назвам товарів, зазначених у розділі "Дезінфекційні засоби, антисептики та обладнання для проведення дезінфекції, що необхідні для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" Переліку № 224, а також відповідає вимогам, встановленим Законом №1645, то операції з постачання такого товару на митній території України звільняються від оподаткування ПДВ з 17.03.2020 р. (за умови дотримання також інших вимог, визначених у ПКУ і у примітках до Переліку №224).

Якщо товари не відповідають вимогам, встановленим Законом №1645, то з приводу можливості продажу таких товарів на митній території України та правомірності їх застосування платнику податку доцільно звернутися до МОЗ.

***

Також читайте:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Отримано credit memo: як врахувати?
    ТОВ - офіційний представник нерезидента в Україні щодо розповсюдження аудіо та відео-продукції. Протягом 2023 р. перевиконало план щодо підключення до інформаційного ресурсу користувачів. Нерезидент 28.02.2024 р. надав credіt memo ТОВ, що має бути врахований при розрахунку за послуги з нерезидентом у лютому та березні 2024 р. Чи має ТОВ скоригувати фінрезультат за 2023 р., оскільки credit memo за результатами роботи 2023 р.? Чи потрібно нарахувати курсову різницю на дату проведення акту від нерезидента ?
    15.03.202436
  • Придбання нерухомості комунальної власності, у якій вже є орендарі
    Підприємство придбало нежитлову нерухомість на аукціоні. В договорі купівлі-продажу об’єкту малої приватизації вказано, що приміщення надано в оренду до 2028 р. і цей договір чинний і для покупця. Майно перебувало в комунальній власності і передане пкупцю в день укладення договору балансоутримувачем. Як відобразити придбання такої нерухомості в обліку? Коли вводити в експлуатацію, якщо акт прийому-передачі майна від 15.02.2023 р.? Як відображати відносини з орендарем? Чи потрібна додаткова угода до договору оренди?
    14.03.202415
  • Чи включати адмінвитрати при обчисленні вартості видобутої корисної копалини?
    При обчисленні вартості видобутої корисної копалини за розрахунковою вартістю до витрат потрібно включати адміністративні витрати чи ні? Місцеві податківці сказали, що потрібно включати, адже підприємство займається тільки виробництвом каменю та щебеню, тому потрібно включати всі витрати, крім витрат на збут. Сказали, що є роз'яснення ДПС, але ми не знайшли
    11.03.202422
  • Чи є ТОВ контролюючою особою КІК?
    ТОВ 1, платник податку на прибуток, має засновника - фізособу (97%). А ця фізособа є також засновником (51%) ТОВ 2 нерезидента. Хто буде контролюючою особою для ТОВ 2: ТОВ 1 чи фізособа?
    29.02.202431
  • Як оподатковується спеціальна бюджетна дотація за утримання великої рогатої худоби (корів)?
    Підприємство - платник податку на прибуток отримало державну допомогу на утримання корів у 2023 р. Чи є сума цієї допомоги об'єктом оподаткування податком на прибуток?
    12.02.202428