• Посилання скопійовано

Отримання та видача благодійної допомоги у благодійному фонді

Які проведення в обліку благодійного фонду у разі отримання та видачі допомоги батькам хворих дітей? Допомога приходить на розрахунковий рахунок організації, а надається як у грошовій формі (на рахунок батьків), так й у матеріальній (закуплені медикаменти передаються в лікарню для хворої дитини). Яке документальне оформлення?

Отримання благодійних внесків. Відзначимо, що види благодійної діяльності визначено ст. 5 Закону №5073, серед яких й є безоплатна передача у власність бенефіціарів коштів, іншого майна. Бенефіціарами як раз і називають набувачів благодійної допомоги (фізособа, неприбуткова організація або територіальна громада), що одержують допомогу від благодійників для досягнення цілей, визначених Законом про благодійність.

Цілями такої діяльності є надання допомоги у сферах благодійної діяльності, перелічених у ч. 2 ст. 3 Закону №5073 зокрема, це охорона здоров'я, соціальний захист, соціальне забезпечення, соціальні послуги.

Закон № 5073 безоплатною передачею благодійником коштів, іншого майна, майнових прав у власність бенефіціарів для досягнення певних, наперед обумовлених цілей благодійної діяльності, відповідно до Закону №5073 називає благодійною пожертвою. Така пожертва надається на певні цілі. Зміна цілей та порядку використання благодійної пожертви можлива за згодою благодійника або його правонаступників.

Отже, благодійний внесок – це добровільний внесок фізособи (чи юрособи), наданий благодійній організації для досягнення певних цілей, визначених Законом №5073.

Що стосується оформлення отриманих внесків, то зазначимо, що ЦКУ розглядає благодійну допомогу як пожертву. Це до речі, узгоджується зі ст. 6 Закону №5073, у якій ідеться про благодійні пожертви, про що ми говорили вище.

Так, під час укладення договорів про пожертву застосовуються положення про договір дарування, якщо інше не встановлено законом (ст. 729 ЦКУ). Такі договори можуть укладатися як в усній, так і в письмовій формі. Тобто письмова форма договору необов'язкова.

Вважаємо, що отримані благодійні внески є цільовим фінансуванням у благодійній організації, а від так мають обліковуватися на рахунку 48 «Цільове фінансування і цільові надходження» (доречніше із всіх запропонованих субрахунків Інструкцією №291 використовувати субрахунок 483 «Благодійна допомога» - незважаючи на роз’яснення до цього субрахунку відповідно до Інструкції №291).

Відповідно п.17 П(С)БО 15 отримане цільове фінансування та інші цільові надходження визнаються доходом протягом тих періодів, в яких було понесено витрати, пов’язані з використанням умов цільового фінансування.

Тож, отримані благодійні внески відображатимуться так:

Дт 377 Кт 483, Дт 311 Кт 377 – отримано благодійні кошти на рахунок фонду.

 

Передача благодійної допомоги. Відповідно до умов питання така допомога надається як у вигляді коштів, так і й вигляді придбаних медикаментів. З огляду на вищевказану норму П(С)БО 15 будуть такі проведення:

Дт 483 Кт 718; Дт 949 Кт 377, Дт 377 Кт 311 – передача благодійної допомоги на рахунок батьків хворої дитини;

Дт 28 Кт 63, Дт 63 Кт 311 – придбання медикаментів, а при передачі медикаментів - Дт 483 Кт 718; Дт 94 Кт 377, Дт 377 Кт 28.

 

Що стосується документального оформлення видачі допомоги на лікування дитини, то тут залежить від того яка норма ПКУ використовуватиметься для надання допомоги на лікування.

ПКУ передбачає декілька варіантів надання допомоги на лікування фізичної особи:

— допомога від благодійної організації на лікування і медичне обслуговування, а саме кошти або вартість послуг (майна) у вигляді допомоги на лікування та медичне обслуговування (платника податку або члена сім'ї фізособи першого ступеня споріднення) (пп. 165.1.19 ПКУ);

— нецільова благодійна допомога, у тому числі матеріальна (пп. 170.7.3 ПКУ);

— цільова благодійна допомога на лікування (пп. «а» п.п. 170.7.4 ПКУ).

