• Посилання скопійовано

Помилково не зареєстрували розрахункову операцію через РРО: які наслідки?

У юрособи (ресторан, ПДВ та акциз) є РРО для продажу підакцизних товарів. В цьому ж ресторані через ФОП (без ПДВ) продаються інші товари (їжа). Помилково проведено кошти за їжу через POS-термінал, який оформлений на юрособу і вони не проведені через РРО. Які наслідки?

По-перше, при отриманні коштів через POS-термінал, який оформлено на юрособу, потрібно було зареєструвати ці розрахункові операції також і через РРО. Виправити цю ситуацію вже неможливо.

Відповідно до п. 1 ст. 17 Закону про РРО у разі встановлення протягом календарного року в ході перевірки факту непроведення розрахункових операцій через РРО з фіскальним режимом роботи - за рішенням податкових органів застосовуються фінансові санкції у таких розмірах:

  • за порушення, вчинене вперше - 1 гривня;
  • за кожне наступне вчинене порушення - 100%  вартості проданих з порушеннями, встановленими цим підпунктом, товарів (послуг).

У "ЗІР" (підкатегорії 109.20) у відповіді на питання: «Яким чином буде визначатися кількість порушень у сфері застосування РРО або регулювання обігу готівки, а саме: за кількістю фактично проведених перевірок або за кількістю фактично встановлених порушень під час однієї перевірки?» податківці говорять: оскільки продаж товару без застосування РРО не є триваючим порушенням і невидача касового чеку під час кожного продажу товару визнається окремим порушенням, то наступне незастосування РРО при продажу товарів (наданні послуг) є окремим порушенням, тобто наступне незастосування РРО чи невидача чеку при продажу товару буде вважатись повторним порушенням. Тобто штраф в розмірі 1 грн буде застосовуватись лише за першу суму (перший чек), яка не проведена через РРО. За всі інші випадки розрахунків без проведення через РРО – штраф в розмірі 100%.

Ці штрафні санкції можуть бути застосовані лише за умови, якщо протягом календарного року (в даному випадку – до кінця 2019 року) буде проведено перевірку (фактичну, позапланову, планову) юридичної особи, і під час цієї перевірки буде виявлено факт непроведення розрахункових операцій через РРО.

По-друге, якщо ТОВ не має на балансі таких товарів, як готові страви (їжа), то воно де-факто отримало оплату за товар, який не може продати через його відсутність. В такому разі отримані кошти будуть вважатися іншим операційним доходом ТОВ: Дт 311  Кт 718. Далі, якщо в рахунок отриманої оплати ТОВ не буде відвантажувати товар, то такі кошти не оподатковуються ПДВ і податкові зобов’язання з ПДВ не нараховуються.

По-третє, ТОВ може придбати відповідні готові страви у ФОП і тоді отримані оплати будуть проведені як звичайна роздрібна виручка:

  • Дт 311 Кт 702 – отримання коштів;
  • Дт 702 Кт 641 – нарахування податкових зобов’язань з ПДВ;
  • Дт 281 Кт 631 – придбання товарів у ФОП;
  • Дт 631 Кт 311 – оплата ФОП за товари.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»

  • ФОП використовує платіжний сервіс LiqPay: чи потрібно РРО?
    Чи належить сервіс LiqPay до сервісу переказу коштів? Чи потрібно застосовувати РРО при оплаті на сайті ФОП за послуги з тимчасового розміщення за допомогою сервісу LiqPay?
    28.03.2024491
  • Чи застосовує підприємство рахунок 308 при оприбуткуванні готівки із застосуванням КОРО?
    Підприємство перевізник при оприбуткуванні готівки в касу використовує КОРО та РК. Як обліковувати надходження готівки з 23.02.2024 р.?
    25.03.202448
  • Як обліковувати ПРРО та як списати РРО?
    В 2022 р. ТОВ купило та зареєструвало ПРРО. Оплата за ПРРО здійснюється на рік. Оприбуткували це ПРРО як нематеріальний актив на 127 рахунок + амортизація на 12 місяців. Через рік здійснили оплату за ПРРО на ще один рік, але іншому ФОП. Чи правильно визначило ТОВ це ПРРО як нематеріальний актив? Що робити з ПРРО після закінчення 12 місяців? Чи треба його знову реєструвати, а старий нематактив списувати? До ПРРО був РРО, який знято з реєстрації і про це є акт. Як його правильно списати?
    28.02.202465
  • Нюанси оформлення видачі готівки з каси за видатковими відомостями
    Підприємство проводить видачу готівки відповідно до Положення №148 за ВКО та видатковими відомостями. Чи можна оформити один ВКО на декілька видаткових відомостей? Чи можна видачу поворотної фіндопомоги штатним працівникам провести видатковою відомістю на декілька людей?
    23.02.2024114
  • ФОП використовує платіжну систему Payoneer: чи потрібен РРО?
    Маркетплейс Etsy, Joom, eBay, Amazon - кошти за продані товари загальною сумою за мінусом комісій маркетплейсу зараховуються раз в тиждень або раз у два тижні на Payoneer, пізніше кошти зараховуються на доларовий рахунок. З доларового рахунку через обмін валют кошти перераховуються на гривневий рахунок ФОПа. Чи потрібно видавати покупцям фіскальні чеки?
    23.02.2024600