• Посилання скопійовано

Періодичні складання подорожнього листа та медогляд

Підприємство має на балансі легковий автомобіль, який використовує директор. Чи можна складати подорожній лист один раз на місяць? Чи обов’язково директору проходити щозмінні передрейсові медогляди?

Періодичність складання подорожнього листа

Підставою для списання використаних легковим автомобілем пального є первинні документи. Причому до 16.04.2013 р. таким первинним документом був подорожній лист, форма та порядок заповнення якого були затверджені наказом Держкомстату №74. Наразі цей Наказ було скасовано, однак це не відміняє того факту, що підприємство повинно мати відповідний первинний документ.

Зокрема, підприємство може й надалі продовжувати користуватися звичною формою подорожнього листа, яка була затверджена Наказом №74 або ж розробити власну форму, узявши за основу скасовану типову. Також форму первинного документа для обліку роботи транспортного засобу можна розробити самостійно. Головне, щоб такий подорожній лист мав всі обов’язкові реквізити, зазначені в п. 2.4 Положення №88.  Як правило, ці моменти прописують в окремому наказі (розпорядженні) директора, яким затверджують форму.

При цьому дотримуватися вимог щодо заповнення подорожнього листа, прописаних в Інструкції №74, не обов’язково.  Тобто подорожній лист можна виписувати за тиждень або за місяць, а не лише за день (як було раніше передбачено п. 2.1 Інструкції №74).

Таким чином, з якою періодичністю  складати  подорожні  листи підприємство вирішую самостійно. Однак варто цей момент прописати в наказі, яким затверджено форму подорожнього листа на підприємстві.

 

Передрейсовий медогляд

Положення про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів затверджено наказом МОЗ, МВС №65/80, відповідно до якого медичні огляди кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів поділяються на: попередні, періодичні, щозмінні передрейсові та післярейсові огляди, а також позачергові огляди.

Нормами п. 1.4 Положення №65/80 передбачено, що щозмінному передрейсовому та післярейсовому медичним оглядам підлягають водії транспортних засобів підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності, ФОП, що здійснюють перевезення пасажирів та вантажів.

Таким чином, якщо директор під час використання службового автомобіля не здійснює перевезення вантажів або пасажирів, зокрема, для потреб підприємства (наприклад, доставка товару або надання послуг з перевезення), то щозмінні передрейсові медогляди є не обов’язковими.

 

Відповідальність

Щодо відповідальності за відсутність відмітки про проходження медогляду, то вона накладається працівниками поліції у випадку перевірки водія ТЗ у розмірі 30 НМДГ (80 НМДГ у випадку повторного протягом року порушення).

Окрім цього можуть бути накладені фінансові санкції у розмірі мінімальної зарплати як за порушення інших вимог трудового законодавства (зокрема, не забезпечення безпечних умов праці).

Про відповідальність за відсутність передрейсових медоглядів ми писали тут,   а про те як організувати медичний огляд водіїв ми писали тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Перевезення вантажів: ТТН обов’язок чи право?
    Хто має виписувати ТТН при перевезенні вантажним автомобільним транспортом: перевізник чи вантажовідправник? Чи достатньо вантажоодержувачу для підтвердження факту перевезення товаро-матеріальних цінностей належно оформленого перевізником (юридичною особою чи ФОП) акту надання транспортно-експедиційних послуг ?
    26.03.202484
  • З якою періодичністю складати подорожній лист?
    Водії виїжджають за заявкою і після виконання замовлення можуть отримати наступну. Маршрут та дату повернення визначити складно. За якою формою складати подорожній лист? Чи можна скласти один подорожній лист на весь період поїздки (місяць та більше), чи під кожну заявку?
    22.03.2024947
  • Отримано credit memo: як врахувати?
    ТОВ - офіційний представник нерезидента в Україні щодо розповсюдження аудіо та відео-продукції. Протягом 2023 р. перевиконало план щодо підключення до інформаційного ресурсу користувачів. Нерезидент 28.02.2024 р. надав credіt memo ТОВ, що має бути врахований при розрахунку за послуги з нерезидентом у лютому та березні 2024 р. Чи має ТОВ скоригувати фінрезультат за 2023 р., оскільки credit memo за результатами роботи 2023 р.? Чи потрібно нарахувати курсову різницю на дату проведення акту від нерезидента ?
    15.03.202456
  • Придбання нерухомості комунальної власності, у якій вже є орендарі
    Підприємство придбало нежитлову нерухомість на аукціоні. В договорі купівлі-продажу об’єкту малої приватизації вказано, що приміщення надано в оренду до 2028 р. і цей договір чинний і для покупця. Майно перебувало в комунальній власності і передане пкупцю в день укладення договору балансоутримувачем. Як відобразити придбання такої нерухомості в обліку? Коли вводити в експлуатацію, якщо акт прийому-передачі майна від 15.02.2023 р.? Як відображати відносини з орендарем? Чи потрібна додаткова угода до договору оренди?
    14.03.202422
  • Чи включати адмінвитрати при обчисленні вартості видобутої корисної копалини?
    При обчисленні вартості видобутої корисної копалини за розрахунковою вартістю до витрат потрібно включати адміністративні витрати чи ні? Місцеві податківці сказали, що потрібно включати, адже підприємство займається тільки виробництвом каменю та щебеню, тому потрібно включати всі витрати, крім витрат на збут. Сказали, що є роз'яснення ДПС, але ми не знайшли
    11.03.202428