Зазвичай, при допомозі на лікування застосовується саме норма пп.165.1.19 ПКУ. Відповідно до роз’яснення у підкатегорії 103.02 ресурсу «ЗІР»[1] податківці зауважують наступне: «Норми п.п. 165.1.19 п. 165.1 ст. 165 ПКУ можуть бути застосовані благодійною організацією за наявності відповідних підтвердних документів, що підтверджують цільовий характер надання грошових коштів на оплату лікування або медичного обслуговування (в разі здійснення попередньої оплати таких послуг) або факт надання послуг з лікування або медичного обслуговування платника податку (якщо оплата здійснюється після надання таких послуг).

Такими підтвердними документами можуть бути документи, що підтверджують потребу фізичної особи - платника податку в лікуванні та медичному обслуговуванні (зокрема, наявність та характеристики хвороби, травми, отруєння, патологічного стану платника податку), документи про надання таких послуг, що ідентифікують постачальника послуг та платника податку, якому надаються такі послуги, обсяги та вартість таких послуг: договори, платіжні та розрахункові документи, акти надання послуг, інші відповідні документи в залежності від необхідного лікування або медичного обслуговування, хвороби та її стану».

Таким чином, радимо отримати від фізособи-отримувача допомоги заяву із проханням надати благодійну допомогу у грошовій формі, або шляхом придбання певних медикаментів; документи, які підтверджують необхідність проведення відповідного лікування (зокрема наявність і характеристика хвороби); факт отримання лікування (медичний висновок, договір на лікування, який ідентифікує постачальника послуг і платника податків одержувача послуг, обсяг і вартість послуг, рахунок на оплату лікування, чеки, квитанція до прибуткового касового ордера і т. п.)

Також радимо скласти внутрішній розпорядчий документ (наказ керівника фонду) у якому визначити, що відповідно до отриманого звернення на отримання благодійної допомоги надати допомогу у вигляді або грошових коштів, або у вигляді придбаних медикаментів.



[1] Чи підлягає оподаткуванню ПДФО сума коштів, що надається благодійною організацією як допомога на лікування або медичне обслуговування ФО в Україні або за кордоном, і які необхідно підтвердні документи для цілей оподаткування?

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • КІФ – не фінансова установа: що з відсотками за отриманою позикою?
    З 01.01.2024 року корпоративні інвестиційні фонди (КІФ) втратили статус фінансових установ. Чи може підприємство зменшувати суму оподаткованого прибутку на суму нарахованих відсотків за позику, надану підприємству КІФом з 01.01.2024 року?
    14.05.202415
  • Чи заборонено відраховувати кошти профспілкам на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу під час воєнного стану?
    Чи заборонено протягом дії воєнного стану проводити відрахування первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу в розмірах, передбачених колективним договором та угодами, у добровільному порядку за наявності у роботодавців такої можливості з віднесенням на витрати діяльності підприємства?
    19.04.202423
  • Чи може неприбуткова організація надати благодійну допомогу ЗСУ?
    В статуті неприбуткової оргазації передбачено наукові розробки, дослідження та інше у галузі права, а надання благодійної допомоги не передбачено. Чи може така організація придбати товар для подальшої безоплатної (благодійної) передачі ЗСУ? Як звітувати за такою операцією?
    17.04.202440
  • З немонетарної заборгованість переводиться в монетарну і назад: що з курсом?
    У 2021 р. резидент отримав авансову оплату за товар від нерезидента. В січні 2022 р. підписано додаткову угоду щодо повернення передплати. Заборгованість переведено до складу монетарної. Після введення валютних обмежень на період воєнного стану оплата не була проведена. Підприємство визначало курсові різниці на дату балансу. У 2024 р. вирішено все ж здійснити відвантаження. Як визначити курс, за яким монетарна заборгованість переводиться до складу немонетарної?
    15.04.202436
  • Порушення при ввезенні гуманітарної допомоги
    Громадська організація імпортувала гуманітарну допомогу - легковий авто для передачі ЗСУ і кабель для ремонту дронів. Але авто передане учаснику бойових дій, який працює волонтером в ГО, а кабель використовується самою ГО для ремонту дронів, а не переданий ЗСУ. Чи є порушення?
    10.04.202440