• Посилання скопійовано

Продаж об’єкта основних фондів платником ЄП IV групи

Підприємство (платник ЄП IV групи, неплатник ПДВ) здійснює продаж основних засобів. Які податкові наслідки такого продажу? Як така операція відображається в бухобліку?

Єдиний податок

Згідно з п. 292-1.1 ПКУ об’єктом оподаткування для платників ЄП IV групи є площа сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ та багаторічних насаджень) та/або земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ), що перебуває у власності сільськогосподарського товаровиробника або надана йому у користування, в тому числі на умовах оренди. 

Відповідно, реалізація об’єкту ОЗ не вплине на розрахунок суми єдиного податку.

Але при цьому слід пам’ятати про Розрахунок частки сільгосптоваровиробництва, який здійснюється за наказом Мінагрополітики від 26.12.2011 р. №772.

Згідно з формами Розрахунку, затвердженої цим наказом, загальна сума доходу сільськогосподарського товаровиробника зменшується на суму доходу, отриману від реалізації основних засобів, які перебували на балансі підприємства більше 24 місяців до місяця, у якому здійснюється їх продаж (адже дохід від продажу ОЗ відображається у рядку 3.4 Розрахунку).

Таким чином, якщо ОЗ перебували на балансі платника податку більше 24 місяців, то дохід від їх продажу не буде включатися до скоригованого доходу сільськогосподарського товаровиробника (рядок 4 Розрахунку) для цілей розрахунку частки сільгосптоваровиробництва (рядок 5 Розрахунку).

 

ПДВ

Зважаючи на те, що суб’єкт господарювання не є платником ПДВ, то обов’язку нараховувати зобов’язання з ПДВ за таким продажем не виникає. Однак, необхідно зважати на те, що сума такого продажу включається до розрахунку граничної суми оподатковуваних операцій, після досягнення якого суб’єкт господарювання зобов’язаний зареєструватися платником ПДВ (наразі 1000000 грн)(п. 181.1 ПКУ).

 

Бухоблік

Перш за все, об’єкт основних засобів, що підлягає продажу виводиться з експлуатації і переводиться до складу оборотних активів, утримуваних для продажу:

  • Дт субрахунка 286 «Необоротні активи та групи вибуття, утримувані для продажу» Кт рахунка 10, 11, 15 — на суму залишкової (балансової) вартості об'єкта або чистої вартості реалізації, за найменшою із величин;
  • Знос переведеного об'єкта ОЗ списується: Дт рахунка 13, Кт рахунка 10, 11 — на суму накопиченого зносу об'єкта;
  • Подальша реалізація об’єкта ОЗ відображається записом Дт 361 Кт 286 за договірною вартістю.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Чи може неприбуткова організація надати благодійну допомогу ЗСУ?
    В статуті неприбуткової оргазації передбачено наукові розробки, дослідження та інше у галузі права, а надання благодійної допомоги не передбачено. Чи може така організація придбати товар для подальшої безоплатної (благодійної) передачі ЗСУ? Як звітувати за такою операцією?
    17.04.202423
  • З немонетарної заборгованість переводиться в монетарну і назад: що з курсом?
    У 2021 р. резидент отримав авансову оплату за товар від нерезидента. В січні 2022 р. підписано додаткову угоду щодо повернення передплати. Заборгованість переведено до складу монетарної. Після введення валютних обмежень на період воєнного стану оплата не була проведена. Підприємство визначало курсові різниці на дату балансу. У 2024 р. вирішено все ж здійснити відвантаження. Як визначити курс, за яким монетарна заборгованість переводиться до складу немонетарної?
    15.04.202420
  • Порушення при ввезенні гуманітарної допомоги
    Громадська організація імпортувала гуманітарну допомогу - легковий авто для передачі ЗСУ і кабель для ремонту дронів. Але авто передане учаснику бойових дій, який працює волонтером в ГО, а кабель використовується самою ГО для ремонту дронів, а не переданий ЗСУ. Чи є порушення?
    10.04.202423
  • Перевезення вантажів: ТТН обов’язок чи право?
    Хто має виписувати ТТН при перевезенні вантажним автомобільним транспортом: перевізник чи вантажовідправник? Чи достатньо вантажоодержувачу для підтвердження факту перевезення товаро-матеріальних цінностей належно оформленого перевізником (юридичною особою чи ФОП) акту надання транспортно-експедиційних послуг ?
    26.03.2024127
  • З якою періодичністю складати подорожній лист?
    Водії виїжджають за заявкою і після виконання замовлення можуть отримати наступну. Маршрут та дату повернення визначити складно. За якою формою складати подорожній лист? Чи можна скласти один подорожній лист на весь період поїздки (місяць та більше), чи під кожну заявку?
    22.03.20241 111