• Посилання скопійовано

Перевищили 1 млн грн: чи треба РРО, якщо оплата відбувається через LIQPay та від «Пост Фінанс»?

За 2019 рік дохід ФОП на ІІ групі ЄП склав більше 1 млн грн. Кошти отримано на розрахунковий рахунок виключно через фінустанову ТОВ «Пост Фінанс» і фінансову систему LIQPay. ФОП займається інтернет-торгівлею товарами. Чи треба РРО у 2020 році?

Так, потрібно.

У підкатегорії 107.01.03, «ЗІР» податківці на питання: «Як визначається обсяг доходу ФОП платника ЄП другої – четвертої груп для визначення необхідності застосовування РРО?» відповідають:

ФОП – платники ЄП другої – четвертої груп, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, з метою визначення необхідності застосування РРО повинні самостійно визначити перевищення обсягу доходу понад 1 000 000 гривень. При цьому враховується обсяг доходу за поточний звітний податковий рік. Обсяг доходу з метою застосування критерію (понад 1 000 000 гривень) визначається з урахуванням всіх доходів, які відповідно до ст. 292 ПКУ включаються до складу доходу платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця.

Таким чином, усі доходи ФОП, що включаються до оподатковуваного ЄП доходу ФОП відповідно до ст.292 ПКУ, враховуються при визначенні обсягу в 1 млн грн.

Враховуючи дані питання, що ФОП-єдинник подав декларацію з єдиного податку за 2019 рік, в якому визначив, що сума його доходу становить більше 1 млн грн, то з 01.01.2020 року такий ФОП зобов’язаний використовувати РРО, якщо проводитиме розрахункові операції, що потребують використання РРО згідно із Законом про РРО.

Відразу відмітимо, що при безготівковій формі, а саме при переказі коштів з розрахункового рахунка суб’єкта господарювання, який отримує товари, роботи (послуги), на розрахунковий рахунок постачальника товару, робіт (послуг) згідно з рахунком-фактурою, договором тощо, РРО не застосовується (підкатегорія 109.02, «ЗІР»). Такий переказ можна робити як безпосередньо в установі банку та в мобільному додатку відповідного банку – єдине що слід заходити у розділ безготівкових розрахунків й шукати отримувача коштів чи за його кодом СГ, чи за номером розрахункового рахунку.

Що стосується оплати, отриманої через LIQPay, то податківці хочуть бачити використання РРО, адже при оплаті через сайт покупець використовує дані картки для проведення платежу, що є розрахунковою операцією, яка потребує використання РРО.

LIQPay  – це по суті є інтернет-еквайринг, який застосовується лише за умови укладання з банком договору еквайрингу. Тому отримання платежів через систему LIQPay є розрахунковою операцією.

Що стосується роботи з ТОВ «Пост Фінанс». Відповідно до Умов надання послуг (умови надання послуг в ТОВ «Пост Фінанс» – тут) , ТОВ «Пост Фінанс» надає три різні послуги (пункт 1.2 Умов):

  1. надання послуг з переказу коштів, укладеного між ТОВ «ПОСТ ФІНАНС» та Замовником – фізичною особою;
  2. на переказ коштів в національній валюті, укладеного між ТОВ «ПОСТ ФІНАНС» та Замовником – суб’єктом господарювання;
  3. використання електронних грошей FORPOST.

Нас цікавлять друга і третя послуги. За умови приєднання СГ до договору переказу коштів в національній валюті СГ отримує кошти в безготівковій формі - пп. 3.2.2 Умов надання послуг. Розрахункова операція виникає у ТОВ «Пост Фінанс» в момент приймання готівки від покупця.  Такий обов’язок застосування РРО саме для того, хто приймає готівку для подальшого її переказу, встановлений абз. 3 ст. 2 Закону про РРО у визначенні терміну «розрахункова операція». Відповідно, у СГ-торговця розрахункової операції немає і РРО йому застосовувати не потрібно, а кошти він отримує у безготівковій формі.

За умови приєднання СГ до договору на використання електронних грошей FORPOST розрахунки між продавцем і покупцем проводяться електронними грошима всередині платіжної системи FORPOST, і тому розрахункова операція виникає вже у самого СГ - торговця, і РРО повинен застосовувати саме торговець.

