• Посилання скопійовано

Ліцензія на зберігання пального для релігійної організації

Чи потрібно релігійній (неприбутковій) організації отримувати ліцензію на зберігання пального? Чи має значення кількість пального, місце зберігання (приміщення чи пересувна ємність)? Чи вплине наявність ліцензії на неприбутковий статус? Яка відповідальність за зберігання пального без ліцензії?

Хто повинен отримувати ліцензію на зберігання пального?

Згідно зі ст. 15 Закону №481 зберігання пального здійснюється суб’єктами господарювання (у тому числі іноземними суб’єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) всіх форм власності за наявності ліцензії.

Неприбуткові організації (в тому числі релігійні) є суб’єктами господарювання. Це питання ми розглядали тут.

Таким чином, якщо релігійна (неприбуткова) організація зберігає пальне, вона повинна отримувати ліцензію на зберігання пального.

 

Хто не повинен отримувати ліцензію?

Згідно з ст. 15 Закону №481 ліцензія на право зберігання пального не отримується на місця зберігання пального, що використовуються: 

  • підприємствами, установами та організаціями, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевою бюджету;
  • підприємствами, установами та організаціями системи державною резерву; 
  • СГ (у тому числі іноземними СГ, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) для зберігання пального, яке споживається для власних виробничо-технологічних потреб виключно на нафто - та газовидобувних майданчиках, бурових платформах і яке не реалізується через місця роздрібної торгівлі.

Як бачимо релігійних (неприбуткових) організацій тут немає.

 

Що розуміється під зберіганням пального?

Зберігання пального - діяльність із зберігання пального (власного або отриманого від інших осіб) із зміною або без зміни його фізико-хімічних характеристик (ст. 1 Закону № 481).

Суб’єкти господарювання отримують ліцензії на зберігання пального на кожне місце зберігання пального (ст. 15 Закону № 481).

Статтею 1 Закону № 481 визначено, що місце зберігання пального визначено як місце (територія), на якому розташовані споруди та/або обладнання, та/або ємності, що використовуються для зберігання пального на праві власності або користування.

Таким чином, місце зберігання – це територія (земельна ділянка), на якій і знаходиться споруда, чи обладнання, чи ємності, в яких зберігається пальне.

Причому, на погляд ДПС, якщо пальне зберігається у споживчій тарі ємністю до 5 літрів (включно), ліцензію придбавати не потрібно. Саме так відповідає ДПС на питання в ЗІР (113.04): «Чи необхідно СГ придбавати ліцензію на зберігання, оптову чи роздрібну торгівлю пальним, якщо пальне зберігається або реалізується у споживчій тарі ємністю 5 літрів, в т.ч. при імпорті цього пального?».

Дивимося іншу відповідь ДПС на питання в ЗІР (113.04): «Чи необхідно придбавати ліцензію на право зберігання пального якщо таке пальне зберігається в баку автомобіля, каністрі тощо, та наявність яких ємностей передбачає обов’язковість отримання ліцензії на зберігання пального?».

Податкова відповідає, що зберігання пального у паливному баку автомобіля не потребує отримання ліцензії на право зберігання пального. У разі, якщо пальне зберігається в каністрі, ємності, що використовується для зберігання пального, іншій споживчій тарі об’ємом більше 5 літрів, необхідно отримувати ліцензію на право зберігання пального на кожне місце зберігання пального.

Дивимося ще одну відповідь ДПС на питання в ЗІР (113.04): «Чи потрібно СГ, який використовує транспортний засіб – паливозаправник (бензовоз) з метою доставки та зберігання пального, отримувати ліцензію на зберігання пального на такий транспортний засіб?».

Податкова відповідає таким чином:

Суб’єкту господарювання, який використовує транспортний засіб – паливозаправник (бензовоз) з метою доставки та зберігання пального необхідно отримати ліцензію на зберігання пального на місце (територію), де знаходиться паливозаправник (бензовоз), як ємність, що використовується для зберігання пального.

З наведеного випливає, що релігійній (неприбутковій) організації потрібно буде отримувати ліцензію на зберігання, якщо вона зберігає на своїй (власній чи орендованій) території в будь-яких ємностях (пересувних, стаціонарних) більше 5 літрів, спорудах, обладнанні пальне.

Також читайте наш матеріал на цю тему, розділи «Скільки днів можна зберігати пальне в цистерні спеціалізованого транспортного засобу (бензовоза)?» та «Щодо ліцензій на оптову торгівлю та зберігання пального»

 

Якщо пальне зберігається для роботи генераторів

Відповідно до ст. 18 Закону № 481 на період дії воєнного стану на території України та протягом 30 днів з дня його припинення або скасування:

1) суб’єкт господарювання має право зберігати пальне, яке споживається для заправлення електрогенераторної установки в обсязі до 2000 літрів на кожному об’єкті, що забезпечений електрогенераторною установкою, без отримання дозвільних документів (документів дозвільного характеру, ліцензії на право зберігання пального, результатів надання інших адміністративних послуг);

2) зберігання пального, яке споживається для заправлення електрогенераторної установки в обсязі понад 2000 літрів на кожному об’єкті, що забезпечений електрогенераторною установкою, здійснюється суб’єктом господарювання (у тому числі іноземним суб’єктом господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво) на підставі безоплатного подання до територіальних органів центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, декларації про провадження господарської діяльності із зберігання пального. Декларація подається за довільною формою.

Детальніше про особливості зберігання пального для роботи генераторів можна почитати, приміром, тут.

 

Чи вплине наявність ліцензії на неприбутковий статус?

Ні, не вплине.

 

Яка відповідальність за зберігання пального без ліцензії?

Згідно зі статтею 17 Закону №481 до суб’єктів господарювання застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафу у розмірі 500 000 грн у разі зберігання пального без наявності ліцензії, за умови, що СГ був зобов’язаний отримати таку ліцензію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Ліцензії і дозволи»