• Посилання скопійовано

Звітність та оподаткування для фізособи - підприємця третьої групи єдиного податку

Які податки та внески має сплачувати фізособа-підприємець третьої групи єдиного податку? Яку звітність має вести підприємець та коли її подавати?

Єдиний податок

Платники єдиного податку (ЄП) третьої групи – фізичні особи-підприємці (ФОП) – це ті суб’єкти господарювання (СГ) , які не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, не обмежена, та у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 5000000 грн (п. 291.4 ПКУ).

ФОП третьої групи ЄП має право займатися будь-якою діяльністю, крім видів, що не дозволені платникам ЄП. Ці види наведені у п. 291.5 ПКУ. Зокрема, не можна торгувати підакцизними товарами, але торгувати пивом і столовими винами – дозволено.

Також для ФОП третьої групи ЄП немає обмежень щодо контрагентів – вони можуть виробляти й продавати продукцію, торгувати товарами, надавати послуги населенню і будь-яким СГ — іншим платникам ЄП, підприємствам та підприємцям на загальній системі оподаткування.

ФОП третьої групи ЄП має право не застосовувати РРО, якщо протягом календарного року обсяг отриманого ним доходу не перевищує 1 млн грн. Якщо дохід виявиться більше 1 млн грн, застосування РРО є обов'язковим, починаючи з початку кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб’єкта господарювання як платника ЄП (п. 296.10 ПКУ).

Винятки з цього правила: 

  • Роздрібна торгівля пивом, яка потребує ліцензії, а відтак і наявності РРО. Однією з умов отримання ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями (крім столових вин) є наявність зареєстрованого належним чином РРО (книги обліку розрахункових операцій).
  • Продаж за готівку технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту (п. 296.10 ПКУ). Про це ми писали тут>>>

ФОП третьої групи ЄП сплачує ЄП за ставкою у відсотках до отриманого доходу. Відповідно, якщо доходу від господарської діяльності немає — ЄП не сплачується. Розмір ставки ЄП залежить від того, чи є підприємець платником ПДВ (пп. 293.3 ПКУ):

  • 5% від доходу — якщо ПДВ включено до складу єдиного податку;
  • 3% від доходу — для платників ПДВ.

В даному випадку застосовується ставка 5%. 

ФОП третьої групи ЄП, які виробляють, поставляють і продають ювелірні та побутові вироби з дорогоцінних металів і каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння, не можуть бути платниками ПДВ і сплачують ставку 5% від доходу.

Податковим (звітним) періодом для ФОП третьої групи ЄП є календарний квартал – п. 294.1 ПКУ. Пунктом 296.3 ПКУ визначено, що декларація платника ЄП третьої групи подається у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду – протягом 40 календарних днів після закінчення звітного кварталу (п. 49.18.2 ПКУ). Якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем – п. 49.20 ПКУ. Податкова декларація подається до контролюючого органу за місцем податкової адреси ФОП – п. 296.4 ПКУ.

ЄП сплачується раз на квартал, протягом 10 днів після граничного терміну подання звітної декларації. Таким чином, граничний термін сплати ЄП — 50 днів після закінчення календарного кварталу. Якщо останній день сплати припадає на вихідний, термін сплати на наступний робочий день не переноситься, сплатити ЄП необхідно в робочий день, що йому передує, до закінчення операційного дня банку.

За несвоєчасну сплату ЄП встановлено штрафні санкції, розмір яких залежить від строку затримки сплати податку (п. 126.1 ПКУ):

  • затримка до 30 к.д. включно — штраф 10% від суми боргу з ЄП;
  • більше 30 днів — 20% від суми заборгованості.

Крім цього, сплачується пеня, яка нараховується після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати ЄП (пп. 129.1.3 ПКУ).

Якщо має місце заборгованість зі сплати ЄП протягом двох кварталів поспіль на кожне 1-е число місяця, платник ЄП зобов'язаний перейти на загальну систему оподаткування в останній день другого із двох таких послідовних кварталів (пп. 8 пп. 298.2.3 ПКУ).

Інші податки

Згідно з  п. 297.1 ПКУ фізичні особи – платники єдиного податку за ставкою 5% звільняються від обов'язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з таких податків і зборів:

  • ПДФО у частині доходів (об’єкта оподаткування), що отримані в результаті господарської діяльності платника ЄП третьої групи (фізичної особи) та оподатковані згідно з главою І розділу XIV ПКУ;
  • ПДВ з операцій з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України;
  • податку на майно (лише в частині земельного податку!), крім земельного податку за земельні ділянки, що не використовуються платниками ЄП першої - третьої груп для провадження господарської діяльності.

Усі інші податки, передбачені ст. 9 ПКУ та ст. 10 ПКУ, які не потрапили у цей список, сплачуються платниками ЄП на загальних підставах – в тому числі акцизний та екологічний податки, а також податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

ЄСВ «за себе»

Щоквартально ФОП третьої групи зобов’язаний сплачувати ЄСВ. Нараховується ЄСВ щомісячно за ставкою 22% від бази нарахування. База нарахування ЄСВ має бути не менше від мінімальної зарплати, що встановлена на місяць нарахування ЄСВ (пп. 3 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ), а також вона обмежена максимальною величиною - 25 мінімальних зарплат (пп. 4 ч. 1 ст. 1 Закону про ЄСВ). На даний момент розмір мінімального внеску з ЄСВ складає 22% * 3200,00 грн = 704,00 грн.

Згідно з ч. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ платники ЄСВ – підприємці на спрощеній системі – зобов'язані сплачувати ЄСВ, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок. Податківці вважають, що останній день сплати ЄСВ — 19-е число місяця, що настає за кварталом, за який він сплачується (ЗІР, підкатегорія 301.04.02, запитання «Який граничний термін сплати ЄВ за себе ФОП – платниками ЄП (19 чи 20 число місяця, що настає за звітним кварталом)?»).

За несвоєчасну сплату або несплату ЄСВ накладається штрафна санкція у розмірі 20% несплачених або невчасно сплачених сум ЄСВч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ. Також нараховується пеня 0,1% суми недоплати ЄСВ за кожен день прострочення платежу – ч. 10 ст. 25 Закону про ЄСВ.

Від сплати ЄСВ звільнено ФОП — пенсіонерів за віком та інвалідів (ч. 4 ст. 4 Закону про ЄСВ).

Звітність з ЄСВ «за себе» для ФОП третьої групи ЄП полягає у поданні звіту за формою Додатка 5 до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Мінфіну від 14.04.2015 р.  № 435. Звітний період – календарний рік (ч. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ). Строк подання цього звіту - до 10 лютого року, що настає за звітним періодом (п. 2 розділу III Порядку № 435).

Ведення обліку

Згідно з пп. 296.1.1 ПКУ ФОП третьої групи ЄП за ставкою 5%, які не є платниками ПДВ, ведуть Книгу обліку доходів шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів. Форма книги обліку доходів, порядок її ведення затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику – Мінфіном. Для реєстрації Книги обліку доходів такі платники ЄП подають до контролюючого органу за місцем обліку примірник Книги, у разі обрання способу ведення Книги у паперовому вигляді.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»