• Посилання скопійовано

Які ліцензії слід отримати у разі зберігання пального для власних потреб та при застосуванні ПРК?

Підприємство має власні вантажні автомобілі та є платником акцизу. Для заправки авто підприємство купує пальне, яке зберігає на виробничому майданчику у ємності 15 м.куб. та використовує ПРК. Чи потрібна ліцензія на роздрібну торгівлю пальним та на зберігання пального? Яка відповідальність за відсутність таких ліцензій?

Щодо ліцензування роздрібної торгівлі пальним

Відповідно до ст. 1 Закону №481роздрібна торгівля пальним - діяльність із придбання або отримання та подальшого продажу або відпуску пального із зміною або без зміни його фізико-хімічних характеристик з автозаправної станції/автогазозаправної станції/газонаповнювальної станції/газонаповнювального пункту та інших місць роздрібної торгівлі через паливороздавальні колонки та/або оливороздавальні колонки.

Як бачимо, вже сам факт відпуску пального через ПРК відповідає визначенню поняття роздрібної торгівлі пальним. Відповідно, потрібна ліцензія на роздрібну торгівлю пальним. Щодо роздрібної ліцензії читайте тут  та тут. Звертаємо увагу, що для отримання роздрібної ліцензії потрібно мати зареєстрований РРО на відповідну ПРК.

Відповідно до ст. 15 Закону № 481, суб’єкт господарювання має право зберігати пальне без отримання ліцензії на право зберігання пального в місцях виробництва пального або місцях оптової торгівлі пальним чи місцях роздрібної торгівлі пальним, на які отримані відповідні ліцензії. Це означає, що за умови отримання роздрібної ліцензії не потрібна ліцензія на зберігання пального. І навпаки, якщо підприємство відмовиться від використання ПРК, воно не зможе отримати роздрібну ліцензію, а замість неї потрібна буде ліцензія на зберігання пального.

За роздрібну торгівлю пальним без наявності ліцензії передбачено штраф в розмірі 250 000 грн (ст. 17 Закону №481).

 

Щодо ліцензування зберігання пального

Про ліцензування зберігання пального ми писали в цій аналітиці на прикладі сільгосппідприємств, але цей матеріал буде актуальний для всіх, хто зберігає пальне.

Які документи подавати для отримання ліцензії на зберігання пального - читайте тут.

Щодо санкцій за зберігання пального без ліцензії, які почнуть діяти з 01.01.2020 р., читайте тут.

Про те, як отримати дозвіл Держпраці, читайте тут.

Щодо того, чи відповідає металева ємність об'ємом 15 м.куб поняттю місця зберігання пального, читайте тут.

Зокрема, на нашу думку, під ємностями законотворці мали на увазі стаціонарні (тобто, нерухомі) ємності, які відображаються в обліку підприємства – якісь наземні та підземні резервуари. Перелік документів, необхідних для отримання ліцензії на зберігання, також натякає на те, що нестаціонарна ємність з пальним навряд чи потребує отримання окремої ліцензії на зберігання. Втім, у випадку невизначеності варто отримати від податківців власну ІПК щодо того, чи потребує конкретна ємність, що використовується автором запитання, ліцензуванню зберігання в ній пального.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Ліцензії і дозволи»

  • Чи потрібна легалізація або апостилювання податкових документів, виданих податковими органами Польщі?
    Для отримання права на зарахування податків та зборів, сплачених у Польщі, платник зобов'язаний отримати від державного органу Польщі довідку про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об'єкт оподаткування. Чи потрібно її легалізувати або апостилювати для надання ДПС України?
    Сьогодні 10:0216
  • Чи змінювати ліцензію при встановленні додаткової ємності для зберігання?
    У заяві на отримання ліцензії в 2022 році зазначено місце зберігання пального з типом об’єкта оподаткування «213» (завод), відповідно до форми №20-ОПП, і в ліцензії на 5 років визначено ліміт 20 000 л. В 2023 році придбана ще одна ємність і фактично кількість зберігання пального збільшилась до 30 000 л. Чи подавати форму №20-ОПП? Чи подавати заяву на збільшення ліміту в ліцензії на зберігання пального?
    22.04.202426
  • Ануляція ліцензії на зберігання пального: а може відповідальне зберігання?
    Підприємство придбало ПММ 28.03.2024 р. Акцизну накладну від продавця зареєстровано 28.03.2024 р. Заяву на анулювання ліцензії в зв’язку зі зміною адреси акцизного складу підприємство подало 26.03.2024 р. Витяг з розпорядження щодо анулювання ліцензії на зберігання ПММ для власних потреб датовано 28.03.2024 р. Коли ліцензія на зберігання вважається анульованою? Чи можна передати на зберігання пальне, якщо ліцензію анульовано?
    22.04.202423
  • Сплата та продовження ліцензії на оптовий продаж алкогольних напоїв під час воєнного стану
    Підприємство має ліцензію на оптовий продаж алкогольних напоїв. У цьому місяці повинні продовжувати її ще на рік та сплатити 500 000 грн. Чи можна до кінця воєнного стану не платити ці 500 000 грн за продовження цієї ліцензії, а оплатити цю суму протягом 30 днів після скасування воєнного стану? Чи поширюється звільнення на ліцензію оптового продажу алкогольних напоїв?
    09.04.2024111
  • Чи застосовує касовий метод підприємство, якщо дозвіл на будівництво отримано до 10.10.2022 року?
    ТОВ отримало дозвіл на будівництво багатоквартирного будинку до 10.10.2022 року. В березні 2023 року ТОВ отримує право власності на квартиру (перше постачання) і на наступний день продає цю квартиру покупцю. В обліковій політиці касовий метод не застосовується. Чи потрібно застосовувати касовий метод? Коли виникають зобов’язання з ПДВ: при отримані дозволу або ж все-таки при оплаті за квартиру?
    20.03.202443