• Посилання скопійовано

Чи може турагент – платник ЄП ІІІ групи надавати послуги нерезиденту – фізичній особі?

Юридична особа – платник ЄП за ставкою 5% планує надавати послуги нерезиденту – фізичній особі. Окремо будуть надаватися посередницькі послуги з бронювання житла або придбання квитків. Цю послугу турагент придбаває у туроператора. Чи можна продавати одну послугу? Чи має значення країна надання послуг? Чи може турагент приймати оплату у валюті?

Туристичні агенти - юридичні особи, створені згідно із законодавством України, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які здійснюють посередницьку діяльність з реалізації туристичного продукту туроператорів та туристичних послуг інших суб'єктів туристичної діяльності, а також посередницьку діяльність щодо реалізації характерних та супутніх послуг ( ст. 5 Закону про туризм).

Відповідно до абз. 4 ст. 1 Закону про туризм туристичним продуктом є попередньо розроблений комплекс туристичних послуг, який поєднує не менше, ніж дві такі послуги, що реалізується або пропонується для реалізації за визначеною ціною, до складу якого входять послуги перевезення, послуги розміщення та інші туристичні послуги, не пов'язані з перевезенням і розміщенням (послуги з організації відвідувань об'єктів культури, відпочинку та розваг, реалізації сувенірної продукції тощо).

Таким чином, турагент може здійснювати посередницькі послуги з реалізації туристичного продукту туроператора, який складається з декількох туристичних послуг. Підприємство ж планує надавати одну окрему послугу – або квитки, або проживання. Таку послугу можна надати, проте не за рахунок «дроблення» туристичного продукту, а придбати її у інших суб'єктів туристичної діяльності окремо.

Обмежень щодо країни надання послуг законодавство не містить, звичайно, окрім країни-агресора.

Розрахунки між резидентами і нерезидентами за такими валютними операціями як експорт та імпорт товарів, послуг, робіт здійснюються виключно через банки в іноземній валюті та гривні (ДПС Розрахунки між резидентами і нерезидентами).

Тому оплату у валюті турагент зможе отримати на власний валютний рахунок.

Звертаємо увагу, що дохід, виражений в іноземній валюті, перераховується у гривнях за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим НБУ на дату отримання такого доходу (пп. 292.5 ПКУ).

Датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг). Для платника єдиного податку ІІІ групи, який є платником податку на додану вартість, датою отримання доходу є дата списання кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності - пп. 292.6 ПКУ.

При цьому, позитивне значення курсових різниць від перерахунку іноземної валюти включається до складу доходів єдинника-юрособи. Більш детально див. позицію податківців тут, яку ми аналізували у цій аналітиці.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь