• Посилання скопійовано

Чи обов’язково створювати резервний капітал ТОВ, якщо у статуті немає відповідних приписів?

У травні 2019 р. ТОВ змінило статут згідно з вимогами законодавства. За 2018 р. отримано перший раз прибуток. У новій редакції статуту формування резервного капіталу не передбачено, а в попередній редакції воно передбачалося. Чи повинно ТОВ формувати резервний капітал?

Резервний капітал — це окрема стаття розділу I «Власний капітал» балансу – рядок 1415.  Облік резервного капіталу ведеться на рахунку 43. Резервний капітал - це частина власного капіталу, яка формується виключно за рахунок розподілу чистого прибутку і не призначена для витрачання в поточній діяльності підприємства.

За рахунок резервного капіталу ТОВ погашаються збитки або збільшується зареєстрований статутний капітал.

Резервний капітал формується в процесі розподілу чистого прибутку. Оскільки розподіл прибутку -  це компетенція загальних зборів учасників ТОВ (п. 12 ч. 2 ст. 30 Закону про ТОВ), то вони і мають право  формувати і використовувати резервний капітал на власний розсуд.

Обов’язкові норми щодо формування резервного капіталу, що свого часу регламентувалися у  статуті ТОВ, стали необов’язковими після 17.06.2018 р. Їх можна було вилучити, зазначивши відповідні зміни шляхом викладення статуту в новій редакції (до 17.06.2019 р. — без сплати адмінзбору за держреєстрацію змін). За умовами запитання, ТОВ змінило свій статут у травні 2019 р., вилучивши з нього положення про створення резервного капіталу.

Таким чином, після травня 2019 р. ТОВ уже не зобов’язане створювати резервний капітал. Недотримання приписів статуту щодо резервного капіталу до внесення змін у статут не тягне за собою жодних ризиків застосування штрафних санкцій. Тому створювати резервний капітал ТОВ уже не потрібно.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Отримано credit memo: як врахувати?
    ТОВ - офіційний представник нерезидента в Україні щодо розповсюдження аудіо та відео-продукції. Протягом 2023 р. перевиконало план щодо підключення до інформаційного ресурсу користувачів. Нерезидент 28.02.2024 р. надав credіt memo ТОВ, що має бути врахований при розрахунку за послуги з нерезидентом у лютому та березні 2024 р. Чи має ТОВ скоригувати фінрезультат за 2023 р., оскільки credit memo за результатами роботи 2023 р.? Чи потрібно нарахувати курсову різницю на дату проведення акту від нерезидента ?
    15.03.202437
  • Придбання нерухомості комунальної власності, у якій вже є орендарі
    Підприємство придбало нежитлову нерухомість на аукціоні. В договорі купівлі-продажу об’єкту малої приватизації вказано, що приміщення надано в оренду до 2028 р. і цей договір чинний і для покупця. Майно перебувало в комунальній власності і передане пкупцю в день укладення договору балансоутримувачем. Як відобразити придбання такої нерухомості в обліку? Коли вводити в експлуатацію, якщо акт прийому-передачі майна від 15.02.2023 р.? Як відображати відносини з орендарем? Чи потрібна додаткова угода до договору оренди?
    14.03.202415
  • Чи включати адмінвитрати при обчисленні вартості видобутої корисної копалини?
    При обчисленні вартості видобутої корисної копалини за розрахунковою вартістю до витрат потрібно включати адміністративні витрати чи ні? Місцеві податківці сказали, що потрібно включати, адже підприємство займається тільки виробництвом каменю та щебеню, тому потрібно включати всі витрати, крім витрат на збут. Сказали, що є роз'яснення ДПС, але ми не знайшли
    11.03.202422
  • Чи є ТОВ контролюючою особою КІК?
    ТОВ 1, платник податку на прибуток, має засновника - фізособу (97%). А ця фізособа є також засновником (51%) ТОВ 2 нерезидента. Хто буде контролюючою особою для ТОВ 2: ТОВ 1 чи фізособа?
    29.02.202431
  • Як оподатковується спеціальна бюджетна дотація за утримання великої рогатої худоби (корів)?
    Підприємство - платник податку на прибуток отримало державну допомогу на утримання корів у 2023 р. Чи є сума цієї допомоги об'єктом оподаткування податком на прибуток?
    12.02.202430