• Посилання скопійовано

Приєднання АЗС до електричних мереж: чи є порушення обігу готівки у ФОП?

На виконання послуг приєднання АЗС до електричних мереж підписано договір, надано акт виконаних послуг, виписано ПН на попередню оплату на ФОП, який вносив готівку на рахунок в сумі 45 тис. грн, але в різні дні (по 13, 15 та 17 тис. грн). Чи є порушення обігу готівки у ФОП? Чи має право ФОП на витрати та ПК з ПДВ?

Запитання:

ФОП, який перебуває на загальній системі оподаткування, сплатив з власних коштів (готівкою) за послуги підприємству на розрахунковий рахунок суму 45000,00 грн, але в різні дні (суми складають 13, 15 та 17 тис. грн) На виконання цих послуг (послуга – приєднання АЗС до електричних мереж) підписано договір, надано акт виконаних послуг, виписано податкові накладні на попередню оплату на суб’єкта господарювання (на ФОП). Чи є порушення обігу готівкових коштів у ФОП? Чи має право ФОП на витрати та податковий кредит з ПДВ?

 

Відповідь:

Розрахунки готівкою

Відповідно до п. 6 Положення №148 суб'єкти господарювання мають право здійснювати розрахунки готівкою протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами:

  • між собою – у розмірі до 10 тис. грн включно;
  • з фізособами - у розмірі до 50 тис. грн включно.

Платежі понад установлену граничну суму проводяться через банки або небанківські фінансові установи шляхом:

  • переказу коштів з поточного рахунку на поточний рахунок;
  • внесення коштів до банку чи небанківської фінансової установи для подальшого їх переказу на поточні рахунки в банку.

Кількість суб'єктів господарювання та фізосіб, з якими здійснюються готівкові розрахунки, протягом дня не обмежується. Встановлене обмеження стосується також розрахунків під час оплати за товари, придбані на виробничі (господарські) потреби за рахунок готівки, одержаної за допомогою електронного платіжного засобу.

Нацбанк у листі від 22.05.2018 р. №50-0007/28247 повідомляє, що платежі понад установлену граничну суму проводяться через банки або небанківські фінансові установи шляхом переказу коштів з поточного рахунка на поточний рахунок або внесення коштів до банку чи небанківської фінансової установи для подальшого їх переказу на поточні рахунки в банку.

Розрахунки суб'єктів господарювання та фізичних осіб у разі їх здійснення готівкою без відкриття поточного рахунку шляхом унесення готівки до банків або небанківських фінансових установ для подальшого її переказу на рахунки інших суб'єктів господарювання або фізичних осіб для платників коштів є готівковими, а для отримувачів коштів безготівковими (п. 10 Положення №148).

Виходячи з того, що внесення готівки до банків або небанківських фінансових установ для подальшого її переказу на рахунки інших суб'єктів господарювання для ФОП – платника є готівковим розрахунком, то оплата готівкою за послуги приєднання АЗС до електричних мереж понад обмеження, встановлене пп. 1 п. 6 Положення №148 (понад 10 тис. грн), є порушенням.

Розміри фінансових санкцій за порушення касової дисципліни встановлено Указом Президента №436/95.

Указом №436 не передбачено фінансову відповідальність за недотримання вимог пп. 6 та 7 Положення №148 в частині перевищення граничної суми готівкових розрахунків.

Разом з тим, ст. 163-15 КпАП передбачено, що порушення порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги), у тому числі перевищення граничних сум розрахунків готівкою, недотримання установлених законодавством вимог щодо забезпечення можливості розрахунків за товари (послуги) з використанням електронних платіжних засобів тягне за собою накладення штрафу на фізичну особу - підприємця, посадових осіб юридичної особи від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Дія, передбачена ч. 1 цієї статті, вчинена особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке ж порушення, тягне за собою накладення штрафу від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Таким чином, за перевищення граничної суми готівкових розрахунків до фізособи – підприємця та посадових осіб юридичної особи, які приймають готівку, чинним законодавством передбачено лише адміністративний штраф у розмірах, визначених ст. 163-15 КпАП.

 

Витрати та ПК з ПДВ

Відповідно до пп. 177.2 ПКУ об'єктом оподаткування ФОП на загальній системі оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю такого ФОП.

Для ФОП, зареєстрованого як платник ПДВ, не включаються до витрат і доходу суми ПДВ, що входять до ціни придбаних або проданих товарів, робіт, послуг (п. 177.3 ПКУ).

До переліку витрат, безпосередньо пов'язаних з отриманням доходів, належать, зокрема, інші витрати, наведені в пп. 177.4.4 ПКУ. Але послуг приєднання АЗС до електричних мереж серед них немає, оскільки витрати на придбання, самостійне виготовлення основних засобів  та витрати на придбання нематеріальних активів, які підлягають амортизації і не включаються до складу витрат ФОП на підставі пп. 177.4.5 ПКУ.

ФОП мають право (за власним бажанням) включати до складу витрат, пов'язаних з провадженням їх господарської діяльності, амортизаційні відрахування з відповідним веденням окремого обліку таких витрат. При цьому амортизації підлягають:

  • витрати на придбання ОЗ та нематеріальних активів;
  • витрати на самостійне виготовлення ОЗ.

Розрахунок амортизації ОЗ та нематеріальних активів здійснюється із застосуванням прямолінійного методу нарахування амортизації, за яким річна сума амортизації визначається діленням первісної вартості об'єкта ОЗ та нематеріальних активів, яка амортизується, на строк корисного використання цього об'єкта.

Облік вартості, яка амортизується, ведеться за кожним об'єктом ОЗ (пп. 177.4.8 ПКУ).

Амортизація нараховується протягом строку корисного використання (експлуатації) об'єкта ОЗ, самостійно установленого ФОП, але не менше мінімально допустимого строку корисного використання об'єкта ОЗ, встановлено пп. 177.4.9 ПКУ (для групи 2 - Будівлі, споруди, передавальні пристрої – 10 років).

ДФС в ІПК від 18.01.2019 р. №212/О/99-99-13-01-02-14/ІПК повідомляє, що на сьогодні законодавчо не встановлено форму ведення такого обліку, тому ФОП за власним бажанням може вести такий облік з використанням П(С)БО 7. Первісна вартість об'єкта ОЗ складається з витрат, наведених у п. 8 П(С)БО 7, включаючи інші витрати, безпосередньо пов'язані з доведенням ОЗ до стану, у якому вони придатні для використання із запланованою метою.

Отже, вартість послуг приєднання АЗС до електричних мереж збільшує первісну вартість такої АЗС та підлягає амортизації в її складі.

Також слід мати на увазі, що вартість земельної ділянки під АЗС (якщо така ділянка перебуває у власності ФОП) не амортизується (пп. 177.4.6 ПКУ). ФОП також має право на податковий кредит з ПДВ за умови виконання вимог, встановлених ст. 198 ПКУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»