• Посилання скопійовано

ТОВ простило частину боргу ФОПу, ФОП повернув іншу частину боргу як фізособа: які наслідки у ТОВ?

ТОВ, платник податку на прибуток, в сiчнi 2022 р. сплатило ФОПу ІІ групи ЄП за виготовлення меблiв. У лютому 2022 р. розпочалась вiйна i виготовлення меблiв припинилось, але матерiали частково були закупленi. Складено додаткову угоду про те, що половина коштiв залишається у ФОПа (прощення боргу ФОПа), а частину ФОП повертає на рахунок ТОВ, але вiд себе як від фізособи. Які наслідки для ТОВ?

Нагадаємо, що ФОП на єдиному податку визначає дохід за касовим методом і він повинен був включити всю отриману суму коштів  у свій дохід ФОПа за 2022 рік. ТОВ не є податковим агентом під час здійснення передплати такому ФОП.

Якщо ТОВ вирішило простити частину заборгованості ФОПа, то воно повинно списати таку заборгованість у себе в обліку: Дт 944 Кт 371. Прощення боргу ФОПа ніяк не впливає на оподаткування його доходу єдиним податком – адже він вже отримав кошти і задекларував цей дохід у 2022 році. У разі, якщо ТОВ не коригує фінрезультат, це списання зменшить його фінрезультат з метою оподаткування за правилами бухобліку.

Якщо ТОВ коригує фінрезультат, воно має врахувати вимоги пп. 139.2 ПКУ щодо резерву сумнівних боргів та списання заборгованості. У разі, якщо резерв сумнівних боргів на цю заборгованість не створювався, і ТОВ вирішило простити заборгованість ФОПа до спливу строку позовної давності, воно повинно збільшити фінрезультат відповідно до пп. 139.2.1 ПКУ на суму витрат від списання дебіторської заборгованості понад суму резерву сумнівних боргів. 

Ця заборгованість не відповідає ознакам, визначеним пп. 14.1.11 ПКУ, оскільки за нею не сплив строк позовної давності. Тому фінрезультат не зменшується відповідно до пп. 139.2.2 ПКУ. Отже, у кінцевому підсумку у ТОВ буде тільки одне коригування – збільшення фінрезультату на суму списаної заборгованості. 

Звертаємо увагу, що можна розглянути пп. «ж» пп. 14.1.11 ПКУ, який передбачає заборгованість, стягнення якої стало неможливим у зв’язку з дією обставин непереборної сили, стихійного лиха (форс-мажорних обставин), підтверджених у порядку, передбаченому законодавством. Якщо ФОПу вдасться довести, що виготовлення меблів стало неможливим внаслідок форс-мажору, і саме цей факт для цього ФОПа буде підтверджено висновком Торгово-промислової палати, можна буде скористатися цим підпунктом і зменшити фінрезультат на суму списаної заборгованості. Але на практиці реалізувати цей варіант здається малоймовірним.

Повернення частини заборгованості від тієї ж фізичної особи, яка уклала цей договір як ФОП, слід розглядати як повернення боргу від тієї ж самої особи-боржника. ФОП – це лише державна реєстрація підприємницької діяльності, а особа залишається та ж сама, і її цивільно-правові зобов’язання не припиняються після припинення реєстрації ФОП, і можуть бути виконані як в межах підприємницької діяльності ФОП, так і шляхом вчинення цивільно-правової дії самою фізособою.

Тому сума повернення боргу від фізичної особи на рахунок ТОВ в його бухобліку зменшує заборгованість тієї ж особи як ФОПа шляхом її погашення. ТОВ-отримувач не є податковим агентом для фізособи-боржника. Проте фізособа-боржник не зможе зменшити свій підприємницький дохід на дату повернення коштів, оскільки вона їх повернула не з рахунку ФОП.

Бухоблік всіх описаних операцій у ТОВ ми навели у таблиці:

Зміст господарської операції

Д-т

К-т

Сума, грн

Оплата ФОПу за виготовлення меблів

371

311

44000

Списання частини заборгованості внаслідок прощення боргу (якщо ТОВ коригує фінрезультат, воно збільшує його на суму списаної заборгованості)

944

371

23000

Повернення іншої частини заборгованості (погашення боргу ФОПа ним же, але від фізособи)

311

371

21000

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»

  • Чи може ФОП передати імпортовані товари безоплатно?
    ФОП на ІІІ групі ЄП імпортував товари медичного призначення з метою продажу в Україні, сплатив ПДВ на митниці. Чи може ФОП частину цих товарів безоплатно передати громадській організації, яка займається протезуванням наших воїнів?
    26.04.202417
  • Зарахування на рахунок ФОПа винагороди гіг-спеціаліста
    На рахунок ФОПа надійшла винагорода гіг-спеціаліста. Чи потрібно оподатковувати і сплачувати ЄП 5% та подати декларацію?
    11.04.202424
  • ФОП - платник ЄП отримує авторську винагороду: як оподаткувати?
    Юрособа, платник податку на прибуток, укладає договір про створення на замовлення творів і відчуження виключних майнових прав інтелектуальної власності з ФОП- платником ЄП з групи за ставкою 5%. Під твором мається на увазі інформаційні відео-інструкції, які роз’яснюють користування диджитальними онлайн-платформами, пов'язаними з освітою. ФОП (автор) отримує авторську винагороду. Чи є юридична особа податковим агентом для ФОП? Як оподатковується така винагорода у ФОП?
    10.04.202422
  • Чи може ФОП обрати спрощену систему оподаткування при повторній реєстрації в одному і тому ж місяці?
    ФОП отримав витяг платника єдиного податку 04.03.2024 р. Підприємець є платником єдиного податку ІІ групи з 01.04.2024 р. Діяльність припинено 05.03.2024 р. Чи зможе ФОП обрати спрощену систему оподаткування, зокрема III групу за ставкою 5%, при повторній реєстрації у березні 2024 р.?
    03.04.202430
  • Здача землі в оренду фізособою, а не ФОПом
    ФОП на ІІІ групі ЄП здійснює госпдіяльність з надання в оренду житлової, нежитлової нерухомості, має також земельну ділянку сільгосппризначення. Чи можна передати таку ділянку в оренду від імені фізособи, а не ФОПа?
    14.03.202463