• Посилання скопійовано

На яку дату застосовувати валютний курс, якщо працівник розраховується корпоративною карткою за кордоном?

Водій в закордонному відряджені використовує оформлену на нього гривневу корпоративну картку, розраховується карткою за ПММ, стоянки тощо. Чек надає у валюті (EUR), у виписці до рахунку зазначено суму у валюті (EUR) та у валюті картки в гривнях за комерційним курсом банку. Різницю між комерційним курсом та курсом НБУ на дату операції ми відносимо на рахунок 942 або 711. Витрати на відрядження при звітуванні визнаємо на дату затвердження звіту, але за курсом НБУ, що діяв на дату операції (розрахунку карткою, тобто на дату чеку). Чи правильно це?

Дата, на яку застосовується валютний курс при відображенні в обліку валютних операцій у закордонних відрядженнях, залежить від конкретних умов операції:

  • Яку картку застосовує працівник – свою особисту чи корпоративну;
  • Чи він знімає готівку з корпоративної картки, чи розраховується нею за товари/послуги без зняття готівки.

Між корпоративною карткою та особистою карткою працівника є принципова відмінність: на рахунку, до якого емітовано корпоративну картку, перебувають кошти підприємства, а на рахунку, до якого емітовано особисту картку працівника, перебувають кошти працівника. Оскільки власники цих коштів різні, тому й різні дати, на які визнаються витрати та застосовується валютний курс.

Так, у консультації  йдеться про витрати працівника з власноїгривневої картки. Під час здійснення таких витрат у підприємства ще не виникає борг перед працівником, який виникне тільки тоді, коли працівник надасть підтвердні документи, адже операції на особистих картках працівників підприємство бачити не може. І тоді на дату затвердження звіту працівника у підприємства виникають витрати на відрядження з одночасним визнанням заборгованості перед працівником: Дт 23, 91 – 94 Кт 372, яка потім буде погашатися коштами: Дт 372 Кт 301, 311.

В іншій консультації йдеться про зняття валютної готівки з корпоративної картки. Рух коштів за цим рахунком відбувається в момент зняття готівки, тому й витрати визнаються за курсом на дату такого зняття. Після того, як працівник зняв готівку, у нього виникла заборгованість перед підприємством: Дт 372 Кт 311, яка потім має бути погашена підтвердними документами: Дт 23, 91 – 94 Кт 372.

В цьому ж випадку працівник розраховується корпоративною карткою (тобто не своїми коштами, а коштами підприємства!) без зняття готівки, тому витрати визнаються за курсом на дату такого розрахунку, коли кошти були списані з рахунку картки. Підприємство бачить на своєму рахунку суму операції у валюті та в гривнях закомерційним курсом банку вже на дату здійснення розрахунків карткою. Різницю між комерційним курсом та курсом НБУ на дату операції потрібно списувати на рахунок 711 або 942 як доходи/витрати від купівлі іноземної валюти– адже це доходи/витрати самого підприємства.

Після закінчення відрядження працівник надає підтвердні документи щодо витрат, які були понесені за рахунком, до якого емітовано картку. Валютні суми вже не перераховуються за курсом на дату подання документів, тому що заборгованість працівника за підзвітними коштами є немонетарною і курсова різниця за нею не визначається.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»

  • Чи можна відмовитися від застосування касового методу?
    ТОВ працює з покупцями, що здійснюють оплату з казначейського рахунку. Інколи один і той же покупець проводить оплату з різних рахунків. Через це виникає багато помилок. Чи може підприємство орієнтуватися лише на першу подію? Які наслідки незастосування касового методу при оплаті з казначейського рахунку?
    15.10.2024339
  • Що робити, якщо «заглючив» РРО?
    Стався збій в роботі РРО, внаслідок чого виторг ФОПа за 30.09.2024 р. був включений у Z-звіт за 01.10.2024 р. Як правильно задокументувати цю операцію? Як заповнити книгу доходів?
    14.10.20243252
  • Як виправляти помилки в чеках РРО?
    Покупцю видали чек, у якому помилково зазначили форму оплати, наприклад, замість готівкової форми зазначили оплату карткою або навпаки. Чи можна провести повернення чека для зміни форми оплати без повернення товару? Чи можна зробити повернення чека, якщо вже пройшов місяць від дати видачі помилкового?
    27.09.2024533
  • Порушено порядок внесення виручки на рахунок підприємства: як виправити?
    Касир отримав кошти з каси для подальшої здачі на поточний рахунок підприємства. Проте він вніс кошти на особисту платіжку картку та перерахував на рахунок підприємства з призначенням платежу - «Власні кошти». Як виправити помилку?
    19.09.2024686
  • Журнали про явку інкасаторів: чи потрібно зберігати?
    Чи повинне підприємство зберігати журнали про явку інкасаторів?
    21.08.202421

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь