• Посилання скопійовано

Як оформити розмінну монету в РРО?

ТОВ веде касову книгу і є РРО. Каса одна без підрозділів. Щоб оформити розмінну монету в сумі 100 грн, чи можна вивести службовим виведенням за день всю готівку, оформити ПКО на цю суму і здати в банк на 100 грн менше? В касовій книзі записати залишок 100 грн на кінець робочого дня і наступного дня ці 100 грн ввести службовим в РРО?

Відповідно до п. 22 розділу ІІ Положення № 148,  суб’єкти господарювання повинні забезпечувати наявність у касі банкнот і монет для видачі здачі.

Згідно з п. 6 розділу III Порядку реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.06.2016 № 547, внесення чи видача готівки з місця проведення розрахунків повинні реєструватись через реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) з використанням операцій «службове внесення» та «службова видача», якщо таке внесення чи видача не пов’язані з проведенням розрахункових операцій. Крім того, операція «службове внесення» використовується для реєстрації суми готівки, яка зберігається на місці проведення розрахунків на момент реєстрації першої розрахункової операції, що проводиться після виконання щоденного фіскального звітного чека (Z-звіту).

Не проводиться через РРО видача готівки, не пов’язана з проведенням розрахунків, якщо така видача здійснюється після виконання Z-звіту до реєстрації першої розрахункової операції та (або) до виконання операції «службове внесення».

Тобто, розмінна монета, отримана з каси підприємства, або яка зберігається на місці проведення розрахунків РРО та/або ПРРО з попереднього дня, має проводитися через РРО та/або ПРРО за допомогою формування чеку «Службове внесення».

Підтвердженням внесення відповідної суми до РРО та/або ПРРО, як розмінної монети, – є фіскальний звітний чек (Z-звіт), у якому відображається інформація про операцію «службове внесення».

Якщо підприємство бажає сформувати залишок розмінної монети в РРО в  сумі 100 грн, воно може залишити цю суму у скриньці РРО з попереднього дня.

Також можна провести такі операції, які зазначені у запитанні:

  1. вивести службовим виведенням за день всю готівку зі скриньки РРО, при цьому залишок готівки в РРО буде нульовим;
  2. оформити прибутковим касовим ордером надходження готівки  до головної каси в сумі, яка була фактично вилучена з РРО;
  3. здати готівку в банк в сумі на 100 грн менше;
  4. в касовій книзі таким чином сформується залишок 100 грн на кінець робочого дня;
  5. наступного дня 100 грн вносяться службовим внесенням в скриньку РРО, витрата готівки з головної каси оформлюється видатковим касовим ордером.
  6. В касовій книзі формується нульовий залишок на кінець наступного дня.

Після цього залишок готівки, яка перебуває у скриньці РРО, в касовій книзі не відображається, а перебуває в скриньці РРО і обліковується окремо на відповідному субрахунку або субконто субрах. 301.

Зразок бухгалтерського обліку таких операцій показано в таблиці.

Зміст операції

Дт

Кт

Сума

Вилучення всієї готівки зі скриньки РРО та надходження її в головну касу (на підставі чека РРО про службову видачу та ПКО)

301/каса

301/РРО

4000

Здано готівку на рахунок у банку через касу банка (на підставі квитанції банка та ВКО)

311

301/каса

3900

Передання готівки з головної каси до скриньки РРО (на підставі чека РРО про службове внесення та ВКО)

301/РРО

301/каса

100

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»