• Посилання скопійовано

Дохід для утримання аліментів з ФОПа - "єдинника" ІІІ групи

ФОП на ІІІ групі ЄП (5%) надає ІТ-послуги. Рішенням суду призначити аліменти -1/4 заробітку (доходу), але не менше 50% прожиткового для дитини відповідного віку та не більше 10 прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку, і до досягнення дитиною повноліття. З чого вираховують дохід ФОПа: з доходу зазначеного в декларації чи беруть середню зарплату даної спеціальності в регіоні?

Відповідно до ч. 2 ст. 195 СКУ, заборгованість за аліментами платника аліментів, який не працював на час виникнення заборгованості або є фізичною особою - підприємцем і перебуває на спрощеній системі оподаткування, або є громадянином України, який одержує заробіток (дохід) у державі, з якою Україна не має договору про правову допомогу, визначається виходячи із середньої заробітної плати працівника для даної місцевості.

При цьому мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Водночас, згідно з ч. 2 ст. 182 СКУ розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини.

Згідно норм ПКУ ФОП, який перебуває на спрощеній системі оподаткування, веде спрощений облік доходів і витрат, тому для таких осіб не передбачено визначення чистого доходу. Тобто, при подачі декларації особами, що обрали спрощену систему оподаткування – розділ «витрати», залишається незаповненим, а всі кошти, котрі надійшли на їх рахунки – вважаються виручкою.

Приклад. У лютому 2023 р. на рахунок ФОП надійшло 15 000 гривень. З них сплачено податок – 5% (ІІІ група, без ПДВ), що становить 750 гривень. При цьому інші витрати ФОПа до уваги не беруться. Решта 14250,00 вважаються доходом, з якого утримуються аліменти. За рішенням суду потрібно сплатити аліменти у розмірі 1/4 від доходу. Отже, розмір аліментів становитиме 3562,50 гривень (14250,00 х 0,25), що є більшим, ніж 50% прожиткового мінімуму для дітей у 2023 році.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»

  • Зарахування на рахунок ФОПа винагороди гіг-спеціаліста
    На рахунок ФОПа надійшла винагорода гіг-спеціаліста. Чи потрібно оподатковувати і сплачувати ЄП 5% та подати декларацію?
    11.04.202424
  • ФОП - платник ЄП отримує авторську винагороду: як оподаткувати?
    Юрособа, платник податку на прибуток, укладає договір про створення на замовлення творів і відчуження виключних майнових прав інтелектуальної власності з ФОП- платником ЄП з групи за ставкою 5%. Під твором мається на увазі інформаційні відео-інструкції, які роз’яснюють користування диджитальними онлайн-платформами, пов'язаними з освітою. ФОП (автор) отримує авторську винагороду. Чи є юридична особа податковим агентом для ФОП? Як оподатковується така винагорода у ФОП?
    10.04.202420
  • Чи може ФОП обрати спрощену систему оподаткування при повторній реєстрації в одному і тому ж місяці?
    ФОП отримав витяг платника єдиного податку 04.03.2024 р. Підприємець є платником єдиного податку ІІ групи з 01.04.2024 р. Діяльність припинено 05.03.2024 р. Чи зможе ФОП обрати спрощену систему оподаткування, зокрема III групу за ставкою 5%, при повторній реєстрації у березні 2024 р.?
    03.04.202427
  • Здача землі в оренду фізособою, а не ФОПом
    ФОП на ІІІ групі ЄП здійснює госпдіяльність з надання в оренду житлової, нежитлової нерухомості, має також земельну ділянку сільгосппризначення. Чи можна передати таку ділянку в оренду від імені фізособи, а не ФОПа?
    14.03.202462
  • Чи може ФОП на ЄП виготовляти вино та продавати його на ярмарках?
    Чи можна ФОПу на ІІ групі ЄП займатися виробництвом вина з покупної сировини? Працівників немає, оборот - 100 тис. грн на рік, виготовлене вино буде продаватися на ярмарках. Чи потрібно застосовувати РРО?
    12.03.202436