• Посилання скопійовано

Заява на перехід з ЄП на загальну систему

ФОП на III групi ЄП перевищили ліміт за рік. Заява про застосування спрощеної системи оподаткування та заява про відмову від застосування спрощеної системи оподаткування, чому один і той самий бланк, а назва - різна? Яку заяву подавати? Де подивитись зразок заповнення?

При порушенні правил роботи на спрощеній системі, які зобов'язують відмовитися від єдиного податку, зокрема, за перевищення річного ліміту доходу для своєї групи потрібно відмовитися спрощеної системи оподаткування та перейти працювати на загальну систему оподаткування.

Для переходу потрібно до 20-го числа місяця, що йде за кварталом, у якому було порушення, треба подати заяву про відмову від ЄП (пп. 293.8 ПКУ). Так, якщо порушення було в IV кварталі, заяву про перехід вам слід подати до 20 січня.

Заява про застосування спрощеної системи оподаткування та Заява про відмову від застосування спрощеної системи оподаткування – це одна і та сама заява, просто заповнюється по-різному.

Тож, у разі порушення умов перебування на ЄП потрібно заповнити Заяву про застосування спрощеної системи оподаткування так:

  • поставити «х» у  клітинці «відмова»; 
  • рядки 1-4 та 6-8 заповнюються  в загальному порядку;
  • у рядку 5.5 вказати дату, з якої починаєте працювати на ЗС. Також потрібно зазначити причини відмови від спрощеної системи оподаткування поставивши, в даній ситуації,  поставити «х» у  клітинці «перевищення протягом календарного року обсягу доходу, встановленого підпунктами 1 - 3 пункту 291.4 статті 291 глави 1 розділу XIV Кодексу (для платників першої - третьої груп)»;
  • у рядку 9 наявність податкового боргу, крім безнадійного податкового боргу, що виник унаслідок дії обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин) потрібно поставити «х» у  клітинці «відсутній», якщо боргу немає.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»