• Посилання скопійовано

Підписуємо касові документи правильно

Як правильно підписувати касові документи?

Згідно з п. 25 Положення №148, прибутковий касовий ордер повинен бути засвідчений підписом головного бухгалтера або особи, уповноваженої керівником підприємства.

Видатковий касовий ордер підписується керівником і головним бухгалтером або особою, уповноваженою керівником. Підпис керівника на видаткових касових ордерах не обов'язковий, якщо на доданих до таких ордерів документах, заявах, рахунках є його дозвільний напис (п. 26 Положення №148).

Також податківці роз'яснювали: «у разі якщо прибутковий чи видатковий касовий ордер підписаний не головним бухгалтером, а особою, уповноваженою керівником підприємства на зазначені дії, то прізвище та ініціали вносяться саме особою, що фактично їх підписувала».

При цьому підписи можуть бути засвідчені відбитком печатки підприємства. Але використання печатки підприємством не є обов'язковим. Відповідно, відсутність печатки на касових документах не може вважатися порушенням правил їх складання.

Окреме питання виникає, якщо на підприємстві відсутня посада касира та головного бухгалтера: чи може директор підписувати касові документи одноосібно? За п. 45 Положення №148, підприємства, штатним розписом яких не передбачено посади касира, виконання його обов'язків покладають на бухгалтера чи іншого працівника, з яким укладається договір про повну матеріальну відповідальність, відповідно до письмового розпорядження керівника. Зважаючи на те, що директор підприємства є його працівником, обмеження щодо одноосібного підписання документів не встановлено.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»