• Посилання скопійовано

Чи можна проводити через ПРРО готівкову плату за оренду рухомого майна?

Виробник кондитерської продукції, має ліцензовану торгову марку та логотип. Продукція реалізовується ФОПам, під реалізацію продукції покупцям в оренду надаються вивіски (лайт-бокси) та холодильне обладнання. Це неосновний вид діяльності. Чи можна при оплаті готівкою за послуги оренди використовувати ПРРО?

Суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для виконання платіжної операції зобов’язані  проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО або через зареєстровані фіскальним сервером контролюючого органу ПРРО зі створенням у паперовій та/або електронній формі відповідних розрахункових документів (п.1 ст. 3 Закону про застосування реєстраторів розрахункових операцій).

В оренду передається рухоме майноДосить довго точилися дискусії в правовому полі щодо ідентифікаціїоренди для цілей РРО як послуги. Так, ВАСУ у постанові від 06.11.2013 у справі №2-а-6569/08 (№22-а-31496/08) визначив, що відповідно до ЦКУ оренда не має ознак послуг, її не можна ототожнювати з діяльністю у сфері торгівлі, громадського харчування та послугА вже в ухвалі  від 14.12.2016 у справі №804/7686/15  визначено, що для цілей Закону про застосування РРО необхідно орієнтуватися на визначення поняття «послуга», яке наведене в ПКУВ розумінні ПКУ постачанням послуг є будь-яка операція, окрім постачання товарів (пп. 14.1.185 ПКУ).

Тому при отриманні орендної плати застосовуємо РРО, якщо ця операція має ознаки розрахункової.

Розрахункова операція - приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки - оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця (ст. 2 Закону про РРО).

У своїй консультації ДПС ЗІР 109.03 визначає, що застосування РРО (ПРРО) є обов’язковим при проведенні розрахунків у готівковій формі за послуги з надання в оренду нерухомого майна, а у всіх інших випадках використовуємо ПКО:

«При здійсненні операцій, безпосередньо не пов’язаних з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг) та іншого майна, а саме операцій, доходи від яких включаються до складу інших операційних доходів або інших доходів, РРО або ПРРО і РК не застосовуються.

До складу інших операційних доходів включаються суми інших доходів від операційної діяльності підприємства, крім чистого доходу від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), зокрема: дохід від операційної оренди активів; дохід від операційних курсових різниць; відшкодування раніше списаних активів; дохід від роялті, відсотків, отриманих на залишки коштів на поточних рахунках в банках, дохід від реалізації оборотних активів (крім фінансових інвестицій), необоротних активів, утримуваних для продажу, та групи вибуття тощо. 

При цьому суб’єкти господарювання проводять зазначені операції з оформленням прибуткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних головним бухгалтером або особою, уповноваженою керівником, підпис яких може бути засвідчений відбитком печатки цієї/цього установи/підприємства (використання печатки не є обов’язковим). 

Водночас, при проведенні розрахунків у готівковій формі за послуги з надання в оренду нерухомого майна, оплаті комунальних послуг, передбачених договором оренди, суб’єкти господарювання зобов’язані застосовувати РРО або ПРРО».

Враховуючи чинну позицію ДПСпідстав застосовувати РРО (ПРРО) відповідно до наведеної умови немає – адже про оренду рухомого майна вони нічого не сказали.

Хоча на нашу думку, суть РРО полягає саме в тому, щоб зафіксувати готівкову виручку, отриману від господарської діяльності і надати покупцю розрахунковий документ негайно після прийняття від нього готівки. Тому РРО або ПРРО може бути застосоване до всіх видів оренди, адже будь-яка оренда – і рухомого майна, і нерухомого – з точки зору ПКУ є послугою.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»

  • Чи можна відмовитися від застосування касового методу?
    ТОВ працює з покупцями, що здійснюють оплату з казначейського рахунку. Інколи один і той же покупець проводить оплату з різних рахунків. Через це виникає багато помилок. Чи може підприємство орієнтуватися лише на першу подію? Які наслідки незастосування касового методу при оплаті з казначейського рахунку?
    15.10.2024335
  • Що робити, якщо «заглючив» РРО?
    Стався збій в роботі РРО, внаслідок чого виторг ФОПа за 30.09.2024 р. був включений у Z-звіт за 01.10.2024 р. Як правильно задокументувати цю операцію? Як заповнити книгу доходів?
    14.10.20243252
  • Як виправляти помилки в чеках РРО?
    Покупцю видали чек, у якому помилково зазначили форму оплати, наприклад, замість готівкової форми зазначили оплату карткою або навпаки. Чи можна провести повернення чека для зміни форми оплати без повернення товару? Чи можна зробити повернення чека, якщо вже пройшов місяць від дати видачі помилкового?
    27.09.2024532
  • Порушено порядок внесення виручки на рахунок підприємства: як виправити?
    Касир отримав кошти з каси для подальшої здачі на поточний рахунок підприємства. Проте він вніс кошти на особисту платіжку картку та перерахував на рахунок підприємства з призначенням платежу - «Власні кошти». Як виправити помилку?
    19.09.2024686
  • Журнали про явку інкасаторів: чи потрібно зберігати?
    Чи повинне підприємство зберігати журнали про явку інкасаторів?
    21.08.202421

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь