• Посилання скопійовано

Складові витрат при встановленні відповідності ціни контрольованої операції

Чи має право підприємство-виробник при розрахунку валової рентабельності собівартості (при встановленні відповідності ціни контрольованої операції принципу «витягнутої руки» методом «витрати плюс») включати витрати на транспортування готової продукції покупцю та курсові різниці щодо заборгованості постачальнику сировини?

«Витрати плюс» є одним із методів, за яким здійснюється встановлення відповідності умов контрольованої операції принципу «витягнутої руки» з метою перевірки правильності, повноти нарахування та сплати податку на прибуток підприємств (пп. 39.3.1.3 ПКУ).

Відповідно до пп. «б» пп. 39.3.2.5 ПКУ під час визначення рівня рентабельності контрольованих операцій можуть бути використані фінансові показники, які забезпечують встановлення відповідності умов контрольованої операції принципу «витягнутої руки», зокрема, валова рентабельність собівартості, що визначається як відношення валового прибутку до собівартості реалізованих товарів (робіт, послуг).

При цьому показники рентабельності для ст. 39 ПКУ визначаються на підставі даних бухобліку та фінзвітності, відображених за НП(С)БО або М(С)БО та М(С)ФЗ, з відповідним коригуванням для забезпечення зіставності показників (пп. 39.3.2.6 ПКУ).

Метод «витрати плюс» полягає у порівнянні валової рентабельності собівартості продажу товарів (робіт, послуг) у контрольованій операції з аналогічним показником рентабельності у зіставних неконтрольованих операціях (пп. 39.3.5.1 ПКУ).

Відповідність умов контрольованої операції принципу «витягнутої руки» визначається за допомогою застосування методу трансфертного ціноутворення, який найбільш доцільний до фактів та обставин здійснення контрольованої операції.

Найбільш доцільний метод трансфертного ціноутворення обирається з урахуванням критеріїв, передбачених пп. 39.3.2.1 ПКУ:

  • доцільності обраного методу відповідно до характеру контрольованої операції, що визначається, зокрема, на основі результатів функціонального аналізу контрольованої операції (з урахуванням виконуваних функцій, використовуваних активів і понесених ризиків);
  • наявності повної та достовірної інформації, необхідної для застосування обраного методу та/або методів трансфертного ціноутворення;
  • ступеня зіставності між контрольованими і неконтрольованими операціями, включаючи надійність коригувань зіставності, якщо такі застосовуються, які можуть використовуватися для усунення розбіжностей між такими операціями.

Платник податку з урахуванням зазначених критеріїв використовує будь-який метод, який він вважає найбільш доцільним, однак у разі, коли існує можливість застосування і методу порівняльної неконтрольованої ціни, і будь-якого іншого методу, застосовується метод порівняльної неконтрольованої ціни.

У разі коли з урахуванням таких критеріїв метод ціни перепродажу або метод «витрати плюс» та метод чистого прибутку або розподілення прибутку можуть застосовуватися платником податку з однаковою надійністю, застосовується метод ціни перепродажу або метод «витрати плюс».

Під час визначення діапазону рентабельності використовується інформація, встановлена пп. 39.3.2.8 ПКУ:

  • про зіставні неконтрольовані операції згідно з пп. «а» пп. 39.5.3.1 ПКУ, що здійснені протягом звітного (податкового) періоду (року), у якому здійснена контрольована операція;
  • про зіставних юросіб на підставі даних бухобліку та фінзвітності, відображених за НП(С)БО або МСФЗ, згідно з пп. «б» пп. 39.5.3.1 ПКУ за звітний (податковий) період (рік), у якому здійснена контрольована операція, або за декілька податкових періодів (років).

У п. 9 П(С)БО 23 зазначено, що за методом «витрати плюс» застосовується ціна, що складається з собівартості готової продукції (товарів, робіт, послуг), яку визначає продавець, і відповідної націнки.

Тому витрати на транспортування готової продукції покупцю відображаються у складі витрат на збут на підставі п. 19 П(С)БО 16.

Курсові різниці від перерахунку грошових коштів в іноземній валюті та інших монетарних статей про операційну діяльність відображаються у складі інших операційних доходів (витрат) (абз. 2 п. 8 П(С)БО 21).

Виходячи з викладеного, витрати на транспортування готової продукції покупцю та відповідні курсові різниці щодо заборгованості постачальнику сировини не включаються при розрахунку валової рентабельності собівартості (при встановленні відповідності ціни контрольованої операції принципу «витягнутої руки» методом «витрати плюс»).

Під час використання декількох податкових періодів (років) розраховується середньозважене значення показника рентабельності для зіставної особи.

Щодо визначення діапазону рентабельності ДФС у ІПК від 31.01.2018 р. №365/6/99-99-15-02-02-15/ІПКт повідомляє, якщо при підготовці документації діапазон рентабельності було визначено з дотриманням вимог пп. 39.3.2.8 ПКУ із врахуванням загальних вимог щодо зіставності юросіб, додатковий перерахунок (оновлення) діапазону рентабельності проводити немає потреби.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Чи може неприбуткова організація надати благодійну допомогу ЗСУ?
    В статуті неприбуткової оргазації передбачено наукові розробки, дослідження та інше у галузі права, а надання благодійної допомоги не передбачено. Чи може така організація придбати товар для подальшої безоплатної (благодійної) передачі ЗСУ? Як звітувати за такою операцією?
    17.04.202421
  • З немонетарної заборгованість переводиться в монетарну і назад: що з курсом?
    У 2021 р. резидент отримав авансову оплату за товар від нерезидента. В січні 2022 р. підписано додаткову угоду щодо повернення передплати. Заборгованість переведено до складу монетарної. Після введення валютних обмежень на період воєнного стану оплата не була проведена. Підприємство визначало курсові різниці на дату балансу. У 2024 р. вирішено все ж здійснити відвантаження. Як визначити курс, за яким монетарна заборгованість переводиться до складу немонетарної?
    15.04.202420
  • Порушення при ввезенні гуманітарної допомоги
    Громадська організація імпортувала гуманітарну допомогу - легковий авто для передачі ЗСУ і кабель для ремонту дронів. Але авто передане учаснику бойових дій, який працює волонтером в ГО, а кабель використовується самою ГО для ремонту дронів, а не переданий ЗСУ. Чи є порушення?
    10.04.202423
  • Перевезення вантажів: ТТН обов’язок чи право?
    Хто має виписувати ТТН при перевезенні вантажним автомобільним транспортом: перевізник чи вантажовідправник? Чи достатньо вантажоодержувачу для підтвердження факту перевезення товаро-матеріальних цінностей належно оформленого перевізником (юридичною особою чи ФОП) акту надання транспортно-експедиційних послуг ?
    26.03.2024127
  • З якою періодичністю складати подорожній лист?
    Водії виїжджають за заявкою і після виконання замовлення можуть отримати наступну. Маршрут та дату повернення визначити складно. За якою формою складати подорожній лист? Чи можна скласти один подорожній лист на весь період поїздки (місяць та більше), чи під кожну заявку?
    22.03.20241 110