Тож РРО потрібен, якщо:

  • товар лише замовляється на сайті, а оплата за нього здійснюється покупцем в пункті видачі товару (наприклад, на складі або у магазині продавця);
  • товар доставляється покупцю кур’єром і оплату приймає саме такий кур’єр. Звісно, для цього кур'єру потрібно мати з собою портативний касовий апарат або мобільний фіскальний реєстратор;
  • і, як ми зазначали вище, якщо товар замовляється і оплачується на сайті за допомогою  застосуванням платіжних систем FORPOST, LiqPay, PayPal, Portmone.com та інших (інтернет-еквайринг).

Про це ми писали тут, тут та тут.

 

На замітку!

У 2020 році ситуація для «єдинників» зміниться, про що ми писали тут. Вже з 1 жовтня 2020 року реалізація товарів (надання послуг) через мережу Інтернет вимагатиме від ФОП на єдиному податку 2 та 3 групи застосування РРО – незалежно від обсягу річного доходу. А з 01.01.2021 р. усі підприємці 2 та 3 групи повинні будуть застосовувати РРО в разі проведення розрахункових операцій. А до них Закон про РРО відносить не лише готівкові розрахунки, а й приймання до оплати платіжних карток. 

При цьому у разі проведення розрахунків між суб’єктами господарювання у безготівковій формі, а саме при переказі коштів з розрахункового рахунка суб’єкта господарювання, який отримує товари, роботи (послуги), на розрахунковий рахунок постачальника товару, робіт (послуг) згідно з рахунком-фактурою, договором тощо, РРО не застосовується (підкатегорія 109.02 ресурсу «ЗІР»). Навіть зміни, внесені до Закону про РРО, які запрацюють у 2020 році, цього правила не змінять. Ми про це писали тут.

 

І ще, все вищесказане не стосується ситуації, коли ФОП займається торгівлею технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення. У такому разі платники єдиного податку незалежно від обсягу доходу зобов’язані застосовувати РРО з роздрукуванням відповідних розрахункових документів.

Підсумуємо: якщо ФОП ІІ групи хоче утриматися від використання РРО до 01.10.2020 року, то він може або переглянути чи дійсно він досягнув дохід в 1 млн грн за 2019 рік, якщо ні – то зробити виправлення помилки у звітності, якщо ж дохід в 1 млн грн все-таки отримано – то без РРО можна обійтися лише якщо розрахунки проводитимуться безготівковим шляхом -із одного розрахункового рахунку на інший.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»

  • ФОП використовує платіжний сервіс LiqPay: чи потрібно РРО?
    Чи належить сервіс LiqPay до сервісу переказу коштів? Чи потрібно застосовувати РРО при оплаті на сайті ФОП за послуги з тимчасового розміщення за допомогою сервісу LiqPay?
    28.03.2024478
  • Чи застосовує підприємство рахунок 308 при оприбуткуванні готівки із застосуванням КОРО?
    Підприємство перевізник при оприбуткуванні готівки в касу використовує КОРО та РК. Як обліковувати надходження готівки з 23.02.2024 р.?
    25.03.202446
  • Як обліковувати ПРРО та як списати РРО?
    В 2022 р. ТОВ купило та зареєструвало ПРРО. Оплата за ПРРО здійснюється на рік. Оприбуткували це ПРРО як нематеріальний актив на 127 рахунок + амортизація на 12 місяців. Через рік здійснили оплату за ПРРО на ще один рік, але іншому ФОП. Чи правильно визначило ТОВ це ПРРО як нематеріальний актив? Що робити з ПРРО після закінчення 12 місяців? Чи треба його знову реєструвати, а старий нематактив списувати? До ПРРО був РРО, який знято з реєстрації і про це є акт. Як його правильно списати?
    28.02.202465
  • Нюанси оформлення видачі готівки з каси за видатковими відомостями
    Підприємство проводить видачу готівки відповідно до Положення №148 за ВКО та видатковими відомостями. Чи можна оформити один ВКО на декілька видаткових відомостей? Чи можна видачу поворотної фіндопомоги штатним працівникам провести видатковою відомістю на декілька людей?
    23.02.2024114
  • ФОП використовує платіжну систему Payoneer: чи потрібен РРО?
    Маркетплейс Etsy, Joom, eBay, Amazon - кошти за продані товари загальною сумою за мінусом комісій маркетплейсу зараховуються раз в тиждень або раз у два тижні на Payoneer, пізніше кошти зараховуються на доларовий рахунок. З доларового рахунку через обмін валют кошти перераховуються на гривневий рахунок ФОПа. Чи потрібно видавати покупцям фіскальні чеки?
    23.02.2024600