• Посилання скопійовано

Як водію прийняти готівку за перевезення?

Водієві надається портативний РРО для приймання коштів (в т.ч. готівки) за послуги перевезення. Як це має бути оформлено? Які документи мають бути у водія, коли він має повернути готівку підприємству?

Щодо реєстрації портативного РРО

Систематизовану інформацію щодо цього питання можна прочитати, приміром, в ІПК ДПСУ від 03.10.2019 р. № 570/6/99-00-05-04-01-15/ІПК.

Наведемо тезисно:

Портативний РРО може реєструватись на господарську одиницю, що є пересувним об’єктом. Таким пересувним об’єктом може бути автомобіль, водій якого отримує кошти за послуги. Тож портативний РРО реєструють на автомобіль.

У такому випадку у розрахунковому документі, що засвідчує надання послуг, мають зазначатись реквізити транспортного засобу. 

Для реєстрації РРО на автомобіль суб’єкт господарювання у пункті 3 реєстраційної заяви має зазначити реквізити такого автомобіля, а також попередньо повідомити контролюючий орган про такий транспортний засіб як про об’єкт оподаткування, відповідно до вимог пп. 63.3 ПКУ. Тобто, інформацію про такий автомобіль потрібно заздалегідь подати у формі № 20-ОПП. 

 

Чи може водій бути касиром і приймати кошти за послуги?

За загальним правилом, водій не може виконувати обов’язки касира, адже це не передбачається його посадовою інструкцією. 

Разом з цим, на наш погляд, якщо у штатному розписі підприємства передбачена посада касира, яка є вакантною, на водія авто у встановленому порядку можна покласти обов’язки касира за його згодою на умовах сумісництва або суміщення професій (посад), якщо подібне не суперечить колективному договору на підприємстві та/або іншим локальним нормативним актам підприємства. 

Якщо водій згоден на таке суміщення чи сумісництво, з ним укладається договір про повну матеріальну відповідальність, в частині грошових коштів, які він прийматиме (детальніше - тут).

 

Коли водій має повернути кошти в основну касу підприємства

З точки зору Положення №148 автомобіль (пересувний об’єкт) є відокремленим підрозділом (див. пп. 2 п. 3 р. I Положення № 148). Таким чином, строки здавання готівки водієм авто такі ж, як і будь-яким іншим відокремленим підрозділом.

Але спершу отримані кошти потрібно оприбуткувати.

Очевидно, що касову книгу водій не вестиме. Тоді згідно з абз. 3 п. 11 Положення №148 оприбуткуванням готівки в касах відокремлених підрозділів підприємств, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням РРО без ведення касової книги, є забезпечення зберігання щоденних фіскальних звітних чеків (щоденних Z-звітів) в електронній формі протягом строку, визначеного пунктом 44.3 ПКУ і занесення інформації згідно з фіскальними звітними чеками/електронними фіскальними звітними чеками до відповідних книг обліку (КОРО - у разі її використання на період виходу з ладу РРО чи відключення електроенергії). 

Причому готівка, що надходить до кас, оприбутковується в день одержання готівки в повній сумі (абз. 1 п. 11 Положення № 148). 

Таким чином, водій протягом кожного дня, коли він отримує готівку за послуги, має виконувати Z-звіт, зберігання якого має бути забезпечене протягом наведеного вище строку.

Згідно з п. 12 розд. ІІ Положення №148 підприємство на підставі Положення №148 зобов’язане розробити та затвердити внутрішнім документом порядок оприбуткування готівки в касі підприємства, у якому максимально врахувати особливості роботи як підприємства, так і його відокремлених підрозділів (внутрішній трудовий розпорядок, режим роботи, графіки змінності, порядок та особливості здавання готівкової виручки (готівки) до банку). Для відокремлених підрозділів підприємства порядок оприбуткування готівки в касі встановлюється та доводиться внутрішніми документами підприємства. 

Тримати готівку на місці розрахунків у позаробочий час водій має право у межах, що не перевищують встановлений ліміт каси відокремленого підрозділу (автомобіля) (п. 15 Положення № 148). 

Згідно з п. 15 Положення №148 відокремлені підрозділи підприємств мають право здавати готівкову виручку (готівку) безпосередньо до кас юридичних осіб або надавачів платіжних послуг, комерційних агентів із приймання готівки для її переказу і зарахування на банківські рахунки юридичних осіб. 

Тобто, водій може здати готівку як до каси підприємства, так і, приміром, до каси банку для зарахування на рахунок підприємства.

Якщо ліміт перевищено, то готівку слід здати до каси підприємства чи до надавачів платіжних послуг тощо не пізніше наступного робочого дня банку - дня перевищення ліміту (п. 54 Положення № 148).

 

Які документи мають бути у водія?

Підтвердженням отримання водієм коштів є проведення операції приймання коштів через РРО. Поряд з цим, на наш погляд, керівник підприємства може видати водієві довіреність на отримання коштів за надані послуги і яка підтверджуватиме наявність у водія статусу касира.

Окрім того, керівник підприємства може надати право водієві виписувати рахунки за надані послуги, підписувати акти наданих послуг, що також відображається у довіреності.

Тож водій може зберігати у себе другі примірники рахунків, актів.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»

  • Чи потрібно вести касову книгу за операціями на рахунку 308 та як складати касові ордери?
    Який кореспондуючий рахунок необхідно вказати у прибутковому ордері при прийомі коштів за послуги через ПРРО? Як саме відображати операції у касовій книзі, якщо на кінець дня всю виручку передаємо з рахунку 308 на рахунок 301? Чи потрібно виписувати видатковий ордер для рахунку 308 і прибутковий на рахунок 301 на суму цих коштів? Які коресподуючі рахунки вказувати в видатковому ордері та в прибутковому?
    24.04.20244671
  • Які електронні підписи та печатки можуть застосовуватись в ПРРО?
    Чи можна використовувати електронні печатки, а не іменні ключі касирів для програмного РРО? Чи не буде це порушенням порядка проведення розрахункових операцій?
    02.04.202443
  • ФОП використовує платіжний сервіс LiqPay: чи потрібно РРО?
    Чи належить сервіс LiqPay до сервісу переказу коштів? Чи потрібно застосовувати РРО при оплаті на сайті ФОП за послуги з тимчасового розміщення за допомогою сервісу LiqPay?
    28.03.20241 411
  • Чи застосовує підприємство рахунок 308 при оприбуткуванні готівки із застосуванням КОРО?
    Підприємство перевізник при оприбуткуванні готівки в касу використовує КОРО та РК. Як обліковувати надходження готівки з 23.02.2024 р.?
    25.03.202498
  • Як обліковувати ПРРО та як списати РРО?
    В 2022 р. ТОВ купило та зареєструвало ПРРО. Оплата за ПРРО здійснюється на рік. Оприбуткували це ПРРО як нематеріальний актив на 127 рахунок + амортизація на 12 місяців. Через рік здійснили оплату за ПРРО на ще один рік, але іншому ФОП. Чи правильно визначило ТОВ це ПРРО як нематеріальний актив? Що робити з ПРРО після закінчення 12 місяців? Чи треба його знову реєструвати, а старий нематактив списувати? До ПРРО був РРО, який знято з реєстрації і про це є акт. Як його правильно списати?
    28.02.202485