• Посилання скопійовано

Застосування РРО при наданні послуг навчання та приймання оплати через Інтернет

Підприємство (платник податку на прибуток) планує надавати послуги з навчання через інтернет. Оплата приймається шляхом розміщення на веб-сторінці реквізитів, які використовуються клієнтами для перерахування коштів через платіжний термінал або на веб-сторінці LiqPay. Чи потрібно в цьому випадку застосовувати підприємству РРО?

Податківці у ІПК від 01.04.2019 р. № 1368/6/99-99-14-05-01-15/ІПК зупинилися на нормах Закону про РРО та Закону про електронну комерцію та Положенні №705. На підставі відповідних норм податківці зробили фіскальний висновок: якщо споживач через  інтернет замовив товар і розрахунок за нього здійснив із застосуванням платіжних карт за допомогою платіжних систем (інтернет- еквайринг) WAYFORPAY, LIQPAY, PORTMONE, FONDY, то такі операції продавцем здійснюються із обов’язковим застосуванням РРО та видачею споживачу чеку з РРО. Це є сталою позицією ДФС. Аналогічний  висновок було зроблено в інших роз'ясненнях. Про них ми писали тут та тут>>

При цьому вони окремо наголосили, що у разі здійснення розрахунків виключно у безготівковій формі (шляхом переказу коштів із розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок через банку) застосування РРО є не обов’язковим. 

Зверніть увагу, що в цій ІПК мова йде саме про товар, а про послуги в цій ІПК податківці не згадували. На це питання податківці відповіли в іншій ІПК, у якій суб'єкт господарювання у запиті наводив такі питання саме про послуги:

  • чому Міністерство юстиції як продавець послуг не надає фіскального чеку РРО (якщо не повинен надавати чек РРО, то чому)?
  • чому Кабінет електронних сервісів як продавець послуг не надає фіскального чеку РРО (якщо не повинен надавати чек РРО, то чому)?
  • чому ДФС з Електронного кабінету як продавець послуг не надає фіскального чеку РРО (якщо не повинен надавати чек РРО, то чому)?

У ІПК від 10.04.2018 р. № 1532/0/99-99-14-05-01-14/ІПК податківці вказали, що РРО не застосовуються у разі надання послуг через мережу інтернет за умови оплати за такі послуги за допомогою платіжних систем та відсутності місця здійснення розрахунків (наприклад, отримання послуг або інформації, виконання або доставка яких здійснюється через мережу інтернет). 

У наведених у запиті прикладах було сплачено за послуги, які було надано (надіслано відповідну інформацію) за допомогою мережі інтернет, тобто за відсутності місця безпосереднього здійснення розрахунків (без фізичного контакту надавача та отримувача таких послуг). У зв'язку з викладеним, застосування РРО у даному випадку є не обов'язковим. 

Тож, якщо через інтернет оплачуються послуги, які надаються без фізичного контакту надавача та отримувача таких послуг, то РРО такому надавачу не потрібен.

Крім цього, ДФС у Харківській області у листі від 14.02.2018 р. №619/ІПК/20-40-14-10-16 зазначає, що при здійсненні розрахунків за товари (послуги) суб'єкти господарювання зобов'язані відповідно до Закону про РРО застосовувати РРО, у тому числі у разі здійснення безготівкових розрахунків із використанням мережі Інтернет. При цьому розрахункові документи при продажу товарів (послуг) через мережу інтернет видаються у випадку їх безпосереднього надання споживачу.

Водночас, якщо не визначено місце розрахунків, проведених на підставі рахунку у безготівковій формі за допомогою платіжних карт при наданні інформаційно-консультаційних послуг, отриманні комп'ютерних та інших програм за допомогою мережі Інтернет, РРО не використовується.

Щодо оплати послуг через платіжні термінали: якщо ПТКС, через який покупці товарів самостійно оплачують готівкою придбання товарів, належить банку, то такі розрахунки будуть вважатися безготівковими і за умови проведення розрахунків виключно таким способом, підприємству застосовувати РРО не потрібно. Ми коментували це тут, а також тут.

 

Висновки:

  • якщо послуги з навчання надаються дистанційно, шляхом надсилання через інтернет навчальних матеріалів, без безпосереднього контакту надавача послуг та клієнта, то при отриманні оплати через LiqPay РРО не потрібен;
  • якщо послуги з навчання надаються безпосередньо клієнту, шляхом очних зустрічей надавача послуг з клієнтом, то в цьому випадку потрібно застосовувати РРО при отриманні оплати через LiqPay та видавати клієнту розрахункові документи;
  • при отриманні оплати через платіжний термінал (ПТКС), який належить банку, РРО не потрібний.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»

  • ФОП використовує платіжний сервіс LiqPay: чи потрібно РРО?
    Чи належить сервіс LiqPay до сервісу переказу коштів? Чи потрібно застосовувати РРО при оплаті на сайті ФОП за послуги з тимчасового розміщення за допомогою сервісу LiqPay?
    Сьогодні 14:292
  • Чи застосовує підприємство рахунок 308 при оприбуткуванні готівки із застосуванням КОРО?
    Підприємство перевізник при оприбуткуванні готівки в касу використовує КОРО та РК. Як обліковувати надходження готівки з 23.02.2024 р.?
    25.03.202440
  • Як обліковувати ПРРО та як списати РРО?
    В 2022 р. ТОВ купило та зареєструвало ПРРО. Оплата за ПРРО здійснюється на рік. Оприбуткували це ПРРО як нематеріальний актив на 127 рахунок + амортизація на 12 місяців. Через рік здійснили оплату за ПРРО на ще один рік, але іншому ФОП. Чи правильно визначило ТОВ це ПРРО як нематеріальний актив? Що робити з ПРРО після закінчення 12 місяців? Чи треба його знову реєструвати, а старий нематактив списувати? До ПРРО був РРО, який знято з реєстрації і про це є акт. Як його правильно списати?
    28.02.202462
  • Нюанси оформлення видачі готівки з каси за видатковими відомостями
    Підприємство проводить видачу готівки відповідно до Положення №148 за ВКО та видатковими відомостями. Чи можна оформити один ВКО на декілька видаткових відомостей? Чи можна видачу поворотної фіндопомоги штатним працівникам провести видатковою відомістю на декілька людей?
    23.02.2024111
  • ФОП використовує платіжну систему Payoneer: чи потрібен РРО?
    Маркетплейс Etsy, Joom, eBay, Amazon - кошти за продані товари загальною сумою за мінусом комісій маркетплейсу зараховуються раз в тиждень або раз у два тижні на Payoneer, пізніше кошти зараховуються на доларовий рахунок. З доларового рахунку через обмін валют кошти перераховуються на гривневий рахунок ФОПа. Чи потрібно видавати покупцям фіскальні чеки?
    23.02.2024593